Avelsnyheter
22 september 2019 13:40
Ridsportplus

Eklunda-hingst godkänd av Zangersheide

HingstEklunda Stuteri har fått en 3-årig hingst godkänd av Zangersheide. Det är BWP-hingsten Quick-Star ter Putte som godkändes av avelsförbundet i går, lördag. "Han har skött sig jättebra," säger ägaren Lena Zeiloth i den här intervjun där hon också berättar om framtidsplanerna för hingsten.

Eklunda-hingst godkänd av Zangersheide
Quick-Star ter Putte vid auktionen i vintras. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var i vintras som Eklunda Stuteri utanför Örebro köpte in hopphingsten Quick-Star ter Putte (e Cordess-Diamant de Semilly) vid en auktion i samband med premiering i belgiska Lier.

De löshoppar i två dagar med en ganska hård selektering, men han har skött sig jättebra. Lena Zeiloth, Eklunda Stuteri.

I går godkände Zangersheide den 3-årige BWP-hingsten för avel i sitt förbund.

Sedan tidigare är han godkänd för avel i BWP.
– Det känns skönt, även om det är en fin häst så ska ha kunna leverera när det gäller. Och de löshoppar i två dagar med en ganska hård selektering, men han har skött sig jättebra, säger Eklunda Stuteris ägare Lena Zeiloth som tror att hingstens starka möderne var en avgörande sak för godkännandet.

Modern tävlar internationellt

8-åriga modern Lady-A ter Putte är själv på väg upp i sporten efter några framgångsrika år i avel och har tävlat internationellt upp till 1,40-klasser i år. Hon är bland annat moder till Saltador ter Putte som var dyraste fölet på den belgiska fölauktionen 2018.

Hon är syster med tre hästar som går 1,60-hoppning och och helsyster till den i BWP populäre hingsten Elvis ter Putte och danske elithingsten Favorit Ask. Mormordern Ukase ter Putte har gett två godkända hingstar.

Släktingar på hög nivå

Mormorsmor Quinette ter Putte tävlade själv svår hoppning och har lämnat flera topphästar, bland annat Skyhorse som numera rids av USA:s Lillie Keenan på allra högsta nivå. Valacken tävlades tidigare av Jacob Hellström under namnet Happy Day ter Putte.

Fadern Cordess (e Clinton-Heartbreaker) tillhör hoppryttaren Ludger Beerbaums stall och är framgångsrik på högsta internationella nivå med segrar och placeringar tillsammans med Philip Christian Kukuk.

Började växa

Planen med Quick-Star ter Putte från början var att han skulle gjort det här provet i våras och sedan kommit hem till Eklunda.
– Men så började han växa och vi ville inte driva på honom. Han har fått vara kvar i Belgien och gått på lite bete och vara häst, säger Lena Zeiloth.

Planen är att hingsten ska prövas för godkännande i SWB så småningom. Han ska komma hem till Sverige någon gång under hösten.
– Och så vill vi använda honom i avel här hemma nästa år, säger Lena Zeiloth.

Se film från testet nedan. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden