Sportnytt
15 januari 2018 06:30

Dubbla chanser för Peder: Så håller du koll på Idrottsgalan

GalaI kväll är det äntligen dags. Idrottsgalan är här och Peder Fredricson har chans på två prestigefyllda priser. Här hittar du all info du behöver för att hänga med i höjdpunkterna.

Dubbla chanser för Peder: Så håller du koll på Idrottsgalan
Än en gång äger galan rum på Globen. Arkivbild: Creative Commons

Ett framgångsrikt idrottsår satte punkt vid årsskiftet och nu ska många av de främsta atleterna hyllas för sina prestationer. I kväll samlas 2 400 gäster för galamiddagen i Globen tillsammans med tusentals andra personer på läktarna. Framför tv:n väntas två miljoner människor bänka sig.

Vad händer i kväll?

Under den 19:e upplagan av den tv-sända festen Svenska Idrottsgalan ska en lång rad priser fördelas, bland annat Årets Prestation, Årets lag och Årets nykomling.

180117pederrtEM-vinnaren  Peder Fredricson är nominerad till Årets manlige idrottare, där vinnaren bestäms av en jury. Övriga nominerade är boxaren Badou Jack, paralängdskidåkaren Zebastian Modin och diskuskastaren Daniel Ståhl.

Peder är även en av åtta som är kvar i matchen om folkets pris Jerringpriset, som han vann förra året. Vinnaren röstas fram av svenska folket.

Röstningsdags igen

I början av galan, som startar 20.00, offentliggörs de fem kandidater som har fått flest röster och således har chans att vinna. Då är det dags att vässa telefonluren för att rösta igen på favoriten bland de fem återstående kandidaterna. Utdelningen av Jerringpriset toppar hela galan klockan 22.22.

Vilka är på plats?

Bland gästerna finns gräddan av svensk idrott, inklusive ryttare som Malin Baryard Johnsson och förstås dubbelt nominerade Peder Fredricson. Bland de tio personerna vid Peders bord sitter bland andra Sarah Sjöström, Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia.

Kristin Kaspersen leder galan och på scenen syns bland andra Marcus & Martinus, Jill Johnson och Petter.

180114marcusmartinuscc
De här norska bröderna står på scen under kvällen. Foto: Creative Commons

Vad bjuds det på i matväg?

Efter den bubblande välkomstdrinken bjuds det på tartar på Fröyalax, räkor och forellrom till förrätt. Dragon- och vitlöksgrillad oxfilé serveras därefter med hemvevad chorizo på rapsgris samt ljumma pickels på blomkål, morötter och gulbetor. Middagen avslutas med vanilj- och youghurtkräm med salt kolaglass, lakritsfudge, riven nougat och hallon, ackompanjerat av kaffe och avec.

Några preliminära TV-hållpunkter för dig som vill ha koll på Peder

 • 20.00 Röda mattan-vimmel. De fem slutliga Jerringkandidaterna presenteras (tidpunkt 20.00 enligt arrangören) och ny röstning inleds.
 • 20.06 Galan drar igång.
 • 21.21 Prisutdelning Årets manlige idrottare
 • 21.55 Jerringprisets fem kandidater blir två
 • 22.22 Jerringpriset delas ut och galan avslutas

Hur kan du följa Idrottsgalan?

 • Galan sänds i SVT1 klockan 20.00–22.25.
 • Galan och bonussändningar visas på SVT Play Länk till Idrottsgalan på SVT Play.
 • SVT Plays tablå: Röda mattan kl 16.45-17.30 med Brita Zackari och Nassim Al Fakir.
  Uppsnack kl 18.30-20.00 med Brita, Nassim och gäster.
  Idrottsgalan kl 20.00-22.30 med Kristin Kaspersen.
  Eftersnack kl 22.30-23:00  med Brita, Nassim och gäster.
 • Sveriges Radio sänder Sportextra med Idrottsgalan med start klockan 19.00. Programledare är Jonas Enarson, Jens Prytz, Linn Nenzén och Christian Olsson. Länk till Radiosporten live.
 • Ridsports utsända är laddad med kameran och här på webben rapporterar vi bland annat förstås om hur det går i Peders kategorier.
180114sarahsjöströmcc
Supersimmaren Sarah Sjöström anses av många vara en storfavorit till Jerringpriset. Blir det hon och Peder som till sist duellerar mot varandra?  I kväll får vi svaret. Foto: Creative Commons

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden