Fälttävlan
13 september 2018 15:00

Fälttävlansdressyren klar för i dag: Svenskarna i mål på samma straff

Uppdaterad 22.45Fälttävlan har startat i Tryon. Under torsdagen red Niklas Lindbäck och Anna Freskgård för Sverige – och det var bokstavligt talat två jämna resultat som levererades.

Fälttävlansdressyren klar för i dag: Svenskarna i mål på samma straff
Anna och Box Qutie landade liksom sina landslagskollegor på 32,2 straff. Foto: Roland Thunholm

22.45 Dagens fälttävlansdressyr med 42 ekipage är klar. Anna Freskgård ligger på plats 16 med 67,816 procent (32,2 straff) och Niklas Lindbäck är på plats 17 med 67,759 procent (32,2 straff).

Tyska lagets Julia Krajewski med Chipmunk FRH leder på 19,9 straff. Bland de 15 lag som har haft två ryttare på banan är Sverige åtta med 64,4 straff. Tyskland toppar nationstävlingen efter två ryttare på 50,1 straff.

21.45 Anna Freskgård lotsade proffsigt eleganta och pigga Box Qutie (SWB, sto, f 2006, e Quite Easy-Little Boy, uppf/äg Therese Örup) genom första momentet i sin VM-debut. Någon miss, som i halterna där Qutie inte stod helt still, kostade sannolikt och ekipaget matchade precis Niklas och Focus: 32,2 straff även för den här duon. Delad 14:e plats individuellt just nu.

Anna berättar på SvRF:s Instagram efter ritten att Qutie är en häst med mycket nerv som hela tiden är lite ”beredd” och konstaterar att stoet var något spänd i mästerskapsmiljön.
”Jag tycker hon följde mig helt okej, men jag hade velat ha henne mer loss för att våga sätta mer tryck. Överlag var slutresultatet helt okej”, säger Anna och påminner om att nerven är till fördel i andra sammanhang – den gör Qutie explosiv och reaktionssnabb i hoppningen och terrängen.

För drygt ett år sedan EM-debuterade Anna och Qutie, och visade då hur starka de är i hoppningen då de var ett av få ekipage som avslutade utan några extra straff i sista momentet.

 

21.30 Nu är det en kort paus – därefter startar Anna Freskgård.

Resultatlistorna fortsätter att krångla bitvis  och kan göra det svårt att hänga med för den som inte ser sändningen.

Vid 21.30 svensk tid har 34 ryttare ridit och straffen sträcker sig mellan 19,9 och 42,4. Tyska lagets Julia Krajewski med Chipmunk FRH leder ännu klart på sina 19,9 straff. Tvåa är USA:s Boyd Martin med Tsetserleg på 27,1 och trea är britten Piggy French med Quarrycrest Echo. Niklas Lindbäck är stadigt i den bättre halvan just nu på delad plats 14 med sina 32,2 straff.

Ett antal nationer har haft två lagryttare på banan, dock inte Sverige. Tyskland leder på 50,1 straff, följt av Australien och Frankrike.

20.05 Det har rasslat till i resultatlistan. Tyska lagets Julia Krajewski med Chipmunk FRH noterade över 80 procent och skaffade en solklar ledning just nu på lilla 19,9 straff. Tvåa är värdnationens Boyd Martin  med Tsetserleg på 27,1 och trea är britten Piggy French med  Quarrycrest Echo. Niklas Lindbäck är delad åtta på sina 32,2 straff när 26 ekipage har gjort sitt på dressyrbanan.

Os 2016, Dag 5, Ridsport, Dressyr, Dressage
Julia Krajewski slog till. Arkivbild: Roland Thunholm

18.40 Klassen rullar vidare, men i resultatlistan har inte mycket hänt sedan Niklas var på banan – fortfarande svenskt på femteplats både individuellt och i lag! Femteplatsen delas med Japan genom Kazuma Tomoto med Tacome d’Hosrset.

20 ekipage har nu gjort sin dressyr och Frankrikes Donatien Schauly Adj med Pivoine des Touches leder på 29,3 straff, före Nya Zeelands Blyth Taith med Dassett Courage på 29,7 straff.

17.10 Niklas Lindbäck och Focus Filiocus (SWB, val, f 2007, e Feliciano-Be My Chief xx, uppf/äg Tun Albertson) som förra året ingick i EM-silverlaget ordnade en stabil start för Sverige. Några missar i mellantraven och ökade traven i början, men främst en fräsch Focus Filioucus med en redan från början leende Niklas på ryggen som ordnade 32,2 straff i dressyren och delad femteplats när 14 ekipage har varit på banan.

Ridsport
Så här såg det ut när killarna inledde för Sverige. Foto: Roland Thunholm

Niklas såg inte mindre glad ut när han gick skrittade ut till applåder från inte minst det svenska teamet med bland andra Fredrik Bergendorff och Lisa Lidbeck intill banan. Även bland läktarpubliken syntes det en del svenska flaggor.

– Sammanfattningsvis hade vi riktigt bra score på gång med många bra poäng. Vi hade lite dyrbara missar i början av programmet i  mellantraven och i ökade traven där han blev lite spänd över ryggen och tappade takten. Det hade jag inte råd med för att göra topscore, men under resten jobbade han på bra, säger Niklas till Ridsport. Se hela intervjun på Ridsports Insta-TV.

Frankrikes Donatien Schauly Adj med Pivoine des Touches leder på 29,3 straff, före Nya Zeelands Blyth Taith med Dassett Courage på 29,7 straff.

15.50 Åttonde ryttare ut var Australiens Andrew Hoy med Vassily de Lassos. Den 59-åriga veteranen spexade på väg ut från banan och vinkade lyckligt till de ganska få supportrarna på läktarna. Visst stämde hans känsla: Just över 70 procent med 29,8 straff som resultat och ledare just nu.

Två när den första puasen för ban-prepp tar vid är Tysklands Kai Rüder med Colani Sunrise på 30,2 straff. Badmintonfyrorna Gemma Tattersall och Artic Soul gav Storbritannien en snygg start på 32.4 straff, trea just nu.

15.00 Fälttävlans dressyr på VM i Tryon har kickat igång. Två svenska lagryttare rider idag: Niklas Lindbäck med Focus Filiocus startar 16.59 svensk tid och Anna Freskgård med Box Qutie startar 21.37.

Betalkanalen FEI-tv sänder fälttävlansdressyren med start 14.50. Ridsport kommer under eftermiddagen och kvällen att rapportera om höjdpunkterna, bland annat svenskarnas resultat och den aktuella ställningen.

FEI-tv:s livesändning
Start- och resultatlistor

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden