Träningstips
18 juli 2022 13:20
Ridsportplus

Dressyranalytikern: ”Jag hade förväntat mig kritik”

DataanalysDataanalytikern Tim Högnelid rider inte själv – men lever i en hästfamilj. För att bättre förstå sporten började han analysera dressyr med hjälp av data. Nu har Dressageindex gott om följare i toppsporten. Vi talar med Tim om att analysera dressyr med hjälp av data.

Dressyranalytikern: ”Jag hade förväntat mig kritik”
Just nu är det dressyr som är föremål för analys, men det kan komma att bli avelsanalys i framtiden, berättar Tim Högnelid. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Till vardags jobbar Tim Högnelid med dataanalys. För något år sedan tog han med sig kunskaperna in i dressyrens värld och började analysera olika aspekter av sporten. Inläggen på hans Instagramkonto Dressageindex får ”likes” från bland andra Jessica von Bredow-Werndl och Patrik Kittel.

    Varför började du analysera dressyr?
    – Jag ville förstå bättre – det finns siffror på hur bra någons skritt är, men vad betyder det? Finns det något sätt att räkna på det här? Plus att jag aldrig kommer att vara lika bra som min familj på att förstå hästar och dressyr – men här finns något jag kan bidra med, och det är kul, säger Tim Högnelid.

    Tim-hognelid-app-1-220627-rt
    Dressageindex Foto: Roland Thunholm

    Har du något mål med analyserna?
    – Kanske kan jag bidra till att utveckla sporten genom att föra in lite mer data. Jag tror att många kanske tänker att om man till exempel haft en miss i skritten kommer allt bli guld och gröna skogar om man övar på skritten. Men vid analys kanske det visar sig att skritten inte hade någon stor påverkan. Att du kom femma och inte tvåa berodde på andra moment. Så det kan hjälpa ryttare att inte bara gå på känslan utan få reda på att det är galoppiruetterna som spelar roll för att du ska plocka placeringar. Det handlar om att sätta saker i sitt perspektiv.

    Hur har responsen varit?
    – Den stora förvåningen är hur positiv responsen har varit och hur intresserade folk är, alla från tv-tittare till superprofessionella utövare.
    – Jag trodde att det skulle vara jag i min lilla låda som skulle hitta nördkompisar att snacka med, men det har blivit något annat. Jag kommunicerar med världen. Det är många som har hört av sig och tyckt att mina vinklar varit spännande. Det roligaste är när följarna delar inläggen, men också när stora stjärnor som Cathrine Laudrup-Dufour hör av sig. Jag kan bli lite ”star struck”.

    Vad är det du analyserar?
    – Bland annat gjorde jag lite nedbrytning efter EM för att se vilka moment det var som avgjorde. Jag ville veta om någon var lite bättre i allt, eller om det var speciella saker. Analysen visade att det var piaffen som avgjorde i kampen om andraplatsen. En annan jämförelse kan vara mellan världsettans och världstvåans ritt på en viss tävling.

    Någon annan analys du gör?
    – Inför större tävlingar brukar jag göra lite förutsägelser om vad man kan förvänta sig och var det är troligt att olika ekipage kommer att hamna, utifrån historiken. Det leder till diskussioner och det blir spännande under tävlingen.

    Vad tycker du själv om dressyr?
    – Det är kul och otroligt fascinerande, men jag kan aldrig utvärdera kvalitativt. Det finns det så många som är bättre än mig på. Jag kan bidra med ett ytterligare perspektiv, så att ett plus ett blir tre. Ju mer jag analyserar, desto mer skrapar jag på ytan. Det finns så många dimensioner i den här sporten, två levande varelser ska samprestera.

    Har du fått någon kritik?
    – Jag hade förväntat mig kritik av typen ”hästsport kan aldrig översättas i siffror”, men det har inte kommit. Det är snarare om jag förutsagt att någon ska komma på en viss plats. En tävlingsarrangör sa att en ryttare som skulle komma femma men enligt min analys skulle komma tvåa. Arrangören var ganska arg och sa att det var skandal att jag gick ut med sådan information. Resultatet blev mitt emellan, vi fick båda lite rätt, men mest jag skulle jag säga. Den ryttaren fick den procent jag sagt men några andra red bort sig, så ryttaren tjänade placeringar på det.

    Fakta

    Dataanalys – klargörande av data

    Tim-hognelid-6-220627-rt
    Tim Högnelid är gift med Malin Ljungcrantz, vars pappa är Peter Ljungcrantz, uppfödare och före detta ordförande i SWB. Foto: Roland Thunholm

    Klargörande beskrivning av data, det vill säga observationer, mätresultat eller andra fakta. Analysen gäller ofta stora datamängder och utnyttjar gärna datorhjälp.

    Dataanalysen har sin bakgrund i beskrivande statistik. Typiska traditionella metoder är att beräkna nyckeltal som medelvärde, median eller varians för materialet.

    Grafiska metoder som stapeldiagram, befolkningspyramider, sektordiagram eller kurvor används sedan länge för att sammanfatta datamaterial.

    Källa: NE.se

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 12/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden