Dressyr
17 juni 2015 13:30

Dressyrfansen har tyckt till

En ny undersökning bland dressyrens anhängare visar att domarnas subjektivitet och avsaknad av transparens är ett problem. Kyra Kyrklund är en av dem som vill förändra bedömningssystemet.

Dressyrfansen har tyckt till
Kyra Kyrklund, här med Max 2008, anser att bedömningssystemet måste utvecklas. Kit Houghton

International Dressage Riders Club (IDRC) med ordförande Kyra Kyrklund ligger bakom en undersökning om hur internationella dressyrentusiaster upplever problem i sporten. Drygt 3 200 personer besvarade enkäten och bland dem fanns såväl hästägare som ryttare och tränare.

Bland de som ser dressyr live och på andra vis lyftes flera problem fram. Själva bedömningen anses vara det största problemet och mer än hälften av undersökningens deltagare anser att subjektivitet och avsaknad av transparens är stora frågor. Knappt en tredjedel anser även att svårigheten att förstå bedömningen är betydande.

Professorn tillika förra världscupvinnaren Kyra Kyrklund är ordförande i IDRC och vill se en förändring.

– Att utveckla ett bedömningssystem som är noggrant, transperent och lätta att förstå för alla intresserade av sporten har blivit en av de viktigaste frågorna för dressyrens framtid, säger Kyra i ett pressmeddelande.

 –Ryttare, tränare, de som arbetar vid tävlingarna och publiken måste vara säkra i vetskapen att den bästa kombinationen häst och ryttare har vunnit – och viktigt nog hur de har vunnit. Det handlar om transparens. Det är dags att vi går vidare till att visa poängen från alla domare i realtid på alla stora tävlingar och att vi instiftar en Code of Points. Tills vi har den borde vi titta på att stryka utmärkande poäng, både höga och låga, säger organisationens generalsekreterare Wayne Shannon.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden