Sverige
21 maj 2018 13:35

Elever på hästutbildning trakasseras

BollerupElever på hästutbildningen på Bollerup trakasseras av elever från andra utbildningar på skolan.
− Det har pågått i alla tre år jag gått på skolan, berättar en elev.

Elever på hästutbildning trakasseras
Nyligen försökte en elev på lantbruksprogrammet medvetet köra på en elev från hästutbildningen, och det var bara en i raden av händelser. Arkivbild: Istock

På Bollerup i Tomelilla kommun finns två gymnasieinriktningar, lantbruk och häst. På skolans hemsida står det om en speciell kultur av stark gemenskap och omhändertagande, men det är inte hela sanningen.

Nyligen försökte en elev på lantbruksprogrammet medvetet köra på en elev från hästutbildningen, och det var bara en i raden av händelser.
− Det finns en hierarki på skolan där treorna bestämmer. Sätter du dig på fel plats i matsalen råkar någon hälla ett glas mjölk över dig, det hände senast för bara någon vecka sedan, säger en elev till Ridsport.

”Väljer att inte se”

Flera elever och föräldrar har berättat i Ystad Allehanda om återkommande problem framför allt på internatet, och att personalen säger att de ska agera, men att inget händer.
− I duschen är det låsbara bås, men det finns utrymme mellan väggar och tak, och en elev fick en spann med avloppsvatten över sig. Vid ett tillfälle lade någon en död spädgris i en korridor, berättar eleven som Ridsport talat med.

− Personalen som finns på internatet väljer att inte se. Och om de agerar är det inget vi märker något av.
Eleven tillägger också att utbildningen på Bollerup är väldigt bra, med kompetenta lärare.
− Men jag kan inte ärligt säga att allt på skolan är bra.

”Vill helst arbeta förebyggande”

Lena Tjellander är rektor för Bollerup, och hon är öppen med att det har varit problem framför allt på internatet.
− När det gäller händelsen med eleven som var på väg att bli påkörd, har den utretts av skolan och det har blivit en konsekvens för en elev, säger hon.

Händelsen med avloppsvattnet i duschen är också utredd.
− Det var inte avloppsvatten utan vatten taget från städskrubben, och eleven som drabbades hade själv inte tänkt anmäla det.
−Det sägs att det finns en motsättning mellan hästelever och lantbrukselever, men jag tror att det är mer på individnivå, säger Lena Tjellander, som också säger att skolan kontinuerligt arbetar med detta.
− Vi vill helst arbeta förebyggande och främjande. Vi ser över var och när det kan behövas fler vuxna närvarande, och vi vill också få in föräldrarna mer i arbetet.

Avstängningar inträffar

Att det skulle finnas en tystnadskultur kan hon inte hålla med om.
− Det absolut viktigaste för mig är att eleverna mår bra. Ingen ska behöva bli utsatt för kränkningar och vi vet att vi måste arbeta med detta hela tiden. Det händer också med jämna mellanrum att elever blir avstängda från internatet, ibland som en följd av kränkningar mot någons värdighet. Men vi vill hellre få kränkningarna att upphöra än dela ut straff efteråt.

Trygghetssiffrorna lägre

men eleverna nöjda

  • Skolinspektionens enkät bland elever i år två på landets gymnasieskolor visar att eleverna på Bollerup känner sig lite mindre trygga än snitteleven.
  • 75 procent svarar att de känner sig trygga eller ganska trygga på Bollerup medan snittet för Sverige är 81 procent.
  • På frågan om huruvida skolan arbetar aktivt med att förhindra kränkande behandling svarar 59 procent att de tycker det, medan rikssnittet är 71 procent.
  • Samtidigt säger 80 procent av eleverna att de är helt eller mycket nöjda med skolan som helhet, och 74 procent att de skulle rekommendera sin skola till andra. Det finns inga riksjämförelser för dessa siffror.

Källa: Skolinspektionen

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden