Sverige
9 augusti 2021 11:27
Ridsportplus

Oenig tingsrätt friar elitryttaren i våldtäktsmål

VåldtäktsåtalDet blir friande dom för den elitryttare och tränare som åtalats för våldtäkt i ett fall och våldtäkt mot barn i två fall. Tingsrätten skriver i domen att det inte kan fastställas bortom rimligt tvivel att gärningarna ägt rum så som de utsatta och åklagaren har framställt dem. Men tingsrätten var inte enig.

Oenig tingsrätt friar elitryttaren i våldtäktsmål
Rättegången mot elitryttaren hölls bakom stängda dörrar. Foto: Arkivbild

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  När det gäller våldtäkten hänvisar Västmanlands tingsrätt i domen till att en annan lagstiftning gällde 2014 då våldtäkten skulle ha ägt rum.

  ”Vid tidpunkten för gärningen krävdes för att ett samlag skulle betraktas som våldtäkt att gärningsmannen med misshandel, våld eller hot tvingat till sig samlaget.”
  Tingsrätten finner inte att det framkommit att händelsen skett under ett sådant fysiskt tvång att den är att betrakta som en våldtäkt eftersom det inte bevisats att den åtalades grepp varit så hårt att hon inte hade kunnat värja sig eller komma undan.

  ”Inte heller är det bevisat att den åtalade förstod att den målsägande spjärnade emot eller försökte komma undan. Gärningen kan därför på den grunden inte bedömas utgöra en våldtäkt” skriver tingsrätten.

  Beroendeställning men inte utsatt situation

  Däremot skriver tingsrätten att det fanns en beroendeställning hos den drabbade flickan, eftersom ”hon arbetade och tränade för honom samtidigt som villkoren för hennes situation var mycket speciella och då hon upplevde att han var den ende som kunde göra henne till en bra ryttare. Det är dock tingsrättens bedömning att en sådan beroendeställning inte är att jämställa med en särskilt utsatt situation i lagstiftarens mening”.

  När det gäller våldtäkt mot barn i två fall, skriver tingsrätten att det inte finns något skäl att ifrågasätta att målsäganden lämnat en berättelse som är en korrekt beskrivning av hennes minnesbilder. Men den långa tid som förflutit sedan 2008 måste tas med som en
  faktor vid bedömningen av tillförlitligheten av uppgifterna, och då är den bevisning som åberopats inte tillräcklig för att det ska kunna sägas vara ställt utom rimligt tvivel att samlaget skedde under den tid som målsäganden uppgett.

  Oenig tingsrätt

  Tingsrätten var inte enig i domslutet. En av nämndemännen anser att den åtalade borde fällas för våldtäkt mot barn i ett fall. Han grundar detta på trovärdiga uppgifter från både offer och ett av vittnena, liksom på det faktum att den åtalade visste att flickan fyllde 15 år först sommaren 2009, och att han därmed begick brottet med uppsåt.

  Nio fall av övergrepp minskades till tre

  Elitryttaren åtalades för ett fall av våldtäkt och två fall av våldtäkt mot barn. Två olika målsägande fanns i fallet.

  Till en början misstänktes mannen för sju fall av våldtäkt och två fall av våldtäkt mot barn. Han häktades i slutet av maj och efter en mycket omfattande förundersökning där totalt
  30 vittnen har hörts av polisen, väcktes åtalet i mitten av juli.

  Åklagaren hade då begränsat åtalspunkterna till ett fall av våldtäkt, 2014, och två fall av våldtäkt mot barn, 2008.

  Släpptes ur häktet

  Rättegången hölls bakom stängda dörrar och 14 vittnen hördes under rättegången, varav tre var kallade av den åtalade. Efter att rättegången avslutats släpptes den åtalade ur häktet.

  Detta tolkade hans advokat Per Svedlund som att domen inte skulle bli ett mångårigt fängelsestraff, vilket kammaråklagare Helena Lundgren hade yrkat på i sin slutplädering.
  Elitryttaren har hela tiden nekat till anklagelserna.

  Texten uppdateras

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden