Sverige
25 juli 10:12

Elitryttaren ersätts för tiden i häkte

BrottDen elitryttare som efter två månader i häkte friades i åtalet gällande våldtäkter får nu ersättning för den tid han satt häktad.

Elitryttaren ersätts för tiden i häkte
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: iStock

Det är Justitiekanslern som har tagit beslutet som gäller en uppmärksammad historia för två år sedan.

Det handlade om att elitryttaren och tränaren åtalades som misstänkt för tre fall av våldtäkt, varav två mot barn. Han bekräftade i stora delar sexuella handlingar men förnekar att det ska ha skett under tvång. Han bestred också att flickan i de två fallen gällande våldtäkt mot barn skulle ha varit under 15 år. Han friades både i tingsrätten och hovrätten.

Elitryttaren satt häktad i två månader 2021 och han har ansökt om ersättning för lidande och för intrång i näringsverksamhet.

När det gällde lidandet har ryttaren begärt drygt 100 000 kronor, en högre ersättning än i normalfallet. Justitiekanslern ger honom 51 000 kronor med följande motivering: ”Det krävs att sökanden – genom läkarintyg eller annan sådan utredning – gör sannolikt att hans eller hennes lidande har varit avsevärt större än normalt under tiden för själva frihetsberövandet. Sökanden har inte gett in någon sådan utredning. Det finns därför inte skäl att höja ersättningen i detta fall.”

När det gäller ersättning för intrång i näringsverksamhet avslår Justitiekanslern den ansökan.

Ridsports samlade rapportering om fallet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden