Dressyr
19 maj 2019 06:27
Ridsportplus

Dressyrprofilens förslag: Låt ekipagen få träna på öppen bana

BestämmelserDomaren och tränaren Charlotte Hamilton har tröttnat på att se hästar som är livrädda för domarkurer och höra om ryttare som avstår tävlingar i lätta klasser av rädsla för att inte komma runt. "Vi talar om hästvälfärd och att hästen ska känna sig trygg, då måste vi ge dem förutsättningar för det," säger hon och förslår att tävlingsbanor ska öppnas upp för träning så mycket det går i samband med tävlingar.

Dressyrprofilens förslag: Låt ekipagen få träna på öppen bana
Charlotte Hamilton. Arkivbild: Anna Johannesson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Charlotte Hamilton, Staffanstorp, är aktiv inom dressyren på många sätt – bland annat som domare, utbildare, ryttare och tränare.

Vi måste ge fler chansen att få känna att de lyckas på sin egen nivå, att de kan åka från tävlingsplatsen med en känsla av det gick bra. Charlotte Hamilton.

Nyligen tävlade hon på Flyinge och där såg och upplevde hon mycket som hon inte tyckte om.
– Det var flera ekipage som utgick för att deras hästar var för tittiga och spända inne på banan, bland annat jag själv, säger hon.

Efter tävlingen gick hon ut offentligt i sociala medier och föreslår att det ska bli möjligt att träna på öppen bana i samband med tävlingar.
– När allting ändå är uppbyggt borde ekipagen få chansen att känna på banan. Kanske kvällen innan, någon timme före start och i pauserna, säger hon.

Känsliga hästar

– Dagens hästar är så känsliga. Vi talar om hästvälfärd och att hästen ska känna sig trygg, då måste vi ge dem förutsättningar för det också. Jag ser många otrygga hästar inne på banorna, fortsätter Charlotte Hamilton.

Förslaget har fått en hel del positiv respons. Något som talar emot är dock att detta skulle ta större resurser i anspråk, till exempel övervakning av överdomare och sladdning av banor. Charlotte Hamilton menar dock ändå att det är görbart.
– Överdomaren till exempel måste ändå vara på tävlingen en timme före första start och ha koll. Banan kan öppnas då, säger hon.
– Och så kommer ju folk att stanna längre på tävlingsplatsen vilket kan leda till positiva saker i sig, de köper en kopp kaffe och en bulle till.

”Enklare och roligare”

– Vi måste göra det enklare och roligare att tävla för att det ska bli attraktivt att tävla. Varje tävlingsstart kostar mycket pengar och så kanske ekipaget inte ens kommer in på banan. Och så är mormor och alla där och ska titta. Det är inte så roligt.
– Jag vet många som inte ens vågar starta Lätt C och Lätt B.

– Hur ska hästarna kunna vänja sig vid miljön om de inte får möjlighet att träna?

På internationella mästerskap finns det alltid möjlighet för ekipagen att träna på öppen bana när all utsmyckning, domarkurer och liknande är på plats. Det förekommer också på lägre nivåer även om det är ovanligt. Pay and Ride har också ökat i popularitet.

Lyfter frågan

Charlotte Hamilton har nu börjat lyfta frågan i olika instanser och nyckelpersoner för att öppna upp fler tävlingsbanor för träning i samband med tävling.

– Vi måste ge fler chansen att få känna att de lyckas på sin egen nivå, att de kan åka från tävlingsplatsen med en känsla av det gick bra. Detta skulle på sikt ge fler starter och gladare hästar.

Se Charlotte Hamiltons förslag och responsen hon har fått på Facebook.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden