Dressyr
29 juni 2015 13:38
Ridsportplus

Dressyr + galopp = sant

Linda Svensson Krupke och Merveilleux är definitivt Sveriges snabbaste dressyrekipage. Nyligen tog de sitt tredje raka SM-guld i ponnygalopp och härnäst väntar dressyr-SM för teamet som har satsat på den ovanliga kombinationen.

Dressyr + galopp = sant
SM-vinnarna i galopp i kategori C gör snart sitt nästa mästerskap, då i dressyr. Stefan Olsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Ena dagen susar de fram i snabb galopp på mästerskap, andra dagen är det prydlig dressyr på högsta nivå som gäller för Linda Svensson Krupke, 18, och hennes C-ponny Merveilleux (valack, född -01, e Sweet Demand XX-Pernod OX). Ekipaget från Mörrums RF varvar framgångsrikt de två sporterna.

– Ville vet precis vad det handlar om. Han är mer taggad redan i transporten på väg till galopptävlingar. På dressyrbanan är han en annan häst, helt lugn, säger Linda.

Efter att ha tävlat galopp med B-ponny var det just den snabba sporten som gällde när Linda skulle köpa C-ponny. Nu har de hållit ihop i sex år och har gång på gång visat sig oslagbara på galoppbanorna med bland annat tre SM-guld, vinster i motsvarigheten till skandinaviska mästerskapen och totalsegrar i Dalva De Oliveira Ponnyserie. Även i årets SM som avgjordes i juni på Strömsholm blev det guld.

– Ville var så pigg och ville bara komma först. Han bröt förbi de andra nästan direkt och sedan hade vi någon hästlängds marginal in i mål, så det var en säker seger, säger Linda.

Efter att ha ridit en del hoppning och provat fälttävlan där de fick fina poäng i dressyrmomentet började Linda satsa allt mer på dressyr. Förra året tävlade hon bara några få galopplopp, som vanligt med seger som resultat, för att istället klättra uppåt i dressyren. Sedan dess har Linda och Ville tagit flera nationella vinster och placeringar på dressyrbanan, tävlat elitserien och kvalat till SM. I helgen vann de sin grupp i Svenskt Ponnyderby och i juli är det alltså dags för dressyr-SM för de regerande galoppmästarna.

– Jag har inte så höga förväntningar nu i förväg, men siktar åtminstone på godkända procent, säger Linda som har årsbästa på 68,78 i FEI:s individuella mästerskapsprogram och 67,26 i FEI:s lagtävlansprogram.

Dressyrframgångarna till trots älskar ekipaget fortfarande den fartfyllda galoppen och till vardags blir det något galoppass varje vecka. Att kombinationen dressyr och galopp på mästerskapsnivå funkar utmärkt för Linda och Ville är det ingen tvekan om. Dessutom har den utökade dressyrträningen boostat galoppen ytterligare.

– Innan var Ville inte så snabb i starten, men tack vare dressyrträningen har han bättre påskjut nu, säger Linda.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden