Dressyr
1 februari 2017 16:45

Ebba och Miata har hittat varandra

I höstas tog Ebba Nilsson över tyglarna på EM-hästen Miata. Första tiden på den känsliga hästen har satt Ebba på prov, men nu är ekipaget på rätt spår. Belöningen blev ett första SM-kval i den nationella debuten.

Ebba och Miata har hittat varandra
Ebba Nilsson och Miata har ridit ihop sig på hemmaplan under hösten och vintern.

– Det känns jätteskönt och är verkligen ett kvitto på att vi är på rätt väg, säger Ebba Nilsson, 17, om senaste tävlingen med Miata (OLD, valack f -99, e Lancado-Grasco).
Efter en något mindre lyckad första dag laddade de om ordentligt och satte då 66,441 procent i FEI:s lagprogram MSV B för juniorer. Därmed fixade de sitt första SM-kval samtidigt som de kom tvåa i klassen.

Miata är rutinerad med meriter från EM, världscupen och som OS-reserv med Emilie Nyreröd, men det betyder som bekant inte att framgångarna kommer av bara farten. Många vet att Miata är en speciell herre och det kan Ebba intyga. Hon stortrivs med sin nya partner och beskriver med värme i rösten vad som kan vara en utmaning med honom.
– Han är så väldigt, väldigt känslig. Om något blir lite fel blir han stressad över det och han är jättekänslig för vad jag som ryttare gör. Det gäller att hålla sig väldigt lugn. Dessutom är Miata het och kan elda på rätt mycket på banan – det kan vara lurigt att hålla honom och all hans energi inom ramen.

Ebba berättar vidare att Miata är världens snällaste och aldrig skulle komma på idén att göra något dumt. Smeknamnet ”professorn” har han fått eftersom han är väldigt korrekt och vet hur saker ska gå till.
– Miata rör inte hov och står som ett ljus när jag pysslar med honom. Han vet exakt hur han ska bete sig. Förhoppningsvis lär sig de yngre hästarna av honom…

Den på ponny EM-meriterade ryttaren och Miata har lärt känna varandra under vintern och tränar flitigt för Cilla Kristoffersen.
– Den här tiden har varit jättekul och jag har redan lärt mig så mycket av Miata. Det är många nya saker som han redan kan – piaff, passage, byten i varje och allt annat. Just de sakerna som anses svåra känns enkla, medan något enkelt som att bara trava runt ett varv faktiskt kan kännas svårare, säger Ebba.

Veckan före tävlingen tränade Ebba hos Cilla och de valde att fokusera på att behålla lugnet och få allt så jämnt som möjligt. Ebba har dessutom fått bra tips och support av Emilie Nyreröd, inte minst inför senaste tävlingen.
– Det är ju hon som känner Miata allra bäst, så jag tar in allt hon säger.
Efter helgens framgång fortsätter ekipaget att träna vidare. Ebba hoppas på ett andra SM-kval och förstås en SM-start i juni.
– Sedan får vi se om vi klättrar i klasserna. Jag tror det lönar sig för Miata att gå svårare klasser. Det är bara jag som ska hänga med också, säger Ebba och skrattar.


Tävlingen ägde rum på Flyinge.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden