Hästliv
25 januari 2021 16:30

Efterlysning: Vad kallas det ”hummande” ljud som hästen gör?

HästspråkSpråket i P1 tar sig denna veckan an språkfrågor som har med hästar att göra. Man utforskar även hästkommunikation och bakgrunden till uttrycket "inte ha alla hästar hemma" och ordet "hoppla". Dessutom efterlyser P1 ett ord för ljudet som hästen gör när det exempelvis vankas mat på morgonen, eller när stoet "pratar" med sitt föl.

Efterlysning: Vad kallas det ”hummande” ljud som hästen gör?
"Kan vi tala med hästar?" Det är en av frågorna i veckans avsnitt av Språket i P1. Foto: Istock

Veckans avsnitt av Språket i P1 är ett måste för alla hästälskare. Här avhandlas nämligen det mesta när det gäller hästar och vårt språk. Bakgrunden till uttrycken ”inte ha alla hästar hemma”, ”något i hästväg” och ”inte skåda given häst i mun” utforskas liksom varför vi säger ”hoppla” och ”ptro” och varför vi gör ett smackljud när vi vill att hästen ska röra på sig. Snopp, skimmel, fux, valack och vojlock är andra ord som vi får veta mer om.

Men inte nog med det – Språket tar även upp människans kommunikation med hästen. ”Hästar förstår fler ord än vi kanske tror”, säger hästkommunikationsexperten Charlotte Lundgren i avsnittet. Hon är kommunikationsforskare vid Linköpings universitet och studerar kommunikation mellan häst och människa.

Sist men inte minst har Språket-redaktionen följande efterlysning: Vad kallar du det ljud som hästar gör som ett slags ”hummande” ljud nere i halsen och som på engelska kallas ”the nicker”? Ljudet hörs exempelvis när stoet ”pratar” med sitt föl, eller när det vankas mat på morgonen. Mejla spraket@sverigesradio.se. Lyssna på hela programmet här under.

Fotnot: ”The nicker” beskrivs som ett vibrerande ljud från stämbanden som hästen gör med munnen stängd i olika sammanhang. Tonen och styrkan kan variera mycket och talar om vad hästen egentligen ”säger”.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden