Hoppning
16 juli 2020 10:39
Ridsportplus

Ebba Kewenter: ”Jag har en väldigt stor vilja”

Framtidens ryttareHon red seniorklasser redan som tioåring och nu hägrar junior-EM. Hoppryttaren Ebba Kewenter vet vad hon vill och har den fulla uppbackningen för att lyckas. Ridsport har besökt den satsande unga ryttaren med fyra topphästar i stallet.

Ebba Kewenter: ”Jag har en väldigt stor vilja”
Ebba Kewenter och Gecurella, en av Ebbas fyra topphästar. Foto: Susanne Högdahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Allt började som en rolig grej när Ebba Kewenter gick över till stor häst redan som tioåring. Men det gick som tåget och när hon var elva år knackade landslagsledningen på dörren. Tre EM hann det bli innan childrentiden löpte ut. En spontanköpt hästgård senare är juniorsatsningen ställd på turbo. Fortfarande med childrenhästen Cickdown som ankare.
– Vår resa ihop är helt fantastisk, vi började på 0,90 och nu har vi debuterat 1,45 felfritt. Alla mina framgångar har jag ”Cicken” att tacka för, säger 16-åriga Ebba.

Anna-Maria Lundström Törnblom, som är bästa vän med Ebbas mamma Maria Kewenter och ”extramamma” till Ebba, köpte Cickdown som 6-åring av Rolf-Göran Bengtsson. Därefter tävlades valacken av Andreas Erni och vann 7-årschampionatet innan Ebba tog över tyglarna.
– Cicken var ingen 16-årig läromästare när jag började rida honom, men han har alltid varit otroligt snäll och anpassat sig lite efter mig, säger Ebba.

Även om fullträffen aldrig riktigt suttit där under Ebbas tre mästerskap, har ekipaget lyckats desto bättre i andra sammanhang. Inte minst i Scandinavium, där Ebba placerade sig redan som 13-åring, och i Falsterbo.

Ny ridanläggning bäddade för fler hästar

Ärevarven har givit blodad tand. Sedan två år tillbaka äger Lundström Törnblom och Kewenters en välutrustad ridanläggning ihop på Onsalahalvön utanför Kungsbacka. Något som bäddat för inköp av fler hästar, varav en, Nimbus, delägs med tränaren, tillika den bulgariske landslagsryttaren, Ivo Bonev. I höstas flyttade även Hugo Wihlmarks superhäst Chamie in i stallet.
– Hon gör allt för sin ryttare, men hon har varit lite svårare för mig. Det gäller att rida ordentligt. Ibland sitter jag bara och håller för att hon är så stark. Men nu har vi ju tid att träna, säger Ebba.

Fakta

Lär känna Ebba Kewenter:

 1. Vad händer i sommar?
  – Jag ska träna alla fyra hästar så vi är på topp inför SM.
 2. Det jobbigaste med ridsporten?
  – Pressen är det jobbigaste. Man måste ha en otroligt bra mental styrka för att klara av det.
 3. Om du skulle jobba med något annat?
  – Mitt mål är att ha eget företag, om det inte blir inom hästsport hade jag försökt skapa ett framgångsrikt företag inom någonting som folk i allmänhet är intresserade av.
 4. Bästa stalltipset?
  – Var lugn, om man stressar upp sig blir det nästan alltid fel.

För att hålla motivationen uppe under tävlingsstoppet har de anordnat träningshelger på ”Kewluto Horseliving” och öppen bana med banskiss av Fredrik Malm.
– Det är roligare att rida ihop, man får både en gemenskap och bra banhoppningar på samma gång.

Vill bli en ny Malin Baryard

Både mamma Maria och pappa Johan Kewenter arbetar numera heltid med hästgården, medan Anna-Maria främst är finansiär och engagerad hästägare. Tanken är att verksamheten ska utvecklas med olika kringaktiviteter, som exempelvis ”bed and box”, och bli en blomstrande bas för Ebbas satsning.
– Många vill hålla på med unghästar, men jag vill satsa allt på mina år som junior och young rider. Jag vill kunna göra ett junior-EM med bra resultat och jag vill rida alla stora tävlingar som Falsterbo och SM. Nu har jag dessutom hästarna för det och jag har en väldigt stor vilja. Jag vill bli en ny Malin Baryard, säger Ebba.

Fakta

Ebba Kewenter

Img_4600
Ebba Kewenter Foto: Susanne Högdahl

Namn: Ebba Kewenter.

Ålder: 16 år.

Bor: Hästgård i Onsala.

Familj: Mamma, pappa och två bröder.

Aktuell: Siktar på junior-EM, ingår i B-truppen.

Tävlingsmeriter: Fjärdeplats i 1,45-debuten och tvåa i Morgondagens vinnare i början av året.

Inspireras av: Mina tränare Ivo Bonev och Ragnar Bengtsson. Ivo har en ridstil som jag älskar, han rider extremt mjukt och lyssnar på hästen på ett fantastiskt sätt.

Drömmer om: Att bo utomlands på en stor gård, kanske till och med i USA, och komma så långt det går som ryttare.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 11/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden