Hästliv
1 januari 2018 06:30

SWB-stoet ”Myran” fyller 35 i år

FamiljeuppfödningÄr Mirabelle Magnifique, "Myran" , Sveriges äldsta SWB-häst? Stoet fyller 35 år under 2018 och hon har haft samma ägare i Ulla-Marie Helgesson sedan 1987. "Vi känner varandra innan och utan vid det här laget," säger Ulla-Marie Helgesson.

SWB-stoet ”Myran” fyller 35 i år
"Myran" på sommarbete 2017, då var hon 34 år. Foto: Privat

När Ulla-Marie Helgesson var 13 år fick hennes systers sto Lise ett föl, Mirabelle Magnifique, ”Myran”(e Diedron-West). Nu har Ulla-Marie Helgesson och ”Myran” snart hängt i hop i 35 år.
– Det är svårt att tänka sig hur det blir när ”Myran” inte finns längre. Och jag inser ju att den dagen kommer närmare hela tiden, säger Ulla-Marie Helgesson.

Det var i juni 1983 som ”Myran” föddes hemma på Ulla-Marie Helgessons föräldragård. Fyra år senare köpte Ulla-Marie stoet, och sedan dess har de båda hängt ihop.
– Jag har flyttat runt en del i Sverige, och hon har varit med mig överallt och bott inhyrd i olika stall.

Inga ålderskrämpor
Nu har de landat i närheten av föräldrahemmet i Tösslanda utanför Lilla Edet igen. Ulla-Marie har ett eget stall men en liten ponny som sällskap till ”Myran”. Stoet har blivit lite tunnare på äldre dagar, men har klarat sig utan ålderskrämpor. Ulla-Marie red henne regelbundet till för något år sedan, men nu blir det bara promenader med matte på marken.

Hon är den bästa vän man kan ha och märker direkt på mig om jag till exempel är lite deppig. Ulla-Marie Helgesson.

”Myran” är en duktig hoppare vilket hon bland har visat genom att hoppa ut och in ur hagar genom åren, men hon och Ulla-Marie har mest ägnat sig åt uteritter.
– Jag har aldrig direkt tränat något med henne, hon har varit min kompis och vi har båda gillat våra ridturer. Hon har alltid varit väldigt pigg och hoppat och studsat runt, säger Ulla-Marie.

Förra året fick Ulla-Marie ett smycke, tillverkat av tagel från ”Myran” av sin syster.
– Det är jag jätteglad för.

20171230_myran2_privat
Myran som nyfödd i juli 1983, tillsammans med sin mamma Lise. Foto: Privat

”Myran” har aldrig fått något föl, och det ångrar Ulla-Marie lite nu.
– Det blev liksom aldrig av.

”Alltid funnits”
På senare år har tankarna om ett liv utan ”Myran” kommit många gånger.
– Hon har ju liksom alltid funnits. Och jag har svårt att tänka mig att vara utan häst, så den dagen hon inte finns mer kommer jag nog köpa mig en unghäst.

– Vi känner varandra utan och innan. Hon är den bästa vän man kan ha och märker direkt på mig om jag till exempel är lite deppig. Folk som inte har med hästar att göra har nog svårt att förstå att det kan vara så. Det är väldigt speciellt att ha en sådan relation med en häst.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden