Träningstips
17 februari 2021 18:55
Ridsportplus

Du är där för att värma upp – inte träna

ProffstipsetAtt vara väl förberedd när du rider in på banan handlar inte bara om hur du hoppat fram. Ann Liwing ger råd om hur du bäst förbereder dig för en lyckad hopprunda.

Du är där för att värma upp – inte träna
Ann Liwing tipsar hur du förbereder dig och hästen för en lyckad runda på hoppbanan. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    1. Kom väl förberedd

    Framridningen sätter tonen för hela ritten. På stora tävlingar kan vi oftast se ett bra samarbete mellan ryttarna på framridningen. Man hjälps åt att höja och sänka hinder och hakar gärna på varandra i språng. På framhoppningar till mindre tävlingar ser det däremot annorlunda ut. Här händer det ofta att jag ser ryttare som hoppar fram helt utan plan. Många höjer och sänker hinder utan hänsyn till andra ryttare och det råder allmän oreda. När du kommer till tävlingsplatsen gäller det därför att du tar kontroll över din egen framridning. Under inomhussäsongen är det extra viktigt att veta vad som måste hinnas med på framhoppningen. Eftersom det ofta är trångt i ridhusen handlar mycket om att planera hur du ska lägga upp passet på bästa sätt. Fundera redan innan ni kommer till tävlingsplatsen på vad du och hästen ska göra och gör upp en plan.

    _dsc3097
    Ann Liwing är unghästutbildare, B-tränare i hoppning och ridlärare. Foto: Natalie Lindholm

    2. Kolla att hästen mår bra

    Att vara väl förberedd handlar inte bara om hur du rider. Det innebär också att kika igenom hästen innan du lastar. Mycket kan hända över en natt. Försäkra dig om att du åker iväg till tävlingen med en frisk och sund häst. Du vill inte komma till veterinärbesiktningen och få åka hem igen för att hästen vrickat sig eller fått en hovböld. Ta också för vana att låta en veterinär titta igenom din häst minst ett par gånger per år.

    3. Värm upp hemma

    Många har lite heta hästar och då är det extra viktigt att ta ut och motionera hästen innan du lastar. Kom inte till tävlingsplatsen med en häst som är så het att den inte går att rida fram på. Tittar du på proffsryttarna så ser du att varenda en tar ut hästen och rider en stund på morgonen om de ska tävla senare på dagen. Det finns inte en häst som står i sin box hela dagen. Förbered så mycket du kan innan själva framhoppningen startar. Inne på en liten bana med åtta till tio andra ekipage finns det trots allt inte så mycket du kan göra.

    4. Välj rätt hinderhöjd

    På framhoppningen är det viktigt att komma ihåg att du är där för att värma upp, inte för att träna. Om du ska rida en enmetersklass behöver du inte hoppa högre än 80-90 cm på framhoppningen. Så här hoppar mina elever oftast fram:

    Börja med ett par riktigt låga språng innan du rider på räcket som kanske
    ligger på 80-90 cm. Efter ett par fina språng kan du hoppa oxern. Ta tre-fyra språng, gärna stigsprång och avsluta med en parallell. Här är det jätteviktigt att du inte börjar på för hög höjd. Oxern är oftast full höjd på framridningen, slarva inte utan sänk ordentligt innan du rider på. Ta några trevliga språng på lägre höjd och avsluta eventuellt med den bakre bommen på nästan full höjd. Skritta en vända och ta ytterligare ett räcke på den höjd du ska tävla innan det är dags att gå in på banan. Gör det lagom tätt inpå din start. Nu har både du och hästen fått en så bra start på dagen som möjligt.

    5. Efter ritten

    Vad händer efter ritten om det inte gick som du ville? Prata igenom med din medhjälpare i förväg om hur du vill bli bemött om ritten varit lyckad eller mindre lyckad. Skulle rundan inte gå som du hoppats — tänk på att hålla masken. Ta lärdom från proffsryttarna som inte visar en min om de är besvikna efter en ritt. Åk i stället hem och ta nya tag till nästa gång. Och, om du har möjlighet, ta gärna med dig din tränare på viktiga tävlingar.

    Fakta

    Att tänka på:

    Riska inte på framhoppningen genom att hoppa för högt och för mycket. Innan du åker på tävling ska du vara så väl förberedd att du vet att du klarar av den klass du ska hoppa. Framridningen ska bara handla om att värma upp och ge hästen en bra upplevelse.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 1/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden