Avelsnyheter
11 april 2021 17:15
Ridsportplus

Holländaren som blev en belgisk nationalskatt

AvelsmatadorHan är hingsten som kan få vilken avelsnörd som helst att bli lite till sig. I helgen gick den gamle hoppmatadoren Heartbreaker bort efter att ha levt pensionärsliv på Team Nijhofs anläggning i Nederländerna. Han blev 32 år gammal.

Holländaren som blev en belgisk nationalskatt
2019 fick deltagarna på Ridsports läsarresa möta den store avelsmatadoren i egen hög person hos Team Nijhof, då 30 år gammal och i ett bländande yttre fysiskt skick. Hingsten lever än i dag, nu 32 år gammal. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Heartbreaker var en ålderman i hoppaveln och en av de sista verksamma sönerna till Nimmerdor. 32-åringen var fortfarande i fint skick och stuteri Nijhof visade nyligen upp filmer på en förvånansvärt rörlig hingst. Med tanke på att han har en rejäl sport- och avelskarriär bakom sig, säger det en del om hans hållbarhet.

Heartbreaker köptes som unghäst av Henk Nijhof, inte från uppfödaren P S Koopmans utan från en mellanhand. Även om hingsten var grundregistrerad i KWPN och född i Nederländerna, valde stuteriet att visa honom för belgiska BWP i stället för i hemmaförbundet. Skälen var många; i KWPN var han en av många Nimmerdor-söner vid den här tiden runt 1992, han var inte särskilt stor och rörde sig ganska normalt. Chanserna att lyckas bedömdes som små trots hingstens fantastiska hoppkvalitet.

BWP brydde sig inte särskilt mycket om hur hopphingstar travade – Heartbreaker godkändes med 74 procent och fick över 60 föl efter sin första betäckningssäsong.

Kombinerade tävling och avel

Efter godkännandet i BWP kombinerade Heartbreaker betäckning och tävling. Under hans mycket framgångsrika år som unghäst var det den nyazeeländska ryttaren Grant Wilson som höll i tyglarna. Tillsammans var de högt placerade på unghäst-VM både 1995 och 1996.

Geerink-r-heartbreaker2
Heartbreaker med Peter Geerink i sadeln i Aachen 1999. Foto: Arkivbild

När tävlingskarriären gick över på högre nivå fick nederländaren Peter Geerink ta över. Samma år, 1997, godkändes Heartbreaker hos KWPN i kraft av fina prestationer och avkommor i BWP. Alla såg talangen i hingsten även om omdömet från det holländska 19-dagarsprovet delvis var lite kargt.

En av hingstens bästa prestationer kom i Falsterbo 1998, där han och Geerink var med och vann Nations Cup. De tog sedan podiumplacering i Hamburg, Rotterdam och Geesterens Grand Prix-klasser. Året efter var de fyra i både London och Aachen, och krönte tävlingskarriären med seger i Dortmund 1999. Därefter fokuserade Heartbreaker helt på avelsarbete.

Har skyhöga index i KWPN

Sedan snart ett decennium täcktes Heartbreaker av avelsutmärkelser från flera förbund, ambassadör i BWP, preferent i KWPN och han hade dessutom skyhöga index i KWPN och i de tyska avelsindexen. Han var hingsten som fallit både praktiker och statistiker i smaken genom att en verkligt hög andel av avkommorna tävlas med framgång. 2016 utsågs Heartbreaker till årets häst i KWPN och hans ägare Team Nijhof och bröderna Bosch fick passande nog ta emot Nimmerdoor-trofén.

För den som i dag vill betäcka med Heartbreaker krävs tillgång till en klinik som genomför ICSI (spermainjektion i ägget). Stuteri Nijhof har strån med sperma kvar men erbjuder endast hingsten via denna teknik, som gör att mycket lite sperma går åt för att befrukta ett ägg. Heartbreaker har inte varit fertil på äldre dagar, något som ofta drabbar äldre hingstar.

Arvet från Heartbreaker är stort och de senaste åren står sonen Toulon i en särställning, liksom den alltför tidigt bortgångne Padinus. Han förolyckades tragiskt som 8-åring men hann få nästan 200 avkommor, av dem tävlar över 100 och placerar honom som näst mest framgångsrika Heartbreaker-son.

Toulon kommer från en av de tidigaste årgångarna i BWP och har nästan fler avkommor än sin far, varav över 500 internationellt tävlande. Han har redan blivit ambassadör och tävlade själv på allra högsta nivå med flera ryttare.

Forjoyvz_e228_0376
For Joy van’t Zorgvliet med Kevin Staut är en av de mest framgångsrika Heartbreakeravkommorna på senare år. Foto: Yvonne Karlsson
Toulon-bourdy-2nd-in-sprucem-gp
Toulon, här under Hubert Bourdy, har överglänst sin far Heartbreaker genom mängder av framgångsrika avkommor. Foto: Jan Gyllensten

Framgångsrik även som morfar

Mellan 2015 och 2020 tävlade över 740 hästar internationellt som har Heartbreaker som morfar. Under de här åren har de dragit in totalt 84 miljoner kronor. De tre mest framgångsrika är For Joy van’t Zorgvliet med For Pleasure som far, följd av Grand Cru van de Rozenberg (e Malito de Rêve) och H&M Extra (e Berlin).

Medan avelsförbunden i sydväst och BeNeLux-länderna såsom BWP, KWP, SBS och SF, har använt Heartbreaker och hans söner flitigt, har inflytandet i SWB och DWB i mångt och mycket fokuserats kring sonen Heartbeat. Han fick ny popularitet under några år på Lövsta stuteri, efter att ha förmedlats via Stuteri Hästak från Danmark.

Heartbreaker har haft ett begränsat direkt inflytande på den stora tyska hopphästmarknaden. Han har bara lite över 200 tävlande avkommor där till dags dato, vilket för en flitigt använd hingst är ganska lite.

Heartbreaker gav en lätthet

Pieter Kersten är sportdomare i hoppning i svenska AVN. Han har varit internationell hoppryttare, arbetat på Zangersheide och driver i dag uppfödning, hästförädling och förmedling av hopphästar från sin bas i Nederländerna.  Han har ett långt perspektiv på Heartbreakers inflytande.
– Aveln i Belgien går starkt uppåt sedan flera år, de hade länge väldigt tunga hästar som inte hade rätt ridbarhet. De hade förr tunga ston och där var Heartbreaker en bra hjälp. Han kunde ge lätthet medan vi i Holland hade lite för små ston för att det skulle passa honom perfekt.
– Heartbreaker ger väldigt villiga hästar, sådana som vill hoppa och arbeta, med mycket hjärta.

Här kan du se Heartbreaker vid en Grand Prix i Hamburg:

Mera Heartbreaker kan du se i KWPN:s film om legendariska hästar.

Fakta

Heartbreaker

Lasarresa-3014
En 30-årig Heartbreaker. Foto: Pernilla Hägg

Född 1989, 167 cm, e Nimmerdor u Bacarole e Silvano, uppfödare P S Koopmans, Nederländerna.

I tredje led finns fullbloden Uppercut och Koridon, vilket ger Heartbreaker en förädlingsgrad på 43,36 procent i teoretiskt fullblodsinslag.

Tävlingsmeriter: Egna meriter upp till internationell Grand Prix hoppning. Som 6- och 7-åring var han femma respektive fyra på unghäst-VM.

Utdrag ur omdömet om Heartbreaker från KWPN:s flerdagarsprov 1997: ”Han är en ärlig, pålitlig hingst. Han är arbetsvillig, men inte enkel att rida. Skritt och trav är begränsade i steglängd. Han var oregelbunden i början av sitt prov. Galoppen är lätt med bra påskjut och steglängd. I hoppningen har han bra avstamp, lämnar backen kvickt och är väldigt försiktig, han spänner snabbt sig och kunde avsluta sprången bättre. Han har mängder med kapacitet och snabb reaktionsförmåga.”

Avkommor: I KWPN finns 1000 registrerade avkommor, i BWP som var först med att godkänna hingsten finns över 500 listade. Mer än 100 godkända söner. Över 140 avkommor tävlar på 1,60-nivå.

Mest framgångsrika tävlingsavkommor 2015-2020: Halifax van het Kluizebos (f -07 ue Fetiche du Pas), Zidane (f -04 ue Calando), Romanov  (f -98 ue Fedor).

Urval av internationellt framgångsrika söner: Toulon (f -96 ue Jokinal de Bornival), Harley VDL (f -01 ue Carthago), Quasimodo vd Molendreef (f -93 ue Lys de Darmen), Action Breaker (f -00 ue Lys de Darmen), Hardrock Z (f -03 ue Carthago), Halifax van het Kluizebos (f -07 ue Fetiche du Pas).

Hingstar efter Heartbreaker inom SWB: Heartbeat (f -01 ue Ramiro Z), Orlando (f -96 ue Darvo), Etalon Lux N (f -09 ue Lux Z). Heartbreaker har fått strax över 40 föl i SWB

Internationellt framgångsrika hingstar med Heartbreaker som farfar eller morfar: Untouchable (f -01 e Hors la Loi II ), Cornet Obolensky(f -99 e Clinton), Arezzo VDL (f -05 e Chin Chin), Etoulon VDL (f -09 e Toulon).

Rankning: Heartbreaker ligger på 22:a plats  i Horsetelexresults lista över fadershingstar då avkommorna tjänat in 4 635 666 euro åren 2015-2020. Sonen Toulon (f -96 ue Jokinal de Bornival) ligger hästlängder före med en niondeplats och 84 miljoner kronor i intjänade prispengar för avkommorna under samma period.

Placering på WBFSH:s hopphingstrankning:

  • 2008 23:e plats
  • 2009 9:e plats
  • 2010 6:e plats
  • 2011 7:e plats
  • 2012 5:e plats
  • 2013 4:e plats
  • 2014 6:e plats
  • 2015 6:e plats

Heartbreakers mamma: Bacarole var ett fuxsto på 165 cm, född 1983, som fick sju avkommor. Förutom Heartbreaker f -89 var det hingstarna Fortvalley f -87, också e Nimmerdor, och Merano  f -94 e Indorado. Hon fick fyra döttrar efter olika hingstar: Infinity f -90 e Dreamstreet, Joyce f -91 e Wellington, Larisse f -93 e Hattrick och Notre Dame f -95 e Jus de Pomme.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden