Dressyr, Ponny
16 april 2021 18:33
Ridsportplus

Elin Ullman trea i internationella debuten

PonnydressyrTvå tyska landslagsryttare i topp, men på tredje plats kom svenska ponnyryttaren Elin Ullman och hennes Morgensterns Dakar vid de internationella dressyrtävlingarna i Belgien. ─ Vi hade en jättebra känsla, berättar Elin för Ridsport.

Elin Ullman trea i internationella debuten
Elin Ullman och Morgensterns Dakar på CDI Sint Truiden i Belgien. Foto: © Digishots

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Tävlingsstoppet har precis hävts och Elin Ullman och Morgensterns Dakar (f 2009, val, imp Belgien e FS Don’t Worry, u FS Mobilitys Madonna, e The Breas My Mobility) från Willands Ryttarförening är första dressyrponnyekipaget att bege sig ut internationellt.

De tävlar i Sint-Truiden i Belgien och redan vid första starten på torsdagen, i FEI:s lagtävlingsprogram, red Elin Ullman ihop 70,810 procent vilket räckte till en tredjeplats efter de två tyska landslagsryttarna Georgina Kraft med Ti Daily Challenge och Jona-Emily Bomberg med Cyrill.

Jätteroligt att få tävla igen

─ Jag fick en bra känsla och vi gjorde inga större missar. Och framför allt var det jätteroligt att få tävla igen, och det dessutom internationellt. Jag har inte tävlat någonting sedan i november, berättar Elin.

Hon är inte bara ensamt svenskt ekipage på plats, utan enda från Norden, och bland de övriga deltagarna finns landslagsryttare från Tyskland, Holland, Belgien och Österrike.

Elin Ullman Morgensterns Dakar 3 Foto Privat
Elin Ullman och Morgensterns Dakar med tränaren Linn Larsson. Foto: Privat

Har bara gjort tre tävlingar tillsammans

Med på tävlingen finns också Elins tränare Linn Larsson, som är imponerad över Elins insats.
─ Det är såklart mycket förväntningar som ska infrias när man tävlar internationellt, och normalt har ekipaget ganska mycket rutin, men Elin och Dakar har bara gjort tre tävlingar tillsammans.
─ Men de var väl förberedda, och så har Elin tränat mycket på att vara mentalt stark.

Ekipaget har många styrkor, säger Linn.
─ Elin rider väldigt noggrant. Hon lämnar inget åt slumpen. Och Dakar är säker med tre bra gångarter, och han gör alla rörelser väldigt tekniskt korrekt.

Mycket kontroller

Att tävla i ett läge med dubbla virus att förhålla sig till, såväl mänskliga som hästvirus, har lett till extra mycket förberedelser, berättar Elin.

Elin Ullman Morgensterns Dakar 4 Foto Privat
C-domaren Alban Tissot byter några ord med Elin efter hennes tredjeplats, Foto: Privat

─ Vi fick göra PCR-test på oss själva innan vi åkte, och här på tävlingsplatsen får vi göra självtester, men innan vi sedan åker hem måste vi göra ett officiellt test igen.
─ Hästarna tempas två gånger om dagen och resultaten ska skrivas upp på boxdörren. Hästarna är också utspridda så gott det går i boxstallet, och du får bara gå åt ett håll i stallgången.

Dessutom är det krav på ansiktsmask utom under ridning, och det finns inga sittplatser inomhus i restaurangerna på tävlingsplatsen.

─ Och så städas toaletterna efter varje gång de har använts, berättar Elin, som tycker att det känns säkert för både hästar och människor.

Går det bra så är vi kvalade till küren som går på söndag

I dag är det vilodag och i morgon ska Elin och Morgensterns Dakar göra sin andra start.
─ Och går det bra så är vi kvalade till küren som går på söndag.
─ Det kommer att gå jättebra. För varje start de gör hittar de varann ännu mer, säger tränaren Linn Larsson.

Startlistor och resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden