Dressyr
17 juli 2018 08:15
Ridsportplus

Dressyrdomaren: ”Gör vad vi kan för att styra sporten åt rätt håll”

FemstjärnigMagnus Ringmark är ny som femstjärnig internationell domare. Bristande harmoni är han sträng mot. "Är det oharmoniskt med öppna munnar, blåa tungor och slående svansar kan vi vara ganska stränga. Vi är allt mer noga med hästarnas välfärd," säger Magnus.

Dressyrdomaren: ”Gör vad vi kan för att styra sporten åt rätt håll”
"Jag säger som min mentor Eric Lette: döma lär man sig av att döma mycket." Så säger den nya femstjärniga domaren Magnus Ringmark. Foto: Luril/Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Den femstjärniga internationella svenska dressyrdomarduon har blivit en trio. Gustaf Svalling och Annette Franzén-Iacobeus har fått sällskap av Magnus Ringmark, 54. För Magnus är det dressyr som gäller varje ledig stund på dygnet. Men med uppdraget kommer ett stort ansvar.

    Kan du som domare påverka dressyren?
    – Absolut, speciellt i det långa loppet. Vi domare kan rikta in oss och vara hårda på vissa saker. Som nu på senare tid, när vi vill att en uppvisning ska vara harmonisk.
    Är det oharmoniskt med öppna munnar, blåa tungor och slående svansar kan vi vara ganska stränga och vi påpekar det i den skriftliga kritiken.

    – Vi är allt mer noga med hästarnas välfärd. Dressyr ska inte vara något tvång, framtvingad med hårda metoder. Hästarna ska tycka om det de gör. Vi har ett nära samarbete med steward. Vi ser ju inte vad som händer på framridningen, men där har stewardarna koll på att nosgrimmorna inte är för hårt spända och de kontrollerar också efter ritterna om hästen har blod i munnen.

    Är det oharmoniskt med öppna munnar, blåa tungor och slående svansar kan vi vara ganska stränga och vi påpekar det i den skriftliga kritiken.

    Premierar ni rätt ridning?
    – Vi blir bättre och bättre på det. Genom vår poängsättning, och i den skriftliga kritiken, kan vi guida ryttarna, framför allt så att de är justa mot hästarna. Exempelvis kan vi vara överens om att inte premiera hästar som går bakom lodplanet. På så sätt kan vi få sporten att gå åt rätt håll.

    Hur gör ni om ni tycker olika?
    – Vi människor är olika, med olika bakgrund och åsikter men vi i domarstaben pratar oss ofta samman efter en klass, speciellt om det är stora skillnader i våra siffror. Jag tycker att våra diskussioner är väldigt viktiga. Liksom att domarna ska rannsaka sig själva och inse om de har satt för låga eller för höga siffror. Jag säger som min mentor Eric Lette: döma lär man sig av att döma mycket. Och man blir aldrig fullärd. Det är viktigt att lyssna på dem med erfarenhet, därför stämmer jag
    gärna av och diskuterar tävlingar jag dömt med Eric. Jag får feedback och hans syn
    på både ekipagen och våra siffror. Speciellt lärorikt är det om våra siffror skiljt sig
    mycket åt.

    20171130_charlottedujardinvalegro2_rt
    Det här ekipaget – Charlotte Dujardin och Valegro – tycker Magnus Ringmark är ett riktigt bra exempel. Photo: Roland Thunholm

    Ge ett exempel på bra dressyrridning.
    – Charlotte Dujardin med Valegro. Det var en häst som villigt gick framåt, med
    spetsade öron och verkligen gav intryck av att vilja göra allt på rätt sätt. Det är bilden av det ekipaget jag tycker man ska ha framför sig när man dömer. Så ska det se ut.

    Hur ser du på den kritik dressyren fått på senare tid?
    – Kritik har den fått, till och från, länge. För korta halsar och inkorrekt form. Det är väldigt tråkigt och vi jobbar som sagt för att sådant inte ska förekomma. Vi domare
    har ögonen på oss, och det ska vi ha. Vi gör vad vi kan för att styra sporten åt rätt håll. Vår uppgift, förutom att döma det vi ser på banorna, är att se till att de tävlande hästarna mår bra. FEI har en ”code of conduct” med hästens välfärd i fokus. Hästen ska vara väl förberedd för den uppgift den ställs inför och den ska ge intryck av att vilja göra det som begärs av den. Det är sällsynt, men jag har blåst ut hästar som uppenbarligen borde ha stannat hemma. Det är ett sätt för oss domare att påverka dressyren på ett positivt sätt.

    I detalj:

    Magnus Ringmark

    Dressyrdomare1 100815

    • Namn: Kent Magnus Ringmark.
    • Bor: Marcusa gård utanför Varberg.
    • Familj: Sambo med Stefan Jansson, katterna Måns och Eddie, hundarna Sally och Harry.
    • Aktuell: Sveriges tredje femstjärniga domare.
    • Yrke: Överläkare (narkosläkare) på intensiven i Varberg.
    • Äter helst: Skaldjur.
    • Klär mig helst i: Jeans och pikétröja.
    • Vem skulle du vilja hamna med på en öde ö? Donald Trump, och ställa honom mot väggen. Fast jag skulle nog inte stå ut så länge.
    • Har du någon oanad talang? Egentligen inte men jag är bra på att laga mat.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden