Avelsnyheter
4 oktober 13:10
Ridsportplus

”Du kan inte ta ut allt för tidigt”

SWB Equestrian WeeksAtt göra mindre med en ung talang kan vara bättre än att bränna ljuset i båda ändar. Här berättar Örjan Larsson om varför han startar UVM-finalisten från 2024 i SWB Prospects istället för i breeders Trophy-klassen, allt med siktet inställt på en längre karriär.

”Du kan inte ta ut allt för tidigt”
Örjan Larsson med Bollerup Catastrof hemma på Bollerup framför kyrkan.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    SWB Equestrian Weeks innehåller numera fler klasser än Breeders Trophy-uppgörelserna, öppna för SWB-hästar är även SWB Prospects årgångsklasser. En och annan höjde säkert på ögonen när Bollerup Catastrof (55) (SWB) sto f -18 e Crusader Ice (SWB) u Camomill (55) (SWB) e Coriall uppf Bollerups Lantbruksinstitut äg Bollerups Lantbruksinstitut) riden av Örjan Larsson stod på startlistan för just Prospect-klassen istället för den ordinarie årgångsklassen. Fuxstoet var bästa SWB-häst på unghäst-VM för 5-åriga hästar 2023 och tog sig till final, en stark prestation i sig som en av 39 finalister i ett startfält på 235 hästar. Stoet var i final i Falsterbo som 4- och 5-åring och har en bra unghästkarriär.

    Örjan Larsson Bollerup Catastrof
    Örjan Larsson och Bollerup Catastrof i Jönköping hösten 2023 Foto: Kim C Lundin

    Bollerup produkt i flera led

    Det är Örjan Larsson som utbildat och tävlat Bollerup Catastrof. Han är anställd på Bollerups Lantbruksinstitut parallellt med att han driver egen verksamhet på deltid tillsammans med sin sambo Linn Björkman under namnet L-Stables. På Flyinge har det blivit två felfria rundor i SWB Prospects-klassen.

    Örjan Larsson Bollerup Catastrof (55) Linn Björkman
    Örjan Larsson och Bollerup Catastrof (55) med sin sambo och för dagen hästskötare Linn Björkman Foto: Kim C Lundin

    Örjan Larsson berättar:
    – Hon har gjort två fina rundor här i klasserna, hon var väldigt fin idag. Den bästa känslan jag har haft på henne faktiskt.
    – Vi har valt en annan plan för henne i år, hon var lite trött efter förra året. Så vi valde att göra ett lite enklare upplägg i år för henne. Det är ju ändå till nästa år när hon är sju år som det är det mer intressanta för henne som sporthäst.
    – Du kan inte som ryttare plocka ut allt när de är 4-, 5- och 6 år om du vill satsa på en 7-årskarriär och vidare. Bollerup Catastrof är i fas med sin årgång, hon är bara lite mer sparsam tagen i år. Senast förra helgen så gick hon i Karlshamn och var felfri båda dagarna.

    Under våren så bekräftade Bollerup genom Niclas Magnusson att planen för henne var att hon skulle säljas. Är det fortfarande planen och tror du fortfarande att det här är en häst för framtiden, kanske för någon ryttare någonstans i världen?
    – Absolut. När rätt köpare kommer så är hon till salu annars så väntar avelsboxen på sikt på henne på Bollerup, bekräftar Örjan Larsson.

    Avelstankar

    Örjan Larsson är sedan tre år tillbaka ordförande i Österlens Hästvänner, SWB:s regionala förening i Skånes sydöstra hörn, där han efterträdde nestorn Torsten Eliasson. Han har själv arbetat mycket med hingstar genom åren och har tankar om hingstval.
    – För min egen del så försöker jag att välja ut unga lovande individer bland avelshingstarna. Avel med väl beprövade tävlingshingstar i all ära, inom i princip alla djurslag där du vill ha en framgångsrik avel så väljer du ut unga individer och avlar för att få bättre framgång och avelsframsteg.
    – Det är också så att hoppsport de senaste tio åren har varit i en extrem utveckling. Sen tror jag också att hästarna som är i världseliten idag är en produkt av väldigt god utbildning och hantering. Väl omhändertagna för att de ska kunna nå dit. Så management har lika stor betydelse som genetiken, personligen känner jag det, det är min erfarenhet.
    – En bra start för en ung häst kan vara väl så viktigt som stammen.

    Örjan Larsson Bollerup Catastrof (55)
    Örjan Larsson och Bollerup Catastrof (55) Foto: Kim C Lundin

    Hos hopphästar diskuteras det hur mycket som sitter i fysiken, exteriör och genetik,  och hur mycket som sitter i hjärna och hjärta hos hästen, mentalitet och inställning. Hur upplever du själv att Bollerup Catastrof är? Vad dominerar på henne? Fysisk kapacitet eller hjärta och hjärna?
    – Både och! Hon vill alltid till andra sidan hindret  och hon tvekar inte. Sen hoppar hon likadant om det är 1,10 eller 1,30, precis som hennes syskon har gjort. Jag har haft fördelen att rida några av hennes syskon. Tyvärr har jag inte ridit mamman till henne men jag har ridit andra i den här stofamiljen och de förenar vilja med försiktighet, förklarar Örjan Larsson.

    Örjan Larsson Bollerup Catastrof (55)
    Örjan Larsson och Bollerup Catastrof (55) i SWB Prospect-klassen Foto: Kim C Lundin

    Hur ser du på det här med att det finns Breeders Trophy-klasser och sen SWB Prospect som är möjlighet att vara på samma anläggning men kanske lite lägre krav? Bra idé eller dålig idé?

    – Jag tycker det är en bra idé men  kanske det skulle kunna  koras en vinnare och placerade ven i prospectklasserna. För det är egentligen samma hästar som bara är i en annan fas och många är säkert till salu och det är här marknaden och köparna finns. Det är också mer motiverande om du kan vinna någonting. Självklart vill alla  vara en vinnare, menar han.

    Örjan Larsson Bollerup Catastrof (55) Linn Björkman
    Linn Björkman med Bollerup Catastrof och beridare Örjan Larsson Foto: Kim C Lundin

    Startlistor och resultat
    Arrangörens hemsida
    ClipMyHorse sänder live

    Se även reportaget från Bollerup som gick i Avelsextra 2024

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden