Sverige
21 mars 2018 13:07

Länsstyrelsen kräver att 35-åriga Myran ska ha ett pass

Överklagan avslåsHalvblodsstoet Myran var 23 år när lagen om hästpass kom och en djurskyddsinspektör tyckte inte att hon behövde något pass. I dag är Myran 35 år och länsstyrelsen kräver att hon ska ha ett pass.

Länsstyrelsen kräver att 35-åriga Myran ska ha ett pass
Myran ska vid 35 års ålder få ett pass. Foto: Privat

Den 1 januari 2006 infördes lagen om att alla hästar i EU skulle ha hästpass.
−Vi hade en djurskyddsinspektör på besök, och inspektören tyckte att Myran var så gammal att hon inte skulle behöva något pass, berättar ägaren Ulla-Marie Helgesson som bor i Västsverige.

På den tiden var det kommunen som skötte djurskyddet. Nu, tolv år senare, har länsstyrelserna tagit över uppgiften, och Myran lever fortfarande, pigg och glad trots sina 35 år.

Vid en kontroll i somras upptäckte länsstyrelsen att Myran saknade pass, och förelade ägaren att skaffa ett pass.
−Jag överklagade beslutet och tyckte att de kunde göra ett undantag. Myran är gammal och ska inte lämna gården. Hon ska få sova i sin hage här hemma, säger Ulla-Marie Helgessen.

Ville undvika chipmärkning

I överklagandet till förvaltningsrätten skrev hon att hon inte ville utsätta Myran för den stress och påfrestning som ett ingrepp vid chipmärkning innebär.
”Ett undantag borde gå att göra för Myran, så att hon inte behöver ha hästpass den korta tid som hon har kvar i livet” skrev hon.

Men förvaltningsrätten säger nej. ”Det är ostridigt i målet att hästen Myran saknar hästpass. Förvaltningsrätten konstaterar vidare att det i detta fall saknas möjlighet att bevilja undantag frän kravet på hästpass. Länsstyrelsen har därmed har haft fog för att förelägga Ulla-Marie Helgesson att ansöka om hästpass. Överklagandet ska därför avslås” skriver domstolen.

Går promenader

−Det är konstigt att de inte har förståelse för en 35-årig häst. Myran är född hemma på gården och har aldrig varit ute och tävlat eller så.
−Vi har en shetlandsponny också och den har pass, så nu får vi ta hit veterinären. Jag borde förstås ha skaffat passet för länge sedan, men hon var ju så gammal, säger Ulla-Marie Helgesson.

Myran heter egentligen Mirabelle Magnifique (e Diedron-West)och är svenskt halvblod.
−Hon är lite svår att hålla i hull, men pigg och alert. När shetlandsponnyn inte är i hagen tycker hon att det är fruktansvärt tråkigt och springer som en unghäst. Jag rider henne inte längre, men vi går promenader, säger Ulla-Marie Helgesson.

Ridsport har tidigare skrivit om Myrans aktningsvärda ålder – läs artikeln här

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden