Fälttävlan
29 november 2018 21:47

Dubbel för Tyskland i fartfylld fälttävlan

FriendsDen populära inomhusfälttävlan bjöd som vanligt på fartfyllda ritter. Sverige blev tvåa i lagtävlingen. Tyskland tog en dubbel och vann både individuellt genom Ingrid Klimke och lagtävlingen.

Dubbel för Tyskland i fartfylld fälttävlan
Dubbelt tyskt med både lagseger och individuell vinst för Ingrid Klimke. Foto: Roland Thunholm

16 ekipage och fyra lag kom till start i den fartfyllda inomhusfälttävlan i Friends Arena på torsdagskvällen. De fick ta sig an en teknisk utmaning med en del lite knepiga distanser och rivningsbara hinder. Bandesignern hade också fått till ett vatten och en bank.

Tävlingen gick i två faser där ekipage inom en viss tid i första fasen gjorde en flygande start direkt in i fas två som gick på tid.

Tysklands Jan Matthias var först ut tillsammans med Granulin 2 och bjöd på en säker runda utan fel och ökade den redan höga farten när han gick i andra fasen. Där trillade dock en bom på en av oxrarna vilket gav fyra sekunders tillägg. Det blev dock lite förvirrat när han glömde att gå över mållinjen efter sista hindret.

Nya Zeelands Lucy Jackson och fyrstjärniga hästen Willy Do gjorde debut i inomhusfälttävlan och representerade det mixade Nya Zeeland/Australien-laget. De tekniska svårigheterna med smalhinder och hinder som kom snabbt ur sväng var inget problem för ekipaget. Över ett hinder i slutet av andra fasen kom ekipaget dock för nära stödet på höger sida och Lucy Jackson fick en smäll på höger fot och trillade av före målgång. Ryttaren såg dock ut att klara fallet bra.

Regerande världsmästaren Rosalind Canter, Storbritannien, var först ut i sitt lag tillsammans med Las Vegas. Välbalanserat och rytmiskt tog hon sig an uppgiften. Ekipaget fick linjen med banken, tre galoppsprång följt av tre smalhinder på rad i vinkel att se enkelt ut. I andra fasen satte ekipaget upp tempot, en bom åkte med ner – men det var tillräckligt snabbt för att sätta press på alla dem som kom efteråt.

Anna Freskgård var först ut av de svenska ekipagen med Fly Away v.d.N.Ranch och ekipaget fick igång publiken ordentligt. Valacken var fint med på noterna när hans ryttare försökte hitta de kortaste vägarna. Det blev dock fyra nedslag i andra fasen och därmed 16 sekunders tidstillägg. Det räckte dock till en andra plats.

Tyskland Andreas Ostholt lotsade Pennsylvania 28 rutinerat runt. Ryttaren vände runt några riktigt korta svängar i andra fasen, på slutet föll dock ett par bommar – det blev ändå en tid som räckte för att peta ner Freskgård från andraplatsen.

Australiens Bill Levett och Ballymore Richcat kom in en snabbt tempo från början. I andra fasens ännu högre tempo kom dock nedslagen på löpande band.

Storbritanniens Alice Pearson fick ingen bra start på andra fasen med ett par nedslag. Mot hinder 21, samma hinder där Lucy Jackson trillade av, uppfattade hästen inte riktigt vad den skulle göra och det blev ett stopp vilket kostade mycket tid.

Hannaberg2_rt
Hanna Berg och Jagular Pooh fick igång publiken. Foto: Roland Thunholm

Hanna Berg och Jagular Pooh kom igång fint till publikens förtjusning. SWB-valacken studsade igenom linjen efter banken och var med på notern när tempot höjdes i andra fasen. Men benen hann inte riktigt med upp alla gånger och det blev fyra nedslag.

Tysklands Peter Thomsen, tidigare OS-guldmedaljör i lag, red lite mer avvägt och balanserat än tidigare ryttare och gick i mål med ett nedslag. Tiden räckte dock inte riktigt till för att slå att Rosalind Canter, men lyfte Tyskland till ledning före Storbritannien.

Malin Josefsson och smidige Golden Midnight kom lite snabbt upp på banken, men Golden Midnight visade prov på riktigt snabba hovar. I andra fasen ökade ekipaget farten riktigt ordentligt men fick med sig flera hinder på vägen. Det räckte ändå till en tredje plats.

Tysklands stjärna Ingrid Klimke startade sin inomhusspecialist Parmenides. Ekipaget klarade svårigheterna i första fasen enkelt. I andra fasen blev det ett bakbensfel på planket tidigt i banan. Klimke hittade några riktigt korta vägar och kapade Rosalind Canters ledartid med över fyra sekunder – något att bita i för de som kom efteråt.

Australiens Lissa Green hade en bra runda på gång tills hästen kom för nära på det snedställda räcket, nummer 21, och hon trillade av och fick bryta. Ryttaren såg dock ut att klara fallet bra.

Storbritanniens Fiona Kashel och skäcken The Country Rebel hade press på sig att göra något riktigt bra för att Storbritannien skulle kunna vinna. Det blev fem nedslag och ingen seger för Storbritannien denna gång.

Niklas Lindbäck och Fairy Tale var sist ut i startfältet. Första fasen var säker och väl avvägd. Lindbäck satte sedan upp tempot och vände runt på korta vägar i andra fasen. Men det blev några nedslag och ingen seger för Sverige denna gång.

Tyskland vann och Sverige kom tvåa.

Individuellt gick segern till Ingrid Klimke med Malin Josefsson som bästa svensk på fjärde plats.

Resultat, lag

Resultat, individuellt

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden