Sportnytt
21 december 2019 09:53
Ridsportplus

Dyrt att fuska med intyg

AvstängningEn ryttare har dömts till sex månaders avstängning för att ha ändrat i vaccinationsintyget.
− Vi ser väldigt allvarligt på manipulationer i tävlingsdokument, säger Cecilia Tholse Rogmark, ordförande i Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd.

Dyrt att fuska med intyg
En ryttare har fått sex månaders avstängning för att ha ändrat vaccinationsintyget (bilden har inget samband med texten). Foto: Anki Lundberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Ryttaren hade i september blivit nekad start i en tävling eftersom hästen inte hade en giltig grundvaccination. Bara tre veckor senare ville ryttaren starta samma häst på en annan tävling, men överdomaren upptäckte då att det var ändrat i vaccinationsintyget.
  − Intyget fotograferades vid det första tillfället, så vi hade en bild att jämföra med, säger Cecilia Tholse Rogmark, ordförande i disciplinnämnden, som uppmanar överdomare att fotografera dokument med misstänkta fel eller tveksamheter.

  Hon poängterar också att bara veterinärer får ändra i vaccinationsintyget.
  − Du som hästägare får kontrollera att veterinären skriver rätt och tydligt. Blir det fel måste veterinären själv ändra och sedan signera ändringen.

  Fakta

  Ur disciplinnämndens dom

  ”Att ändra och manipulera vaccinationsintyget eller liknande nödvändiga tävlingsdokument är ytterst allvarligt. Ändringar såsom felskrivningar eller förtydliganden i vaccinationsintyg får endast göras av veterinär och deras signering och identifikation ska tydligt framgå av intyget.”

  Den aktuella ryttaren fick 1 500 kronor i straffavgift som överdomaren utdömde, dessutom sex månaders avstängning.
  − I ridsporten liksom inom idrotten i stort ser vi väldigt allvarligt på manipulationer i tävlingsdokument. De hårda straffen är menade att vara avskräckande, så om det finns tveksamheter i vaccinationsintyget ska det första valet vara att göra en ny grundvaccination, inte lockas att manipulera med datumen, säger Cecilia Tholse Rogmark, som även varnar för en annan sak.
  − Om man väljer att kryssa i rutan som säger att veterinär har intygat att det finns en grundvaccination, så måste också veterinärens intyg om detta kunna visas upp. Annars får man inte starta.

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 23 2019.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden