Sverige
11 september 2018 15:41

Einar Larsson har avlidit

DödsfallEinar Larsson, tidigare landshövding i Kristianstads län och riksdagsledamot som verkade inom hästsporten, har avlidit vid 93 års ålder.

Einar Larsson har avlidit
Einar Larsson. Foto: Ronnie Smith

Einar Larsson, Skillinge, har avlidit. Han föddes år 1925 på Björkenäs gård i Vallby och fick redan som barn ett stort hästintresse genom sin far Johan Larsson. Einar fick bland annat i ung ålder rida gårdens ardennerston till Bollerup för betäckning och besökte även Flyingedagarna med sin far.

Ingvar Fredricson, chef för Flyinge 1983–1998, och Jan Philipsson, ordförande för ASVH 1982–1994, berättar om Einar Larssons gärningar:
”Einar kom tidigt med i Centerpartiet och representerade under många år partiet i riksdagen. Där hade han som ordförande i jordbruksutskottet ett brett politiskt kontaktnät genom vilket han skickligt lotsade igenom ett antal för hästaveln viktiga motioner. Einars insatser var avgörande för att en mer än hundraårig statligt reglerad hästavel på ett mjukt sätt med framgång kunde överföras i hästavelsorganisationernas regi. Och efter det att han lämnat riksdagen tog han ledarskapet för Svenska Hästavelsförbundet.

Han skulle också komma att ingå i flera andra styrelser och bidra aktivt till hästens renässans och positiva utveckling i det moderna samhället. Han var bland annat ordförande i De Svenska Lantliga Ryttarföreningarnas Centralförbund, Avelsföreningen för den Svenska Ardennerhästen, Bollerups lantbruksinstitut samt vice ordförande i Stiftelsen Sveriges Avels- och Hästsportcentrum Flyinge och Svenska Ridsportförbundet.

Då landets olika ridorganisationer skulle slås samman hade Einar stor betydelse för att bildandet av Svenska Ridsportförbundet lyckades. Annars var det tveklöst Bollerups Lantbruksinstitut som låg honom särskilt varmt om hjärtat. Där lyckades han inte bara återskapa institutets hästverksamhet utan också förutsättningar för en framgångsrik hästutbildning.”

Einar Larsson blev 93 år gammal och och sörjs närmast av hustrun Karin-Marie samt barnen Lars-Erland, Elise och Magnus med familjer.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden