Dressyr, Ponny
2 februari 2021 19:30
Ridsportplus

Disciplinnämndens beslut ger nytt resultat i ungponnyfinalen

Får rättRidsportförbundets disciplinnämnd har nu fattat beslut i fallet med 4-årige Moelview Torino, som stoppades från start i ungponnyfinalen då ägarna missat att ponnyerna skulle besiktas. Nämnden konstaterar att överdomarens beslut om startförbud är ogiltigt, och placerar ponnyn som delad segrare. Läs mer om ägarnas kritik mot hanteringen av fallet, samt kommentar från den aktuella överdomaren.

Disciplinnämndens beslut ger nytt resultat i ungponnyfinalen
Moelview Torino, som går under smeknamnet Tord, firades som en mästare när Disciplinnämndens beslut kom. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Händelsen inträffade på SM-tävlingarna i Helsingborg i månadsskiftet oktober-november förra året, där även Svenska Ridsportförbundets Ungponnydressyr avgjordes. Ägarna Frida Nielsen och Tova Åkerström-Sramel hade sin ponny Moelview Torino anmäld i 4-årsklassen, riden av 11-åriga Ronja Kardos. På väg till tävlingarna upptäckte ägarna att samtliga ponnyer skulle veterinärbesiktas, men att de missat tiden för detta – vanligtvis genomförs inte besiktningar på regional nivå.

Överdomaren Johan Hjertberg gav ekipaget startförbud, men ändrade sig dagen efter och Ronja fick starta Moelview Torino i 4-årsfinalen där de slutade tvåa. Ägarna anmälde fallet till Disciplinnämnden, då de ansåg att arrangören inte haft rätt att kräva veterinärbesiktning.

Överdomarens beslut felaktigt

I sitt beslut går Disciplinnämnden på ägarnas linje – det finns inget krav på besiktning för meetingets ungponnyklasser och överdomarens beslut att kräva besiktning har varit felaktigt. Nämnden skriver att ”ÖD:s förbud mot att låta ryttaren starta har saknat grund och är ogiltigt”, och ger därför överdomaren en tillrättavisning (enligt TR I moment 191.2.1.). De överlämnar också till Ridsportförbundets Tävlingssektion att pröva ÖD:s lämplighet.

Efter nämndens beslut fick ungponnyklasserna också ett nytt resultat, där Ronja och Moelview Torino sätts som likaplacerade med segraren i både första klassen – där ekipaget inte fick starta – och i finalen av SvRF Ungponny.

– Vi är så himla lättade, att det blev rätt till slut. Vi var väldigt chockade när vi öppnade mailet med beslutet, visst har vi haft hoppet uppe under tiden men vi vet också att sådana här anmälningar ofta får avslag. Vi trodde nog att nämnden skulle stå bakom överdomarens beslut, mot två 19-åringar som oss, konstaterar Tova Åkerström-Sramel.

”De borde ha koll på reglerna”

Tova och Frida Nielsen menar att ord stod mot ord i flera av de situationerna som togs upp i anmälan, men att det var skönt att se att Disciplinnämnden gick på deras linje. De är kritiska till hur arrangören och ”experterna” hanterat fallet.
– Vi tycker nog ändå att de borde ha koll på reglerna, de jobbar ju ändå med det här. När vi läste på ordentligt så såg vi ju att de inte alls följt reglerna, och de försökte med flera olika argument till varför det skulle vara veterinärbesiktning – det kändes som att de verkligen försökte trycka ner oss, säger tjejerna och fortsätter:

– Vi kände flera gånger ”är det lönt”, det är inte så kul att bara få ta massa skit – hela processen har varit jobbig. Vi har fått bra stöd av Robert Solin på förbundet, men många andra har varit väldigt otrevliga, både på plats och efteråt. Vi tycker det är bra att de ska utreda lämpligheten hos överdomaren. Det handlar inte bara om regler, man måste även ha empati och kunna erkänna att man har fel. Det här känns som ett steg i rätt riktning i alla fall.

Torinoronja3
Ronja Kardos och Moelview Torino är nu delad segrare i ungponnyfinalen. Foto: Privat

Vad säger Ronja om den nyvunna segern?
– Hon är jätteglad, och vi passade på att fira lite hemma i stallet igår med blå-gula ballonger. Det blev lite dubbel vinst, både i mästerskapet och i disciplinnämnden. Dubbel glädje helt enkelt, säger ägarna.

”Det var fel beslut”

Överdomaren Johan Hjertberg fick beslutet på måndagskvällen, och kommenterar till Ridsport:
– Jag har tagit till mig beslutet som disciplinnämnden har tagit, gällande mitt agerande. Det är tråkigt, det var fel beslut helt enkelt (som fattades på tävlingen, reds anm). Jag nöjer mig med att säga att tyvärr var det ett felaktigt beslut, jag beklagar och jag tycker det är skönt att Ronja har fått upprättelse.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden