Sverige
20 juni 2019 17:09
Ridsportplus

Efter blixtnedslaget: ”Vi lever i sorg över både hästar och stall”

Efter stallbranden”Det blir värre och värre nu när chocken börjar släppa”. Det säger Katarina Remnemark, som förlorade både hästar och stall i ett blixtnedslag. Under veckan har hon fått mycket stöd men också blivit ifrågasatt, av människor som undrat om de hade skyddat stallet ich hästarna tillräckligt.

Efter blixtnedslaget: ”Vi lever i sorg över både hästar och stall”
Här ligger de tre hästarna och fölet som dog vid blixtnedslaget. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

190620 Katarina Brända Stallet Foto Privat
Det finns inget kvar av stallet i dag. Foto: Privat

Det har gått en dryg vecka efter att blixten slog ner utanför Uppsala och tog stallet som Katarina Remnemark hyrde tillsammans med sin vän Marianne Branzell. De fyra hästarna som fanns i stallet dog, däribland ett fyra dagar gammalt föl efter Bon Coeur.
− Nu när chocken släppt börjar vi ta in vad som hänt, och vi lever i sorg över både hästar och stall. Vi hade byggt upp stallet tillsammans, jag och min vän Marianne Branzell och våra män. Nu har vi ingenting, berättar Katarina Remnemark.

Ifrågasatta

Som om inte det är illa nog har hon också mötts av en del frågor och skeptiska funderingar.
− Folk undrar varför hästarna inte var ute, och varför vi inte hade jordfelsbrytare på stallet. Det var tolv grader och regn den natten, och vi hade ett fyra dagar gammalt föl. Och självklart hade vi jordfelsbrytare. Allt var helt rätt gjort. Aggregatet satt på en stenvägg, hästarna hade gummimattor i boxarna.
− Från blixtnedslaget tog det bara sekunder innan stallet var övertänt, och blixten var så stark att faserna smälte ihop på byggnaderna runt omkring. Jag har gått igenom detta om och om igen, och det fanns inget vi kunde ha gjort annorlunda.

Jag har gått igenom detta om och om igen, och det fanns inget vi kunde ha gjort annorlunda.

190620 Katarina Blomma Fotoprivat
Många har stöttat Katarina och hennes vän efter olyckan. Foto: Privat

Å andra sidan har Katarina och hennes vän Marianne också fått mycket stöd, från både vänner och människor de inte känner.
− En tidigare kollega har startat en insamling där det kommit in 15 000 kronor. Människor swishar även direkt till mig, och det hör hela tiden av sig människor som vill skänka saker. Hästmänniskor ställer verkligen upp för varann, och bara tanken på alla som vill hjälpa, den värmer.

Försäkringarna täcker inte

Stall, hästar och utrustning var försäkrade men försäkringen täcker inte allt, har Katarina Remnemark insett. Bara åldersavdraget på all egendom gör att det blir omöjligt att ersätta allt som gått förlorat, och dessutom måste självrisker betalas på allt. En räkning på 15 000 kronor för veterinärvård av fölet måste betalas, fölet som räddades till livet på UDS men sedan togs av blixten.
− Och i dag fick jag en räkning på 6 000 kronor för stallpellets, säger Katarina.

190620 Dior Dream Fotoagnes Mårs
4-årige Dior Dream fick klass I på ridhästtestet i maj. Nu är han borta. Foto: Agnes Mårs

Fick häst till skänks

Två hästar fanns inte i stallet när blixten slog ner. Stoet Lily Dior var på betäckning och Mariannes uppfödning, en 2-åring, var på sommarbete.
− Jag hade lånat Lily av Charlotte Lewenhaupt, som ville skänka mig stoet efter detta. Nu har vi bestämt att ha stoet tillsammans.

Katarina Remnemark har valt att vara väldigt öppen som ett sätt att bearbeta sin sorg.
− Vi sörjer alla på olika sätt, och du äger din egen sorg, säger Katarina.

Läs mer om händelsen (PLUS)

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden