Dressyr, Ponny
10 december 2018 11:48
Ridsportplus

Elliot Nilsson satsar internationellt med ny ponny

Nytt ekipageSäsongen avslutades på topp för Elliot Nilsson. I Helsingborg tog han tillsammans med sin nya ponny hand som segern i FEI-debuten. Nu satsar den unga dressyrtalangen mot en internationell säsong med sina båda topponnyer.

Elliot Nilsson satsar internationellt med ny ponny
Elliot Nilsson har tagit över Moa Sundelöfs ponny HB Dancing Daylight. Det blev seger direkt i FEI-debuten för det nya ekipaget (arkivbilder). Foto: Jenny Schwieler Staaf

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Vid Helsingborgs Fältrittklubbs nationella dressyrtävlingar i helgen reds även en ponnyklass, FEI lagprogram, där Gunnarlunda gick in som värdar. Elliot Nilsson lyckades bäst i klassen när han red ihop 72,429 procent med HB Dancing Daylight (DRP val f-06 e HB Daylight-Till the Champ, uppf Tino Seeger).

Det var totalt 16 startande i kategori D, och på andra plats kom Laura Laustsen och ALD Fearts Michael med 66,810 procent före Nellie AronssonRosdala Triton med 66,619 procent.

14-åriga Elliot Nilsson har gjort sin första egentliga nationella säsong i år, och hans rekordsnabba dressyrresa har fått stor uppmärksamhet. Tillsammans med Dogge Doggelito har han ridit bland annat Falsterbo och vid SM under året. Nu förstärks hans dressyrsatsning med HB Dancing Daylight, som tidigare ridits av Moa Sundelöf med stor framgång – ekipaget har bland annat varit reserver till tre EM.
– Moa har egentligen ett år kvar på ponny, berättar Elin Aspnäs som är tränare till både Elliot och Moa.
– Hon har kvar sin ungponny och har köpt en juniorhäst, och nu när det dök upp en lämplig köpare så tar hon steget upp på häst ett år tidigare, fortsätter Elin.

Siktar på att tävla internationellt

Även om Elliot och Dancing Daylight bara har varit ett ekipage sedan i höstas har deras resa tillsammans gått smidigt. Elin berättar att de passar ihop. Nu är tanken att Elliot ska satsa på att rida internationellt med båda sina ponnyer under nästa år, samt att han ska fortsätta rida sin C-ponny som han också har i stallet.
– Han lär sig fort och han har höga mål med sin ridning, berättar Elin Aspnäs, och tillägger att Elliots eget mål är att få rida EM. Nu har han två topponnyer med sig på resan mot internationella mästerskap.
– Tanken med den här nya ponnyn är att de ska kunna ta steget mot EM, förklarar Elin, samtidigt som hon tror att även Dogge Doggelito har kapacitet att ta sig till den högsta nivån.

180721_smgavle_jennyschwielerstaaf_elliotnilssonimg_4526
Elliot Nilsson och Dogge Doggelito vann B-finalen i kategori D grupp 1 vid årets SM. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Med Dogge avslutade Elliot säsongen med en seger i Billdal med över 71 procent, samtidigt som han debuterade med Dancing Daylight och red två LA:P1 med Dancing Daylight för att kvala till FEI-klasserna. Med det fina resultatet på Dogge kunde Elliot sedan helt koncentrera sig helt på Dancing Daylight i Helsingborg, vilket alltså räckte till den fina segern.
– Det blev en bra avslutning på säsongen, konstaterar Elin Aspnäs.

I kategori C startade två ekipage och där gick segern till Olivia Rutgersson/Royal Dimaz med 67,857 procent.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden