Nyheter
6 september 2020 15:17

Efter lång rättsprocess – dressyrprofilen ersätter avlivade hästen

FörlikningDrömhästen Edinyo fick avlivas på grund av sina ryggskador. Efter över fyra års processande får nu köparna tillbaka pengarna av dressyrprofilen som de köpte hästen av.

Efter lång rättsprocess – dressyrprofilen ersätter avlivade hästen
I flera av tvisterna har det slutat med att hästarna har fått avlivas (arkivbild utan samband med artikeln). Foto: Istock

Ridsport har tidigare berättat om hur hästhandlare med miljonskulder och näringsförbud fortsätter att göra tvivelaktiga hästaffärer – något som tagits upp i en granskande artikelserie av Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad. En av hästhandlarna i granskningen var dressyrprofilen Bjarke Laustsen, som uppgavs ha gjort flera hästaffärer som slutat i rätten.

Han avböjde då att kommentera i Sydsvenskan/HD, men sa till Ridsport:
– Det här är en ren och skär häxjakt, inget annat. Vem som helst som kan lite hästar vet att detta lika gärna kunde ha handlat om dem. Jag har sålt tusentals hästar genom åren, av dem har mellan fem och tio blivit missnöjda. Men de nöjer sig inte med att få pengarna tillbaka, utan de vill ha fyra gånger pengarna. Det tycker inte jag är rimligt.

Nu har Bjarke Laustsen dock valt att förlika gällande Edinyo – en häst som han sålde 2016 och som sedan visade sig ha ryggproblem som gjorde den oridbar. Veterinärundersökningar visade att den hade problem med kissing spines, vilket slutade med att hästen avlivades. Det rapporterar Sydsvenskan.

Köparna försökte först lämna tillbaka hästen och få köpesumman åter, men Bjarke Laustsen vägrade. Det ledde till en segdragen rättsprocess där dressyrprofilen nu slutligen har valt att förlika till summan 825 000 kronor. Drygt en halv miljon kronor blir kvar till köparna efter avdrag för diverse omkostnader. Den ursprungliga köpeskillingen var 250 000 kronor.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden