Sport
14 september 2018 14:16

Efter hjärtstoppet: Ulf Rosengren avgår

AvslutI somras drabbades Ulf Rosengren, med ett av svensk ridsports tyngsta CV:n, av ett hjärtstopp. Nu har han beslutat att avgå som evenemangsgeneral efter årets Sweden International Horse Show på Friends i Stockholm.

Efter hjärtstoppet: Ulf Rosengren avgår
Ulf Rosengren sätter punkt. Foto: Roland Thunholm

– Jag fick en jädra smäll i somras. Jag skulle äta kanelbullar, som är mitt livselixir, på ett kafé när jag drabbades av hjärtflimmer. Jag kände inte av det. Efter att flimret slutar ska hjärtat fortsätta slå av sig själv – men det gjorde det inte för mig så jag svimmade där på kaféet.

Som tur var fanns det en sjuksköterska bland gästerna, som höll liv i Ulf tills ambulans anlände och förde honom till hjärtintensiven i Ystad.
– Där fick jag en pacemaker inopererad. Så nu är jag som Robocop, hälften maskin, hälften människa, skrattar Ulf men blir snabbt allvarlig igen.

Tankeställare

– Det blev en ordentlig tankeställare för mig. Det är konstaterat att mitt hjärtflimmer är stressutlöst, och även om jag är rutinerad på min post har jag ändå totalansvaret. Det är klart att det är förenat med viss stress.
Ändå var Ulf ”fit to go” så fort pacemakern var på plats. Han tyckte själv att han mådde finemang och kunde jobba på som vanligt.

– Men det var faktiskt min dotter Caroline som ringde och sa att nu får du skärpa dig pappa, mamma blir så orolig! Så vi kom överens i familjen om att jag ska träda tillbaka.

Rosengren_maskot
Ulf Rosengren vid VM 1990.

Ett privilegium

– Det har varit ett privilegium att tillsammans med kolleger, medarbetare, fantastiska funktionärer och trogna sponsorer och samarbetspartners bygga upp vårt evenemang. Först drygt tjugo år i Globen för att sen med nya krafter ha tagit evenemanget till ytterligare en nivå i Friends Arena. Deltagarna, de bästa i världen i såväl sport som underhållning med hästar, har med oss förgyllt några mörka höstdagar varje år och skapat oförglömliga minnen.

Men den som känner Ulf Rosengren förstår att han inte kan lägga av helt. Det ska han inte heller.

– Nog ska jag fortsätta äta kanelbullar ”en masse” men att luta mig tillbaka och inte göra någonting är inte riktigt vad jag är van vid. I fortsättningen är jag hedersordförande och senior advisor för SIHS och ska vara arrangören behjälplig. Jag vill ju att det ska gå fortsatt bra. Men det är arenan som ska anställa min efterträdare, en event director. Det bör vara klart någon gång vid årsskiftet vem det blir.

Fyller

26 år

I december är det dags igen för årets upplaga av Sweden International Horse Show på Friends Arena. Evenemanget firar 26 år och har under åren vuxit till ett av världens största hästevenemang med cirka 90 000 besökare årligen. Första året var 1993 och Ulf Rosengren har varit drivande eldsjäl och ordförande för evenemanget sedan start.

Sagt om Ulf Rosengren

”Ulf Rosengren tog med sig entusiasmen, erfarenheten och medarbetare från ryttar-VM i Stockholm 1990 och sjösatte några år senare det som nu är Sweden International Horse Show. Evenemanget har hela tiden vuxit och blivit ett fantastiskt skyltfönster för svensk ridsport och ett evenemang vi är stolta att bjuda in internationella tävlande och showartister till. Med både ryttar-VM och Sweden International Horse Show på sitt CV tvekade vi inte att ge Ulf Rosengren utmärkelsen som Århundradets arrangör vid vårt 100-årsjubileum. Ulf Rosengren har tillfört svensk ridsport mycket vi är glada och tacksamma för”.
Ulf Brömster, ordförande Svenska Ridsportförbundet

”Ulf har varit och är en nyckelperson för Sweden International Horse Show och har under alla åren med stort engagemang styrt evenemanget och byggt det till vad det är i dag. Ulfs nätverk, goda förståelse för affärer och förmåga att år efter år överträffa förväntningarna på evenemanget har betytt oerhört mycket och vi vill rikta ett stort tack till Ulf, och är glada över att han är står till vårt förfogande med sin erfarenhet även i framtiden. Vi ser fram emot att tillsammans med hans efterträdare och hela organisationen fortsätta den positiva utvecklingen många år framåt”.
Marie Lindqvist, VD Stockholm Live som driver Friends Arena.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-