Avelsnyheter
14 maj 2021 09:23
Ridsportplus

Eldorados avkommor guld värda

AvelsmatadorEldorado van de Zeshoek är inte en hingst känd för att lämna några lättridna hopphästar. Både nerv och ”blod” är tydliga ingredienser i hans avkommor.

Eldorados avkommor guld värda
Eldorado van de Zeshoek har haft många framgångar på tävlingsbanan. Här tillsammans med Willem Greve. Foto: Frederic Chehu/Arnd.nl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Eldorado van de Zeshoek fick KWPN:s högsta avelsvärdeklass preferent i början av 2020, precis ett år efter att han fått keur.

Hingsten, som är uppfödd av Paul Merckx i Stekene, Belgien, upptäcktes som 3-åring av Henk Nijhof senior, som under 60-talet tog över det numera  välkända stuteriet i Geesteren, Gelderland i Nederländerna. Henk Nijhof senior anses ha näsa för hingstar och tillsammans med den tyske landslagsveterinären och uppfödaren Jan Greve upptäckte han bland annat hingsten Voltaire.

Kanske var det magkänslan som talade när Henk Nijhof senior såg Eldorado i stallet hos Walter Lelie, en belgisk ryttare, tränare och hästhandlare.

Blev först inte godkänd

Att Eldorado är efter Team Nijhofs egen topphingst Clinton och att modern är Bijou Orai (e Toulon), ett sto som tävlat internationell 1,50-hoppning, gjorde kanske inte intresset mindre.
– Då ägdes han fortfarande av sin uppfödare och hade vunnit andra fasen i BWP:s hingstprov. Han förbereddes för tredje fasen hemma hos uppfödaren, men det hade inte fungerat så som de önskade och BWP godkände inte hingsten. Det blev genast mycket prat om Eldorados temperament, men det handlade egentligen om en kombination av olyckliga omständigheter, menar sonen Henk Nijhof junior, som har samma namn som sin far.

Som 4-åring skickades Eldorado tillbaka till Walter Lelie för fortsatt träning inför den tredje fasen.
– När min far hade sett honom där, åkte även jag dit tillsammans med hästhandlaren Kes van den Oetelaar. Vi blev direkt övertygade om att han hade stor talang och köpte honom. Sedan klarade han den tredje fasen hos BWP och vi hämtade hem honom till Nederländerna, säger Henk Nijhof junior och fortsätter:
– Som 5- och 6-åring imponerade Eldorado verkligen med sin talang. Han hade enormt scope, hoppade med fin mekanik och var verkligen kvick för att vara så stor, 176 centimeter.  Även Eldorados mor var stor och hon tävlade ju på hög nivå.
– Han passar bra för lite mindre, ädla ston och sådana har vi många i Nederländerna. Han har visat att han nedärver sina styrkor, det är vad som gör honom till en så bra fadershingst. Han bygger nu upp en ny hingstlinje tillsammans med sina godkända söner.

Eldorado van de Zeshoek godkändes av KWPN som 6-åring, ägd av Team Nijhof och van den Oetelaar. Vid bruksprovet fick han 9 för hopptalang och reflexer, 9,5 för scope och 8,5 för teknik, ridbarhet och talang. Det gav honom hela 87,5 poäng, vilket visade sig bli en riktlinje inför hans kommande sportkarriär.

Under sin första ryttare, den estländska ryttaren Hanno Ellerman, som då var Team Nijhofs stalljockey, fick Eldorado flera framgångar. Bland annat tredjeplatsen i 1,50 Grand Prix i Zandhoven.

Placeringar i Nations Cup

2015 tog Willem Greve, son till tidigare nämnda Jan Greve,  över tyglarna och ekipaget tog flera placeringar i Nations Cup tillsammans med det nederländska laget.
– Jag tog över Eldorado när han var lite äldre, elva år. Jag var först orolig över att det inte skulle fungera, så jag tog lite tid på mig – men sedan blev vi goda vänner, berättar Willem Greve.
– Eldorado är en verkligt speciell häst. Han har mycket karaktär, men om du kan få en sådan häst på din sida, gör den allt för dig. Precis så var det med Eldorado. Han har mycket mer ”blod” än jag trodde från början, och han imponerade på mig med sin arbetsvilja och sitt enorma scope.

Fakta

Daniel Deusser om sin topphäst

Killer-queen_abfa4
Killer Queen VDM (BWP sto f -10 e Eldorado van de Zeshoek TN u Derly Chin de Muze e For Pleasure-Nabab de Rêve, uppf Dirk o Ann Bruggeman-Carpentier). Foto: Jacques Toffi/Arnd.nl

Den belgiska sajten Hippomundo.com skrev i februari om Eldoradodottern Killer Queen, som är den häst som tjänat in mest prispengar under 2020 enligt Hippomundos rankning – hela 2,8 miljoner kronor. Så här svarar Daniel Deusser på frågan om vad som gör stoet så speciellt, och vad som är hennes främsta kvaliteter:
– Hennes bästa kvalitet är mentaliteten. Hon vet vad som är viktigt. När hon går in på banan vill hon hoppa felfritt. Naturligtvis har hon också mer scope än de flesta andra hästar, hon är naturligt ”bloody” och hon är snabb. Men ändå är det mentala hennes största fördel.
– Hon har alltid gjort goda resultat, också som unghäst. Även om hon inte kunde komma precis rätt till hindret, eller var lite ”spooky” eller inte hundra procent ridbar, blev det oftast en nolla ändå. Hon har tagit massor av rosetter och allt måste inte vara prefekt för att hon ska lyckas. Vissa hästar kräver att allt är organiserat, kontroll, rytm – men för henne spelar det ingen roll om något händer inne på banan, hon kan hoppa felfritt ändå. Det är ett tecken på verkligt bra mentalitet.

Flera av Eldorados avkommor tävlar internationellt. Främst av dem är Killer Queen VDM som rids av Daniel Deusser och tog flera storsegrar under 2020.

Deusser sa i en intervju i Ridsport ifjol att hon är hans potentiella förstaval till OS i Tokyo.
– Hon är bara tio år men har bra psyke, står högt i blod och har mer scope än mina andra två topphästar.

Det numera 11-åriga stoet kommer ur Eldorados andra årgång föl i Belgien.

Andra  avkommor med vinster i Grand Prix är Elektric Blue P med Max Küher, Japatero VDM med Emma Stoker (tidigare riden av Jos Verlooy) och Jeunesse riden av belgaren Yves Vanderhasselt.

Grandorado-greve-w-denb19m0570
Sonen Grandorado SN fick låga poäng för gångarter och ridbarhet vid KWPN:s bruksprov, men hämtade hem det under hoppningen där han fick 8,5 och 9, och vann provet. Foto: Dirk Caremans

Eldoradosonen Grandorado blev bruksprovsvinnare

Eldorados första fölårgång i Nederländerna föddes 2011. Ur den årskullen kommer sonen Grandorado TN, som vann KWPN:n bruksprov i hoppning 2014. Hingsten tävlar numera på 1,50-nivå med sin delägare Willem Greve. Ekipaget var tvåa i 7-årsklassen vid unghäst-VM 2018 och har därefter flera segrar.

Grandorado har också inlett sin karriär som avelshingst och blev under 2019 den mest använda hopphingsten inom KWPN.  2020 föddes 215 föl i Nederländerna med honom som far. Han har fem registrerade avkommor inom SWB och betäckte åtta ston i Sverige 2020.

Grandorados KWPN-godkända son Le Quirky Jr (f  -16 ue Canabis  Z)  fick 88 poäng i hoppning under bruksprovet, och dottern Love de Vie (ue Vigo d’Arsouilles), vann ett 3-årstest och startade i februari i år sin första 1,20-klass.

Willem Greve tävlar  Grandorados ett år yngre halvbror Highway M TN (ue Chellano Z) med segrar på 1,40-1,45-nivå.

Även Eldorados första ryttare Hanno Ellermann har tävlat en avkomma, valacken Freedom (ue Corland) med placering upp till 1,45.

I Sverige utmärker sig sonen Enelzkey SR

Bland svenskägda avkommor till Eldorado märks Enelzkey SR 1409 som vann det svenska bruksprovet 2020 med 8 för teknik och förmåga och 9,5 för temperament och utvecklingsbarhet. Hingsten är uppfödd av ZG Erik och Marie-Jose Sleutels och ägs numera av Lövsta Stuteri. Enelzkey SR är godkänd i både SWB och BWP.

Det är roligt när de stora namnen använder honom till sina ston.

Henk Nijhof junior

En annan svenskägd avkomma är Eldoret PS som ägs av Stall Zet och tävlas av Douglas Lindelöw. Ekipaget har sedan början av 2021 startat flera 1,35-klasser.

Ägarna Team Nijhof är mycket nöjda med Eldorados insatser i aveln.
– I början fanns det alltid personer som kritiserade honom – ingen hingst är perfekt och det gäller även Eldorado. Men nu har kritiken tystnat, säger Nijhof junior.
– Precis som de flesta hingstar behöver Eldorado ett passande sto. Vi rekommenderar alltid att han ska användas till ston som har god ridbarhet, eller som åtminstone nedärver detta. Eldorado har producerat många hopphästar med många olika typer av ston. Jämför till exempel hans avkommor Killer Queen och Elektric Blue. De utmanar ofta varandra vid internationella tävlingar, men de är väldigt olika. Den ena har förmågan att hoppa vilka hinder som helst, den andra briljerar med ”blod” och reflexer. Eldorado nedärver båda delar, säger Nijhof junior och fortsätter:
– Våra Eldorado-söner Grandorado och Highway är också väldigt olika, men båda tillhör toppen i sin årgång.

Intresset för Eldorado ökar

Det internationella intresset för Eldorado ökar, konstaterar Henk Nijhof junior.
– Det är roligt när de stora namnen använder honom till sina ston, som Beerbaum och Dirk Hafemeister. Det finns ett stort förtroende för honom i aveln, eftersom han har många bra avkommor. Det finns tillräckligt många hingstar som producerar trevliga hopphästar med god ridbarhet, som vem som helst kan rida. Eldorado kanske inte hör till den gruppen, men han kan verkligen producera avkommor som sticker ut. Och det är vad som krävs i eliten.

Fakta

Eldorado van de Zeshoek

 • Brun BWP-hingst f -04 176 cm e Clinton (Corrado I-Masetto) u Bijou Orai (Toulon-Calypso II-Latano I-Lord)
 • Godkänd för avel i KWPN, Oldenburg, Hannover, Selle Français, BWP, NRPS och SWB.

Avelsindex

 • Hoppning 151
 • Exteriör 104
 • Rörelser i frihet 102
 • Löshoppning 109

Avkommor:

 • 1 229  registrerade i KWPN
 • 39 registrerade i SWB (2020).
 • Söner: Eldorado har 24 godkända söner enligt Horsetelex.
 • Döttrar: Eldorado har 98 döttrar i KWPN:s stambok, varav 46 har fått utmärkelsen ster, sex har fått keur och 19 elit. Åtta Eldorado-döttrar har klarat bruksprovet, 19 har klarat IBOP-testen och 74 har fått sport predicate. En av de främsta är Funiki (ue Lancelot), som fick toppoängen 87,5 på bruksprovet och har tävlat upp till 1,40 internationellt.

Främsta avkommor 2020*

 • Electric Blue P/Max Kühner
 • Killer Queen VDM/Daniel Deusser
 • Geneve R/Matthew Sampson
 • Grandorado TN/Willem Greve
 • Ebriolita/Max Routledge
 • Go to Fortuna/Bertram Allen

*enligt WBFSH:s rankning

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 6/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden