Sverige
25 juni 2018 19:00

Dyrt tappa bort hästpass

Saknade passTre hästägare får betala 16 000 kronor var i vite eftersom de inte har kunnat visa upp några hästpass. Det har förvaltningsrätten i Göteborg beslutat.

Dyrt tappa bort hästpass
Det kan bli kostsamt för hästägaren om det inte finns några hästpass att visa upp vid kontroll (passen på bilden har inget samband med texten). Foto: Lottapictures

I januari 2017 gjorde länsstyrelsen en djurskyddskontroll på en gård i Västergötland. På gården fanns åtta hästar, men hästarnas pass fanns på annan ort. Hästägarna fick tid på sig fram till april att se till att passen fanns på plats, men vid nästa kontroll fanns de fortfarande inte på gården.

Länsstyrelsen beslutade då att utdöma ett vite på 2 000 kronor för varje hästpass som inte visades upp senast i september.

Vid en kontroll i oktober uppgav en av hästägarna att passen försvunnit och att de skulle ansöka om nya.

Fortfarande ett och ett halvt år efter första besöket har inga pass visats upp, och nu har länsstyrelsen i Västra Götaland tröttnat på att vänta. Länsstyrelsen ansökte hos förvaltningsrätten om att få utkräva vite av de tre inblandade hästägarna, och förvaltningsrätten i Göteborg har beslutat att de tre ägarna ska betala 16 000 kronor var i vite. Dessa belopp ska betalas även om hästägarna lyckas visa upp passen.

Samtidigt kvarstår det ursprungliga kravet på att hästarna ska ha pass.

Fakta

Detta gäller om hästpass

Alla hästar måste ha pass

Alla hästar inom EU ska ha hästpass. Detta gäller alla hästar oavsett ålder eller ras. Ett hästpass gäller hela hästens liv. Föl måste ha ett pass senast vid 12 månaders ålder eller när det lämnar födelseanläggningen utan sin mamma.
Importerade hästar som har pass från annat EU-land måste tilläggsregistreras hos en svensk avelsorganisation eller registerförande förening.

Länsstyrelsen kontrollerar

Det är länsstyrelsen som ansvarar för kontrollen av hästpass. Länsstyrelsen kan tvinga dig att skaffa pass åt din häst. De kan också uppmana dig att skicka in hästpasset för att uppdatera uppgifterna i passet. Om hästen saknar pass kan du bli åtalad.

Försvunnet pass

Om hästpasset har försvunnit finns det möjlighet att få ett duplikat eller ersättningspass. Du måste kontakta en avelsorganisation eller en registerförande förening. Det kan dock vara både kostsamt och komplicerat, inte minst om hästen kommer från ett annat land.

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden