Sverige
27 september 2023 15:30
Ridsportplus

Dressyrdomare dömd till tillrättavisning

ÖverträdelseEfter förolämpande uttalanden om andra dressyrdomare i sociala medier döms nu en dressyrdomare till en tillrättavisning av Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd.

Dressyrdomare dömd till tillrättavisning
Dressyrdomaren menar att inläggen i sociala medier handlar om yttrandefrihet. Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var i samband med en dressyrtävling i Västsverige som den anmälda dressyrdomaren tappade humöret efter att själv ha startat med sin häst. Efter ritten uttryckte dressyrdomaren sitt missnöje över domarna på tävlingen och bedömningen genom att skriva i sociala medier.

”Så j*la missnöjd med bedömningen. Skaffa nytt jobb, för två av er är inget bra på det”, står det bland annat på de skärmdumpar som bifogats till anmälan.

”Förlåt, jag är lite bitter. Vet hur svårt det kan vara att vara domare. Men nästa gång ska jag visa er”, står det på nästa bild.

Anmälarna anser att det som skrivits är förolämpande och olämpligt, särskilt eftersom den anmälde är en nyutexaminerad domarkollega.

DIN skriver i sin bedömning:
Att göra uttalanden på sociala medier under pågående tävling eller i direkt anslutning till tävlingen omfattas av TR och RF och ska bedömas som om de skett på tävlingsplatsen. Att skriva eller uttrycka sig att en domare ska ”skaffa nytt jobb, för två är inget bra på det” måste anses vara en förolämpning av en funktionär.” 

Man har som tävlande rätt att uttrycka missnöje eller uttala övriga frågeställningar, men detta får inte ske genom personangrepp på någon funktionär utan ska vara saklig och konstruktiv.” 

Det faktum att den anmälde är en av Svenska Ridsportförbujndet utbildad funktionär (domare) gör saken allvarligare, då denne ska ha god vetskap om regelsystemet och vad som är tillåtet eller inte. Således ska den anmälde dömas till tillrättavisning.” 

Den anmälda dressyrdomaren har bett om ursäkt men anser att det inte handlar om ”förtal” utan yttrandefrihet.

Läs DIN:s beslut i sin helhet här

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden