Fälttävlan
15 september 2018 17:09

VM-fälttävlan: Terrängen klar

LiverapporteringEn av de stora höjdpunkterna vid VM i Tryon är terrängmomentet för fälttävlansryttarna. Under hotet av det inkommande ovädret rids den tuffa banan under lördagen - här hittar du Ridsports liverapportering med höjdpunkterna från tävlingen.

VM-fälttävlan: Terrängen klar
För Sverige startar Niklas Lindbäck/Focus Filiocus, Louise Svensson Jähde/Waikiki, Ludwig Svennerstål/Stinger och Anna Freskgård/Box Qutie. Foto: Roland Thunholm/Fredrik Jonsving/Jacques Toffi/Pernilla Hägg

21.30 VM-terrängen är avslutad. Resultatlistorna har kastats om – uppåt för svenska laget och för de tre svenskar som fullföljde. Ingrid Klimke är ny individuell ledare och britterna, som var outstanding i terrängen, tog täten bland lagen

LÄS MER i uppdaterad artikel: Mer om ställningen efter dressyr och terräng .

Resultatlistor

21.16 Ludwig Svennerstål och Stinger satte punkt både för terrängen och för det svenska lagets insats. I sista vattnet var Ludwig ruskigt nära att falla av, men han lyckades återfå balansen och briljerade även på resten av banan.

De tekniska hindren betades av stadigt och i backen upp mot mål kämpade duon vidare – riktigt fighting spirit och i mål blott några sekunder över tiden. 35,3 straff totalt och en lysande insats för duon!
”Det var ganska hårt jobb. Han kämpade mycket för mig och jag är jättestolt över honom”, säger Ludde till SVT om sin partner.

20.55 Fälttävlansnationen Storbritannien är i en klass för sig. Som om det inte räckte med tre felfria lagryttare i terrängen fick britterna en fjärde:
Rosalind Canter med Allstar B. Ännu en toppterräng inom tiden och en ny tvåa i klassen på 24,6 straff.

20.45 Ny ledare inför banhoppningen är spikad. Europamästaren Ingrid Klimke och Hale Bob levererade i sedvanlig stil och förevigade sin topprunda med hjälmkamera. De fick VM-terrängen att se riktigt trevlig ut och Ingrid red strategiskt och noga precis som vanligt. De tog sig bland annat enkelt igenom bland annat svårigheterna vid hinder 14, där förra ledaren och lagkamraten Julia Krajewski fick sin utspringning på C.

Exakt på optimaltiden, 10 minuter precis, prickfritt protokoll och definitiv ledare inför banhoppningen på 23,10 straff.

Screen Shot 2018-09-15 At 20.52.34
Ingrid Klimke och Hale Bob visade världsklass ännu en gång. Arkivbild: FEI

Klimkes insats boostade det tyska lagets summa, som nu är spikad till 114,2 inför banhoppningen. Det tyska laget låg i topp inför terrängen och har fallit rejält, till en åttonde plats just nu. I lagväg leder Storbritannien före Frankrike och Irland.

20.15 Louise Svensson Jähde och Waikiki var det tredje svenska lagekipaget på banan och nu blev det en andra svensk felfri runda på hinder, inte minst välbehövligt för lagets resultat! En pigg Waikiki styrdes skickligt upp av Louise i stoets första mästerskapsterräng och det såg snart helt stabilt ut då de löste de flesta svårigheter i fin balans och rytm. Waikiki såg fräsch ut ända in mål, där ekipaget landade på 7,20 straff för tiden och totalt 39,6. En individuell plats 21 just nu.

”Hon var jättefin, verkligen. Det var nästa svårare än man hade trott. Det är så himla mycket fel ute på banan. ”Kicki” gick fantastiskt bra och lite tidsfel är helt okej”, säger en glad Louise till SVT just efter målgång.
”Det var helt fantastiskt och jag är jättejätteglad”, säger Louise vidare och berömmer Niklas för att som första lagryttare ut ha levererat bra information .

I övrigt för det svenska laget: Niklas Lindbäck hade ett snarlikt resultat som Louise och ligger på 40,6 straff. Anna Freskgård och Box Qutie är dessvärre borta på grund av skada. Den sista svenska ryttaren Ludwig Svennerstål återstår.

20.13 Fransoserna är heta. Nu var det Thibaut Vallette Lt Col och Qing du Briot ENE HN som var felfria på hinder och med något litet tidsstraff är de nya i täten på 26,8 straff.

20.00 Padraig McCarthy och  Mr Chunky går i mål på samma straff som franska Astier Nicholas och Nya Zeelands Tim Price. Om de även efter banhoppningen ligger på samma straff är närmast optimaltiden avgörande. 27,2 straff har trion.
”I många mästerskap har vi fallit i terrängen, men nu har vi tränat mer terräng. Hela paketet funkar, hittills. Det här är hur vi ville ha det”, säger McCarthy till SVT om att det irländska laget har klättrat till tredje plats.

19.48  Tom McEwen fick till det ordentligt för det brittiska laget – felfritt på hinder inom tiden med Toledo de Kerser och kvar på 28,4 straff. Storbritannien ligger i topp på 80,8 straff efter dressyr och terräng. Australien ligger tvåa och Frankrike trea.

Strax efter landade ännu en ryttare på prickfritt terrängprotokoll: Nya Zeelands Time Price med Cekatinka. I mål på 27,2 straff.

19:37: Kanadas Jessica Phoenix har haft stora problem med Pavarotti över flera hinder men mirakulöst lyckats klara sig kvar i sadeln. När det blir nya problem klarar hon inte att sitta kvar längre utan är ute ur tävlingen. Hon tar sig från banan för egen maskin.

19:34: Storbritanniens Kristina Cook och Billy the Red gick i mål felfritt på hinder med 2,4 straff för tiden. Totalt 31,5 straff och en individuell fjärdeplats så här långt.

19:31: Finlands Paulina Swindells får ett otäckt fall vid hinder nummer 14. Airbagen löses ut och Swindells blir till en början liggandes oroväckande länge. Funktionärer är framme med skärm men Swindells kommer upp på benen samtidigt som Ferro S galopperar iväg.

19:26: Även regerande världsmästaren Sandra Auffarth får problem med hinder nummer tio. Viamant du Matz bryter ut och Tyskland fortsätter dra på sig straff.

Sandra Auffarth fick äntligen stå överst på pallen.
Sandra Auffarth stod överst på pallen vid VM 2014. Roland Thunholm

19:18: Ytterligare ett fall blir det med Brasiliens Henrique Plombon Pinheiro. Strax därpå går Frankrikes Astier Nicolas i mål med Vinci de la Vigne felfritt och inom tiden och går upp i ledning med 27,2 straff.

19:09: Hemmaryttaren Lauren Kieffer kommer helt i obalans efter hinder nummer 18 och faller av Vemiculus. Kieffer är snabbt uppe på fötterna men är ute. USA har inte haft en toppdag i terrängen.

18:55: Box Qutie ser riktigt trött ut när Anna Freskgård i mål med 38 straff i terrängen. Totalt 70,2 straff och en 26:e plats så här långt. Svenska teamet skyndar till Qutie för att ta hand om hästen.

18:53: Robin Godel från Schweiz startar lysande, men får problem vid hinder nummer 13 där ekipaget är nära att gå omkull efter hindret. Godel rädda upp situationen, men med hängande martingal får de problem även vid hindret efteråt. Mirakulöst nog klarar sig ekipaget genom även detta hinder.

18:48: Den härliga galoppmaskinen Box Qutie forcerar inledningsvis fram i terrängen med Anna Freskgård, som gör sin lagdebut. Vid hinder nummer 10 väljer Anna att ta det svåra språnget upp över det rinnande vattnet, men hästen är inte med på noterna utan de drar på sig 20 straff i hindret.

18:41: Någon minut inför Sveriges andra start, Anna FreskgårdBox Qutie, och väderförhållandena ser betydligt bättre ut än när regnet öste ner. Även den kraftiga blåsten har avtagit något.

Ridsport
Box Qutie och Anna Freskgård på hemmaplan. Foto: Roland Thunholm

18:30: Hinder nummer 10 fortsätter ställa till problem. Till och med stormästaren Mark Todd får ett stopp på vattenhindret med lilla McClaren. Nya Zealand som har en ryttare som brutit terrängen måste ändå räkna med Todds resultat, och plötsligt har det öppnat upp sig för Sverige och andra länder bakom stornationerna.

18:24: Ytterligare en prickfri terräng för en brittisk ryttare. Piggy French går i mål utan hinderfel och inom tiden och går upp i ledning med Quarrycrest Echo. Storbritannien har nu ett fantastiskt utgångsläge till ett riktigt bra lagresultat.

18:18: När drygt 20 ryttare gått i mål leder fortfarande Andrew Hoy. Japans Kazuma Tomoto har gått in på en andra plats efter en felfri terräng en sekund inom tiden. Gemma Tattersall ligger på tredje plats. Niklas fortfarande på sjunde plats.

18:12: Chipmunk bryter ut vid hinder nummer 14, och det är en besviken Julia Krajewski som drar på sig 20 straff under ritten och såg sina medaljchanser grusas. Det öppnar även upp för nationerna bakom Tyskland om lagguldet.

17:59: Norska Haidi Bratlie har blivit stoppade av ground jury. Svenskfödda Euforian ser ut att ha rejält ont i kroppen när de går iväg från banan, oklart vad som har hänt.

17:57: Hinder nummer 10, med rinnande vattenfall, har skapat stora problem för ett flertal ryttare. Många av ryttarna väljer nu att att ta en enklare men längre väg genom hindret, och de ryttare som trotsar utmaningen och hoppar upp mot det rinnande vattnet och klarar det möts av stort jubel.

17:52: Niklas inleder strålande och Focus Filiocus och är felfria till hinder nummer 13. Två flaggor åker vid hinder nummer 14 men lyckligtvis klarar han sig från att belastas med några fel för detta. Vid hinder 18 går de i hindret lite oroväckande mycket, men fortsätter ändå stabilt ritten som blir felfri på hinder men med 8,4 straff för tiden. Totalt 40,6 straff och in på en sjunde plats efter 11 ekipage.
– Jag är jättenöjd med honom, han jobbade på jättebra hela vägen igenom, sade Niklas till SVT efter ritten.
– Vi valde att ta det lite lugnare för att komma hem safe med första hästen.

17:39: Regnet ser ut att ha avtagit när det alldeles strax är dags för Niklas Lindbäcks start. Focus Filiocus skrittar mot start med spetsande öron, och hela svenskgänget ser taggat ut inför den tuffa banan.

17:33: När sju ryttare har gått i mål ligger Australiens Andrew Hoy i ledning, felfri i terrängen inom tiden på sitt dressyrstraff 29,80.

17:28: Regnet har börjat falla i Tryon och flera ryttare har stött på problem. Nya Zealands Blyth Tait väljer att utgå.

17:27: Storbritanniens första ryttare Gemma Tattersall gör en säker ritt, felfritt på hinder och inom tiden och ser ut att kunna ge Tyskland en match i lagtävlingen.

17:08: Först ut iväg i terrängen är Kanadas Colleen LoachQorry Blue d’Argouges som red iväg 17:00 svensk tid. Så här inledningsvis kan man säga att hinder nummer fem, som ryttarna haft respekt för, avancerades utan några problem av Loach.

I ett blåsigt Tryon har VM-terrängen satt igång. På grund av väderförhållandena har det gjorts några ändringar: tidsintervallen mellan ekipagen är sänkt från fyra till tre minuter, vilket gör att arrangören sparar 1,5 timme och förhoppningsvis klarar sig från det värsta ovädret. Dessutom har en kombination tagits bort för att minimera sprången till 42. En titt på terrängens hinder kan du ta här.

Svenska ryttare med preliminära starttider:
Niklas Lindbäck/Focus Filiocus, startnummer 14, starttid 17.39
Anna Freskgård/Box Qutie, startnummer 35, starttid 18.42
Louise Svensson Jähde/Waikiki, startnummer 61, starttid 20.00
Ludwig Svennerstål/Stinger, startnummer 82, starttid 21.03
Startlista
Liveresultat

Ridsports liverapportering från fälttävlansdressyren, fredag
Ridsports liverapportering från fälttävlansdressyren, torsdag

Inför terrängen leder tyska Julia Krajewski och Chipmunk FRH på 19,9 straff. Bästa svensk är Anna Freskgård/Box Qutie som ligger på plats 42 med 32,2 straff och Niklas Lindbäck/Focus Filiocus på plats 43 med 32,2 straff. Louise Svensson Jähde/Waikiki ligger på plats 46 med 32,4 straff och Ludwig Svennerstål/Stinger på plats 52 med 32,8 straff.

Sara Algotsson Ostholt låg på femte plats efter dressyren med Wega, men har valt att utgå ur tävlingen då blodprover har visat att Wega har förhöjda muskelvärden. Sara har berättat att hon inte vill riskera hälsan hos sin häst genom att starta i den tuffa terrängen (läs mer här).

Tyskland leder nationstävlingen på 73,4 straff. Sverige ligger tolva av 16 lag på 96,8 straff.

SVT:s sändningar

16.30-23.15 SVT Play, fälttävlans terräng.
16.30-17.50 SVT1
17.50-23.15 SVT2
Även Eurosport samt online-betalkanalerna FEI-tv och Horse & Country sänder från VM.

VM-länkar

Tidningen Ridsports samlade artiklar inför och under VM
Arrangörens site
SVT Plays VM-sändningar
FEI-tv
Horse & Country TV
Start- och resultatlistor

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden