Fälttävlan
21 juli 2018 15:16

Terrängen lyfte Sverige i Nations Cup

Internationellt Näst sist efter dressyr och hoppning - trea efter den avslutande terrängen. Svenska laget lyfte i Aachens Nations Cup i fälttävlan på lördagen. Ludwig Svennerstål stod för dagens tredje bästa terrängrunda.

Ludwig Svennerstål har tävlat för Sverige i Aachen flera gånger tidigare, som här med Alexander 2015. Nu var han med och tog en pallplats i årets Nations Cup. Arkivbild: Roland Thunholm

Efter fredagens dressyr och hoppning låg Sverige näst sist av de sju lagen som ingår i Nations Cup. Det ändrades i lördagens terräng där Sverige lyfte till en pallplats och slutade trea.

Ludwig Svennerstål och Stinger stod för dagens tredje bästa terrängrunda i hela startfältet och gick i mål utan straff på hinder och 2 straff för tiden. Det lyfte honom till en nionde plats totalt i det drygt 40 ekipage stora startfältet.
– Min häst behövde gå lite fort för att komma upp i kondition. Men det är många trixigheter och smala hinder längs banan, och sådant tar tid. Man hästen kändes fin i dag, säger Ludwig Svennerstål till Svenska Ridsportförbundet.

Louise Svensson Jähde med Wieloch’s Utah Sun slutade tia totalt efter knappt 15 straff i terrängen och blev näst bästa svensk.

Anna Freskgård och Box Qutie lyfte till 16:e plats totalt efter 10,4 straff i terrängen medan Niklas Lindbäck och Focus Filiocus slutade som 32:a, sist bland dem som genomförde tävlingen.
– Focus Filiocus hann aldrig se hindret och vi fick ett stopp. När jag red på igen var det inga problem, så jag skulle i stället ha lagt en sekund extra där på en enklare väg. Nu blev det lite stolpe ut för oss här i Aachen, säger Niklas Lindbäck till Svenska Ridsporförbundet.

Hanna Berg och Quite Survivor ingick inte i det svenska laget och slutade ekipaget på en 20:e plats.

Sveriges klättring var inte den enda stora förändringen i resultatlistan. Tyskland, som ledde efter dressyr och hoppning tappade till en femte plats efter att deras Julia Krajewski inte fullföljde terrängen med sin laghäst Samourai du Thot. Nya Zeeland vann före Frankrike. Julia Krajewski vann däremot individuellt med sin andra häst i klassen, Chipmunk FRH.