Hästliv
16 juni 11:17

Efter olyckan – nu har Tuva fått sin drömponny

I den uppmärksammade olyckan i Eskilstuna dog en häst och Tuva Lind skadades svårt. Nu är 15-åringen på benen igen och en dröm har gått i uppfyllelse – hon har fått en egen ponny.

Efter olyckan – nu har Tuva fått sin drömponny
Tuva Lind och hennes Morgan.

I början av maj inträffade olyckan i Eskilstuna (som Ridsport skrev om här). Tuvas medryttarhäst började skena och de blev påkörda av en bil. Hästen dog direkt och Tuva skadades svårt. Hon transporterades till Karolinska sjukhuset med bland annat flera frakturer på revben, rygg, nacke och punkterade lungor.

Mamma köpte drömponnyn
Södermanlands Nyheter berättar på ett uppslag i sin pappersupplaga i dag hela historien och om hur Tuvas mamma Ylva Lind tog beslutet att köpa Tuvas favoritponny Morgan från ridskolan medan Tuva kämpade i respirator.

Tuva hade länge önskat att Morgan skulle bli hennes, men fram tills nu hade mamma Ylva sagt nej.

– Jag köpte hästen på vinst och förlust. Hon kunde ju ha vaknat och sagt att hon aldrig mer ville rida. Det hade ju också kunnat vara omöjligt för henne att rida igen efter olyckan. Jag förstår egentligen inte ens hur jag kunde tänka tanken att köpa en häst till henne – just då, men det kändes som det enda rätta att göra, säger Ylva till SN.

Lycklig över ponnyn
Det visade sig vara helt rätt beslut. När Ridsport pratar med Tuva är det en strålande glad 15-åring som berättar om sin Morgan.
– Jag har ridit honom mycket på ridskolan och sagt så länge att jag ville ha honom. De väckte upp mig ibland när jag låg i respirator för att kolla så jag inte var förlamad och vid ett av tillfällena berättade mamma för mig att Morgan var min. Jag har aldrig haft en egen ponny och blev så glad, säger Tuva.


Söta Morgan är Tuvas egen ögonsten Foto: Privat

Så fort Tuva fick lämna sjukhuset for hon för att träffa Morgan. Hon är i stallet varje dag, men än så länge får hon inte rida.
– Jag ska ha nackkragen i tre månader och så fort den är borta hoppas jag kunna skritta igen.

Tuva har många gånger fått höra att hon hade änglavakt vid olyckan. För hennes medryttarhäst var ödet annorlunda.
– Jag önskar så, så mycket att hon hade klarat sig. Det är ändå skönt att veta att hon dog direkt och slapp lida, och att hon inte behövde ligga där och ha ont.

Förutom kragen som gör sig påmind känner Tuva inte alls av olyckan. Livet är nästan som vanligt igen, förutom att hon nu har en egen ponny och att hon missade skolan efter olyckan.
– Olyckan hände den 4 maj och sedan dess har jag bara varit i skolan på besök en gång och en gång för att hämta saker. Det känns lite konstigt.
Vad har det betytt för dig att du fick veta att Morgan var din medan du låg på sjukhuset?
– Väldigt, väldigt mycket. Det är nog tack vare honom jag har kunnat komma tillbaka så fort, säger Tuva.

 

Vill du läsa en annan fin hästhistoria och om vilken betydelse hästar kan ha? Alex har bara varit i Sverige i 3,5 år. I höstas klappade han en häst för första gången och i våras tog han grönt kort – nu har han satt sin första felfria runda på debuttävlingen. Läs hela artikeln här.

Hingstar Online

Just nu 124 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar