Fälttävlan
14 maj 05:55

Efter 26 Badmintonstarter – Fox-Pitt tackar för sig

InternationelltIngen ryttare har vunnit så många femstjärniga fälttävlan som William Fox-Pitt. Han hade slagläge även i årets upplaga av Badminton Horse Trials, men i banhoppningen föll allt för många bommar för en topplacering. Efter målgång meddelade britten att han nu pensionerar sig från tävling på högsta nivå.

Efter 26 Badmintonstarter – Fox-Pitt tackar för sig
William Fox-Pitt var bland annat med och tog OS-silver i lag på hemmaplan i London 2012, i sadeln på Lionheart. Foto: Roland Thunholm

Han red sitt första OS 1996 och sitt sista 20 år senare. 55-årige William Fox-Pitt har en imponerande meritlista – med fem OS, fyra VM och nio EM samt ett flertal medaljer både i lag och individuellt – där han också tagit sig i mål i klassikern Badminton Horse Trials hela 26 gånger.

I år kom han till start med Grafennacht, det 12-åriga stoet som han red till en femstjärnig andraplats i amerikanska Maryland i höstas. Efter dressyr och terräng låg de tvåa, men i den avslutande banhoppningen föll hela sex bommar och segerchanserna grusades rejält.

Inför tävlingarna hade britten pratat om att årets Badminton nog skulle bli hans sista, och efter målgång bekräftade han att beslutet nu var fattat – det blir inga fler tävlingar på högsta nivå.

– Det var det för den här nivån. Jag ska rida unghästar och fortsätta ett tag, men det här var mitt sista Badminton, helt klart. Det finns inga tårar, jag är väldigt inställd på detta – det är rätt sak att göra, säger Fox-Pitt till British Equestrian.

Caroline Powell, Nya Zeeland, vann den femstjärniga klassikern med Greenacres Special Cavalier. Inget svenskt ekipage kom till start.

Resultat Badminton Horse Trials 2024

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden