Distansritt
19 september 2019 23:00
Ridsportplus

Dubbelt storslam för UAE på YR-VM

MästerskapFörenade Arabemiraten, UAE, tog hem hela rasket i årets YR-VM i distansritt. Den svenska trion genomförde loppet på ett bra sätt men kunde inte matcha de 40 bästa. Ridsports Ulf Lonäs summerar årets mästerskap och blickar fram mot nästa års VM.

Dubbelt storslam för UAE på YR-VM
Distans-VM för unga ryttare är över. De svenska ekipagen presterade godkända resultat men har långt kvar till pallplats. Arkivbild

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Nästa år går VM åter i Italien på nästan samma flacka banor som när YR-VM 120 km avgjordes i onsdags.

YR-VM startade ett tredagarsmeeting i distansritt, som på torsdagen följdes av en internationell CEI** 120 km med 225 startande, 10.000 euro i förstapris, och med svenskt deltagande.

Sedan ett antal år har emiratet Dubai och UAE på olika sätt ett nära samarbete med italiensk distansritt och var också sponsor för torsdagens klass. Förutom höga prispengar ges även ett generöst transportbidrag och en bonus för genomfört lopp med godkänd slutbesiktning på totalt 1.000 euro.

Tre svenska ekipage kom till start – Elin Joelsson och CAS Tornado Dust,  Ebba Bota med CAS Jeremiah Grey och Maria Hagman ErikssonToutatix.

Ebba-bota-golden-question-19glb_3747-2
Svenska Mästarna för young rider 2019, Golden Question och Ebba Bota genomförde YRVM-loppet på ett bra sätt. Arkivfoto från lagsamlingen 2019. Foto: Ulf Lonäs

Uteslutna svenskar på torsdagen

Både CAS Tornado Dust och Toutatix blev uteslutna i loppet. Tufft av Ebba Bota att bara några timmar efter ett YR-VM 120 km åter sätta sig i sadeln för att tävla 120 km igen. De båda kommer i mål men med 69 i puls (ingen ompulsning i slutbesiktningar) blir de uteslutna.

Till YRVM var en kvartett uttagen. Men tyvärr så blev det i sent skede på grund av strul med ett friskintyg, bara en svensk trio som gjorde sällskap med egna transporter till Italien.

Trion bestod av guldekipaget från årets YRSM Ebba Bota och Golden Question, Selina Andersson Kjellberg och Sadiki el Moniet och Mikaela Linnér med Le Shadow. Det fanns inga förväntningar på trion om en topplacering individuellt, men däremot minst en sjätteplats för laget som kunde varit en kvintett om fem men ju bara blev en mer sårbar trio.

Glad-mikaela-linnér-19glb_3791-
Mikaela Linnér fick avsluta ungdomstiden i distansritt med ett godkänt lopp på YRVM och blir senior nästa år. Arkivfoto från lagsamlingen 2019. Foto: Ulf Lonäs

Jämt tempo

Det var 105 starter från 35 nationer och 19 lag som deltog och 68 ekipage genomförde YR-VM-loppet.

Starten gick i mörkret men med ljuset kom också värmen. Täten, som är UAE med alla fem ekipage samlade och först över startlinjen, bestämmer tempot på första sträckans 40 km till 26,59 km /tim.

Sekunderna bakom lurar närmast Spanien, Frankrike och Bahrain. Den svenska trion är väl samlad 53 minuter bakom täten och rider i ett jämnt tempo enligt order men i slutet av startfältet.

Tung sand

Både det enda danska ekipaget och flera av de fem norska drar på i l8 till 20 km/tim. De är långt före Sverige som snittar på runt 16 km/tim i vetgate 2 efter 73 km, men det straffar sig för norskorna när laget spricker med till slut två kvar på banan.

I vetgate 3 med 20 km kvar är UAE fortfarande i täten med alla fem i laget inom några sekunder och med ett tempo på drygt 25 km/tim.

När UAE går ut på fjärde och sista sträckan går Sverige ut på tredje sträckan. Sadiki och Golden Question är fräscha, men det är kvavt i värmen trots att banan i Pisa ligger nästan vid stranden till Medelhavet. Le Shadow har problem och är trött men tar sig runt på 13,5 km/tim. Banan består ofta av tung sand som är jobbig för hästarna.

Många lag bröt

På sista sträckan ökar Sadiki lite till 18,48 km/tim för att hitta sitt bästa tempo och är lite snabbare än Golden Question. Trots problem, och att både Shadow och Mikaela som sprungit mycket bredvid i värmen och är rejält trötta, så ger de båda inte upp utan gör en jätteinsats för att rädda laget när de med knapp marginal klarar maxtiden.

Av 19 lag kommer 9 i mål, och precis som på YR-VM 2017 landar Sverige på en åttonde plats. Skandalöst dåligt dock att arrangören inte kan prestera en officiell resultatlista på internet 2019 för lagtävlingen på ett YR-VM.

Från FEI:s pressavdelning har det också varit märkligt tyst trots att det är ett FEI-mästerskap och ett VM. Men från svenskar på plats vet Ridsport att det blev guld till UAE med alla fem i mål, silver till Spanien och brons till Italien. Därefter: Belgien, Malaysia, Nederländerna, USA, Sverige och Ryssland.

Stolt lagledare

– Jag är grymt stolt över tjejerna som verkligen ridit som ett lag. Bara tre hästar i laget och alla tre godkända i mål trots 30 plusgrader under loppet. Taktiken var att hålla ihop laget på första sträckan på runt 16,5 km/tim och det gjorde tjejerna. Hästarna drack bra i värmen, vi uppdaterade taktiken i varje vetgate och vi hade en fantastisk sammanhållning i laget och mellan teamen, säger Sveriges YR-landslagsledare i distansritt Yvonne Ekelund.

Säsongsavslutning

I Sverige är nu säsongen i distansritt nästan slut och det är bara två kortare tävlingar kvar. Den 18 januari 2020 drar den tredje upplagan och den internationella säsongen i Sverige igång igen med succén Vasaritten i Rättvik på banor fulla med snö.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden