Dressyr
17 december 2018 16:45
Ridsportplus

Efter två cancerbehandlingar: Emelie och Winton tillbaka med besked

Mot U25 GPDet framgångsrika dressyrekipaget Emelie Aldenfalk och Winton har haft ett tufft år där både häst och ryttare har behandlats för cancer. Nu är ekipaget tillbaka på banan med besked, och året kunde till slut summeras med sex segrar på sju starter.

Efter två cancerbehandlingar: Emelie och Winton tillbaka med besked
Efter att både häst och ryttare behandlas mot cancer under året, avslutade Emelie Aldenfalk och Winton säsongen med två segrar (arkivbild). Foto: Fredrik Jonsving

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var i februari i år som Emelie Aldenfalk lät hudspecialisten Kerstin Bergvall titta på en knöl som hennes guldhäst Winton (SWB val f-04 e Warsteiner-Donnerfly, uppf Ulf Nilsson) haft under en tid. Knölen satt på hästens bringa och hade i flera år varit stor som en ärta.
– Plötsligt började den växa jättemycket och den blev som en ink, det var jättekonstigt, berättar Emelie för Ridsport.

På Ultuna kunde Kerstin Bergvall snabbt konstatera att Winton hade drabbats av en sarkoid tumör, och att den måste opereras bort. Emelie förklarar att det är ganska ovanligt att hästar drabbas av sarkoida tumörer, och att hästen måste ha en speciell gen för att sjukdomen ska utvecklas.
– Den kommer från ett kovirus och det smittar genom sår. Det kan ha kommit från en fluga som varit i en tumör på en ko, säger Emelie som en teori om hur Winton kan ha drabbats.

Mer tumör inuti än vad som syntes utanpå

Operationen genomfördes dagen efter undersökningen och blev mer komplicerad än vad veterinärerna räknade med.
– Den hade spridit sig mer inuti än vad man såg utanpå, säger Emelie.
Efter en vecka sprack såret dessutom upp och Winton fick åka tillbaka till kliniken. Såret fick därefter läka öppet, och totalt blev det flera veckors boxvila för Winton innan han kunde sättas igång igen i mitten av april.

Två veckor innan Winton opererades fick Emelie besked om att hon själv skulle opereras, och den operationen genomfördes två veckor efter Wintons operation. Den här operationen var inte lika överraskande och hastig som Wintons, då Emelie åkt fram och tillbaka till sjukhus under ett års tid.
– Det var ett sår som inte läkte, och det hade blivit cellförändringar i såret.
Både operationen och läkningen gick bra, och fem veckor blev Emelies konvalecens från ridningen.
– Det var både bra och konstigt, säger Emelie om den oväntade tajmingen att både häst och ryttare opererades nästan samtidigt.

Gått som hopphäst

Emelie har haft Winton i åtta år. Hon var bara fjorton år när hon köpte honom som 6-åring. Då var han en ridskolehäst på Strömsholm som gick som hopphäst, och Emelie hade inga speciella tankar på att hon skulle tävla honom på hög nivå i dressyr. Men under åren tillsammans har de gått från klarhet till klarhet. Totalt har de gått sex SM, två NM och tre EM. 2014 tog de SM-guld för juniorer, och 2017 ingick de i YR-laget som tog EM-brons. Inför 2018 hade Emelie som mål att rida Grand Prix-klasser som U25-ryttare med Winton, nu blir det målet inför 2019 istället.
– Första starten gjorde vi i Hagfors i mitten av juli, första ritten var helt fantastisk och jag grät över att vi var tillbaka på banan.

Emelie Aldenfalk med Winton vann lilla rundans sista klass.
Emelie Aldenfalk och Winton har haft stora framgångar tillsammans i junior och YR-klasser. Foto: Roland Thunholm

Totalt har ekipaget hunnit med sju starter under året. Sex av dem har resulterat i vinst – bland annat ritten i Hagfors som gav 73,18 procent i Intermédiaire I. Säsongen avslutades förra helgen i Helsingborg där det blev två vinster med 71,32 procent i Intermédiaire I.
– Nu satsar vi på U25-klasserna och Lövsta Futurue Challenge nästa år, säger Emelie som fyller 23 nästa år och har några år kvar som U25-ryttare.

Älskar att tävla

Winton är lycklig över att vara tillbaka på tävlingsbanorna. Emelie förklarar att han älskar att tävla, och hon tror han har god potential, energi och vilja att ta sig uppåt i klassera.
– Nu satsar vi på att bli så bra som möjligt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden