Nyheter
11 mars 2020 13:46

Flera stortävlingar stänger för publik

HelomvändningArrangören av The Dutch Masters i holländska 's-Hertogenbosch meddelade under tisdagen att tävlingen genomförs men med begränsningen 1 000 besökare. På eftermiddagen ändrade sig arrangören och stänger nu ute publiken helt och hållet. Även Sunshine Tour i Spanien har stängt tävlingarna för publik.

Flera stortävlingar stänger för publik
Henrik Von Eckermann vann Rolex Grand Prix i 's-Hertogenbosch förra året. Carl Hedin är på plats i Oliva med Play-Off St. Ghyvan. Foto: Roland Thunholm/Privat

Arrangören av The Dutch Masters i holländska ’s-Hertogenbosch ändrar sig nu och stänger ute all publik, efter att först ha meddelat att 1 000 besökare var välkomna. Tävlingarna ska dock genomföras som planerat.

”Tävlingar är av stor betydelse för ryttarna eftersom det handlar om kval till Rolex Grand Slam och världscupen i dressyr. Efter det första uttalandet har vi pratat med alla involverade: ryttarna, de nationella förbunden och våra samarbetspartners. Alla vill att tävlingarna ska äga rum.” Så lyder i korthet motiveringen från arrangören av The Dutch Masters.

Beslutet om att först tillåta 1 000 besökare tog arrangören enligt det nya uttalandet för publikens skull:
”Vi gjorde det för att de fans och besökare som köpte biljett tidigt skulle få möjlighet att titta på tävlingarna”, lyder motiveringen.

Nu backar arrangören alltså och meddelar samtidigt att tävlingarna kan ses via livestreaming och tv.

Säkerhetsvakter på plats

Flera andra arrangörer går nu på samma linje och stänger för publik.

– Vi fick precis höra att de har skärpt reglerna nu så ingen publik får komma in på tävlingsområdet på grund av coronaviruset, säger svenska ryttaren Sissela Smith, som är på plats på Sunshine Tour i Vejer de la Frontera i Spanien.

Arrangörerna följer de internationella riktlinjer som getts kring större publika event.

– Här i Vejer del la Frontera finns inga kända fall av coronasmittade, tävlingarna fortsätter som planerat förutom att vi stänger dörrarna för all publik, skriver tourens pressansvarige i ett sms till Ridsport.

Publikavstängningen gäller även på MET i Oliva, där Carl Hedin är en av många svenska ryttare på plats just nu.

– Under dagen har det tillkommit många säkerhetsvakter runt tävlingsområdet. De enda som släpps in på området är funktionärer, ryttare och hästskötare, alltså de som är officiellt ackrediterade. Tävlingen är helt stängd för publik, säger Carl Hedin som tillsammans med sin flickvän Maria Östman är på plats med flera hästar för totalt fyra veckors tävlande.

Liten oro

– Tävlingarna fortskrider som vanligt och vi känner för egen del ingen större oro. Det handlar om att följa råden som ges, undvika folksamlingar, tvätta händerna noga och försöka låta bli att pilla sig i ansiktet, säger Carl Hedin, som på onsdagen var dubbelt felfri i veckans femårsfinal med Play-Off St. Ghyvan (e Elvis Ter Putte-Chin Chin, upp Maria Vanlangenaeker, äg Eques Management AB).

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden