Ponny
19 juni 2018 14:26
Ridsportplus

Efter startförbudet – FEI får kritik för sitt agerande

KontrollmätningDet var flera ponnyer som inte fick starta vid Future Champions-tävlingarna i tyska Hagen. Rasmus Haid-Bondergaard är kritisk till hur kontrollmätningarna utfördes och på sättet som FEI behandlar elitsatsande barn och ungdomar.

Efter startförbudet – FEI får kritik för sitt agerande
Rasmus Haid-Bondergaard är mycket kritisk över hur FEI utförde mätningen av dotterns ponny Boomgaardens Dicaprio (arkivbilder). Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Mary-Sophie Haid-Bondergaard och hennes ponny Bomgaardens Dicaprio är ett av ekipagen som är aktuella för årets EM i dressyr. Tävlingarna Future Champions i tyska Hagen var sista internationella tävlingen för ryttarna innan EM-ekipagen ska tas ut, och var också en obligatiorisk tävling för de EM-satsnade ponnyryttarna.

    FEI utförde en kontrollmätning av alla ponnyer på plats i Hagen. Informationen om mätningen gick ut på morgonen samma dag som mätningen genomfördes, och mätningen visade att flera ponnyer var för stora och därmed inte tilläts starta. Det svenska ekipage som drabbades av detta var Mary-Sophie och Bomgaardens Dicaprio, och ekipaget fick packa ihop och åka hem till Sverige. Trots stor besvikelse lyckades Mary-Sophie ladda om och startade istället i Båstad, där hon tog hem segern vid meetingets Friends-kval (läs mer här).

    ”Det kändes som en razzia”

    Mary-Sophies pappa Rasmus Haid-Bondergaard var på plats i Hagen tillsammans med dottern, och han är kritisk till händelsen.
    – Det kändes som en razzia när alla ponnyer skulle mätas. Självklart är vi alla överens om att alla ponnyer ska ha en viss storlek, men sättet som det genomfördes på var obehagligt, berättar Rasmus för Ridsport.

    Rasmus tyckte inte att det fanns några förutsättningar för en bra mätning i Hagen.
    – Den gjordes i en mörk box på tre gånger tre meter med ojämnt underlag, jag förstår överhuvudtaget inte hur FEI kan godkänna den mätningen, säger Rasmus.
    – Det var flera ponnyer som var fyra till fem centimeter större än de brukar vara och andra var mindre, och det visar på att mätningen inte gav ett rättvist resultat.
    – En italiensk hopponny som gått fem EM-tidigare var nu plötsligt för stor och kan inte fortsätta sin satsning mot ett sjätte EM, det här är inget som gynnar sporten, tycker Rasmus.

    Reglerna justerades på plats

    Det var flera svenska ponnyer som drabbades av mätningen, men efter många diskussioner på plats ändrade FEI sina egna regler och justerade acceptansen för vilket mått som tilläts passera vid Future Champions. Efter justeringen var det bara Bomgaardens Dicaprio av de svenska ponnyerna som fortfarande inte fick starta, han var en halv centimeter för hög för det mått som FEI accepterade för tävlingen. Totalt var det 20 ponnyer som först blev övermätta i Hagen, och det blev totalt fem som skickades hem efter justeringen. Förutom Bomgaardens Dicaprio och den italienska EM-ponnyn var det ytterligare en tidigare EM-ponny som skickades hem – en 20-årig hopponny som tidigare gått två EM.

    Att utföra en kontrollmätning på det här överraskande sättet är något som Rasmus är väl medveten om att FEI har rätt att göra, men han tycker det är ett oprofessionellt agerande att göra så här mot barn och ungdomar. Han tycker istället att man ska informera i förväg om att mätning kommer att ske på plats, så man får en möjlighet att rätta till det innan.
    – Vi har inte skott Dicaprio på fem veckor och tänkte göra det direkt efter Hagen. Han är lite känslig för skoning så vi gör det helst inte för tätt inpå tävling, men hade vi vetat att det skulle vara avgörande för att få starta hade vi förstås skott om innan vi åkte och fått bort en centimeter.

    Kan bli skrämda för livet

    Förutom själva mätningen och på det sätt som den får utföras, så är Rasmus även kritisk till att det kan få gå till så här mot de unga ryttarna.
    – Alla som tävlar vid Future Champions är barn och ungdomar som har målsättningar att gå långt och alla är högaktuella för att ingå i EM-lag. Istället för att stänga av ryttarna kunde man ge dem en varning, som man sedan kan få möjlighet att rätta till.
    – Nu var det besvikna barn som grät och det kan inte vara målsättningen för FEI. Vi tycker att FEI ska vara mer som vår partner och kompis, och inte agera på det här oprofessionella sättet.
    – Ungdomarna som är med om det här kan bli skrämda för livet och tappa fokus på sporten, tror Rasmus.

    Även landslagsledaren Pytt Hamberg är inne på samma spår som Rasmus när det gäller hur man hanterar en övermätt ponny på tävling.
    – Det var vädligt sorgligt på plats och ingen vill utsätta barn och ungdomar för detta, säger Pytt till Ridsport.
    – Att som ponnyryttare vara så laddad på att få rida, men istället få packa och åka hem är inte något man borde få uppleva. Det kan vara läge för FEI att titta över hur man gör i de här situationerna.

    Bomgaardens Dicaprio har just nu internationellt startförbud, och för att han ska få starta internationellt igen gäller i dagsläget att det ska göras en ny FEI-mätning av ponnyn i Sverige, och att han då förstås visar sig hålla inom accepterade mått.

    Mätningen är överklagad

    Rasmus Haid-Bondergaard har överklagat FEI:s mätning av Bomgaardens Dicaprio. Ridsport har frågat Svenska Ridsportförbundet hur de ser på FEI:s möjlighet att kontrollmäta på plats och om förbundet står bakom beslutet att ge Bomgaardens Dicaprio startförbud. Mats Eriksson som är dressyrens elitsamordnare på förbundet berättar att de gjort en ”Appeal Request Pony Measurement” till FEI som bekräftats av mottagaren, men svarar inte på de andra frågorna.
    – Det är läget just nu och vi inväntar mer återkoppling och information från FEI, säger Mats Eriksson.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden