Dressyr
8 september 2021 16:45
Ridsportplus

Efter den svenska EM-insatsen: ”Ett styrkebesked från Sverige”

Stark laginsatsPatrik Kittel fick för ovanlighetens skull stå bredvid när medaljkampen avgjordes i Hagen under onsdagen. Dressyrkungen är imponerad av svenskarnas ritter. "Det de har gjort är helt fantastiskt", säger han. Även förbundskaptenen Bo Jenå är nöjd med sitt lag. Bästa svensk för dagen, Therese Nilshagen, siktar nu på att spänna bågen ytterligare inför torsdagens Grand Prix Special.

Efter den svenska EM-insatsen: ”Ett styrkebesked från Sverige”
Patrik Kittel och Bo Jenå strödde lovord omkring sig efter svenskarnas laginsats som resulterade i en fjärdeplats. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Patrik Kittel har varit ett avsuttet ankare för det svenska laget som under onsdagen lyckades ta en fjärdeplats i stenhård konkurrens med flera tunga dressyrnationer. Dressyrkungen själv kunde inte vara med, eftersom han inte hunnit kvala med sina nya stjärnor efter att Well Done de la Roche skadade sig i Tokyo. Patrik Kittel är imponerad av svenskarnas prestationer.

– Det de har gjort är helt fantastiskt. Speciellt eftersom flera i laget haft lite stolpe ut. Juliette red så bra som hon aldrig har gjort innan, det som hände i piruetten var bara jäkligt nesligt. Therese gjorde också en felfri ritt på topp och hästen såg mjuk ut i kroppen. Även Jacob som är debutant har verkligen gjort bra ifrån sig för att inte tala om Jeanna, säger han.

– Vi får tänka på att vi inte är en så stor nation. Vi har inte oavbrutet många ryttare och hästar att sätta in. Att Sverige presterar så här pass bra, med Welly borta, visar verkligen med all styrka att vi hör hemma här.

Hur har det varit att stå bredvid?
– Det är inte så att man står och jublar av att stå bredvid, men jag jublar för att svenskarna har varit så fantastiskt duktiga. Patrik som tävlingsmänniska vill vara med och rida, men att vi med två debutanter i laget har gått in och blivit fyra – det är en fantastisk prestation.

Vad händer härnäst?
– Nu ska jag hjälpa Jeanna och sedan måste jag åka hem och jogga runt lite inför Aachen med Fiontini nästa helg.

Nu tas snart publiktaket i Sverige bort – vad tänker du om det?
– Det blir fantastiskt med Saab Top 10 på Friends. Det blir nog nästa gång jag är i Sverige. Det är inte långt kvar nu och det ska bli väldigt kul, säger Patrik Kittel.

_kcl1667
Therese Nilshagen hade all anledning att vara glad efter den fina ritten. Foto: Kim C Lundin

Therese Nilshagen och Dante Weltino OLD stod för den högsta procenten bland svenskarna och slutade på sjunde plats med sina 76,941 procent. Ett resultat som tar henne vidare till torsdagens Grand Prix Special tillsammans med Juliette Ramel och Jeanna Högberg. Nilshagen var glad efter sin ritt i det tyska solskenet.
– Jag var verkligen nöjd med ritten och vi såg just en väldigt fin runda av Juliette. Det har varit en bra svensk dag idag.

Kändes det som att ni hade kunnat ta medalj?
– Nja, vi var ändå fem, sex procent ifrån. Danmark var väldigt starka och det är bara att gratulera danskarna. De gjorde tre väldigt starka ritter. Förra EM var det vi som var trea och Danmark var fyra eller femma.

Det är kul att andra ryttare kommer upp med nya fina hästar.

Therese Nilshagen är inne på samma spår som Patrik Kittel och är även hon imponerad av vad det svenska laget har åstadkommit. Hon tycker också det är bra att fler ekipage får chansen att visa vad de går för i mästerskapssammanhang.
– Jag tycker det är bra att fler namn får komma fram och visa upp sig. Det är alltid bra att bygga upp en bredd, och det är kul att andra ryttare kommer upp med nya fina hästar, säger Therese Nilshagen som nu får ladda om inför morgondagens Grand Prix Special.

– Imorgon är det en ny dag med nya möjligheter. I det stora hela vill jag inte ändra så jättemycket, jag hoppas på att få till ytterligare en fin runda. Kanske att jag här och där vill spänna bågen lite till.

_kcl2807
Pallen var svår att rå på, men Juliette Ramel säkrade fjärdeplatsen åt Sverige. Foto: Kim C Lundin

Förbundskaptenen Bo Jenå är både nöjd med lagprestationen och taggad inför fortsättningen. Bara det att slå Nederländerna var en prestation i sammanhanget, menar han.
– Det var det verkligen. Och med tre ryttare vidare till specialen och två bland topp tio är jag väldigt nöjd med resultatet, säger han.

Man kan säga att vänsterpiruetterna var i vägen för oss.

– Visst hade jag önskat att vi hade kunnat försvara vårt brons från 2017 och 2019, men man kan säga att vänsterpiruetterna var i vägen för oss. Therese hade jag inte kunnat begära mer av, men Juliette hade lite otur med ett missförstånd i piruetten och Jeannas häst slog om in i piruetten. Med koefficienten kostar det väldigt mycket. Jag ska inte säga att vi hade tagit brons utan de felen, men vi hade i alla fall varit bra mycket närmare.

Bo Jenå är nöjd med att kunna bygga lite för framtiden genom att testa fler mästerskapsnamn. Det har också varit nödvändigt med tanke på att OS gick av stapeln för en månad sedan och nästa helg är det dags för Nations Cup i Aachen.
– Det har varit ett pyssel för mig att både sätta ihop ett gäng till OS och sedan EM, för att efter det skicka bland annat Patrik till Aachen för att försvara Sveriges Nations Cup-seger. Danmark ställer till exempel inte upp med ett lag i Aachen, de har inte fler att ta av. Att vi kan ha lag i alla tre sammanhangen är verkligen en styrka.

Vad tror du om torsdagens special?
– Den passar Therese som handen i handsken. Det är verkligen ett topprogram för Dante Weltino, han älskar den med framförallt sin passage och ökad trav. Den passar även Jullans häst med alla övergångar och piaff och passage. Jag tror också den passar Lorenzo, så jag har stora förhoppningar om goda resultat imorgon.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden