Ponny
23 maj 2020 10:34
Ridsportplus

Efter inställt EM: Superponnyn har fått ny ryttare

RyttarbyteEn av Sveriges bästa dressyrponnyer har fått en ny ryttare. Blott tioåriga Wilma Holmgren har tagit över tyglarna på Elliot Nilssons HB Dancing Daylight. "Jag tror det blev kärlek vid första ögonkastet", berättar tränaren Elin Aspnäs som vill jobba för att familjer med unga, ambitiösa barn ska våga satsa tidigare.

Efter inställt EM: Superponnyn har fått ny ryttare
Wilma Holmgren och Duplo. Foto: Elin Aspnäs

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

För lite drygt en vecka sedan kom beskedet om att ponny-EM i Polen ställs in och kort därefter lade My Sandgren ut att hennes stjärna Twenty Two är till salu. Även Elliot Nilsson flaggade i en intervju med Ridsport för att hans ”Duplo”, HB Dancing Daylight, skulle bli till salu. Bägge ryttarna ingår i spetstruppen, men faller dessvärre för åldersstrecket efter detta året.

Nu har Duplo hittat en ny ryttare i tioåriga Wilma Holmgren, skriver tränaren Elin Aspnäs på Instagram. Trots sin ringa ålder har Wilma Holmgren hunnit med en hel del på dressyrbanan. Strax innan tävlingsuppehållet plockade hon hem två segrar i Lätt A:1 med sina ponnyer Rubins Pride Myrra och Wivver af Kongshøj, bägge på över 70 procent.

– Duplo har jag tränat på högsta nivå med tre olika ryttare, nu senast med fantastiska framgångar med Elliot. När nu säsongen blev som den blev med uteblivna mästerskap så kunde jag inte se en bättre fortsättning än att Wilma fick möjligheten att provrida Duplo. Och jag tror det blev kärlek vid första ögonkastet.
– Främst för Wilma och Duplo, men också för oss andra inblandade. Wilma kommer dessutom och tränar hemma hos Elliot varje vecka när jag är där och har träningar. Så det känns verkligen som Duplo blir kvar i familjen och teamet, berättar Elin Aspnäs.

Elinaspnasimg_6502
Elin Aspnäs med två av sina elever, Elliot Nilsson och Wynja Eriksdotter Rubin. Foto: Jenny Schwieler Staaf

”Våga satsa tidigare”

– Wilma kom till oss första gången när hon var åtta år på ett av våra sommarridläger. Hon har sedan dess varit med på i stort sett alla våra läger och kurser med sina andra ponnyer. Senaste tiden har det bara blivit mer och mer träning. Wilma kommer flera helger och bor själv på bed and breakfast och tar hand om sina två ponnyer själv. En otroligt ambitiös och talangfull tjej men framför allt med viljan att utvecklas för att nå toppen, fortsätter Elin Aspnäs.

Att Duplo har hamnat hos en ryttare med många år framför sig där han kan stanna länge och lära upp en ny generation ryttare är en viktig del, tycker hon.

– Det är den absolut bästa delen i mitt jobb att få matcha ihop nya lovande ekipage. Jag vill jobba och jobbar för att familjer med ambitiösa barn ska våga satsa tidigare och få den hjälpen som behövs på vägen. Det är så mycket mer än bara ridlektioner som behövs för att lyckas hela vägen.

Hur mycket är ”lagom” att satsa när man är tio år?
– Det är en svår fråga. Det är väldigt individuellt. Min mamma har haft ungdomar i landslaget i 25 år och jag har hunnit med några år jag med. Så det är väldigt många upplägg som gjorts utifrån varje familj och barn. Men framför allt har vi också lagt stor vikt vid gemenskapen, att det ska vara roligt!

Johanna Aspnäs, Elins mamma, har genom åren haft med ett antal av sina elever i ungdomstrupperna och i den absoluta toppen inom svensk ponnydressyr. År 2013 tilldelades hon dressyrtränarpriset, som delades ut i samband med Gothenburg Horse Show på Scandinavium.

– Det är en så individuell sport där barnen och ungdomarna får försaka så mycket annat som man annars gör i den åldern. Jag själv var väldigt målinriktad och ambitiös redan i tidig ålder. Det var en svår balansgång för mina föräldrar att veta vad som var ”lagom”. Mig fick man bromsa lite, fortsätter Elin Aspnäs.

– Jag kunde tävla två ponnyer, spela fotbollsmatch och vara funktioner samma dag när jag var tio år. Det blev lite mycket. Men jag vet också hur mycket jag ville och att jag inte ville något hellre än att bli tagen på allvar. Att ta tillvara på barnens vilja, driv och talang tycker jag är superkul. Inte för att pusha för tidigt, utan för att tidigt kunna dela med mig av mina erfarenheter och få dem på rätt väg. Och framför allt för att de ska få bli en del av en gemenskap, där alla oavsett förutsättningar och nivå kan stötta och heja på varandra.

Här är Instagraminlägget där Elin Aspnäs delar med sig av den glada nyheten.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

When one chapter ends another one begins ✨ Det är fantastiskt när det får bli så här bra, då är mitt jobb det bästa som finns! Att jag nu ska få följa denna stjärna till ponny med sin fjärde ryttare hos mig ? Det har varit en otrolig resa med @elliotnilsson04, så många minnen och framgångar. Personbästa efter personbästa och vinst efter vinst ? Allt har sin tid och när du nu nästan vuxit om din tränare kan det ju inte bli bättre än att lämna över tyglarna till @andermyrholmgren. Denna bedårande tjej är 10 år gammal, redan så ambitiös och målinriktad. Ska bli så roligt att få följa er resa och få hjälpa er allt vad jag kan ? Tack för förtroendet! Mot nya mål? Grattis Wilma till finaste Duplo ?#aspnasdressage #dancingdaylight ❤️

Ett inlägg delat av Elin Aspnäs ?? Aspnäs Dressage (@elinaspnas)

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden