Ponny
15 september 2019 16:25
Ridsportplus

Dubbelseger och personliga rekord i Elliot Nilssons comeback

NationelltElliot Nilsson åkte hem från Åstorpsortens Ryttarförenings nationella dressyrtävlingar med två segrar och två nya personliga rekord. "Nu hoppas jag på Friends," säger 15-åringen från Ystad som är speciellt nöjd med galoppdelen i sin kür på söndagen.

Dubbelseger och personliga rekord i Elliot Nilssons comeback
Elliott Nilsson var riktigt nöjd med sina två segrar i helgen och känslan hans ponny gav honom. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Elliot Nilsson och HB Dancing Daylight (DRP val f 2006 e HB Daylight-Till the Champ, uppf Tino Seeger, ät Josefina Nilsson) var klara vinnare i både söndagens FEI ponnykür och lördagens FEI lagprogram på tävlingarna i Åstorp.

Inne på banan lägger han allt ansvar på ryttaren. Det tycker jag är skönt för om jag bara skärper till mig går det bra. Elliot Nilsson om HB Dancing Daylight.

Dessutom slog han personligt rekord i båda klasserna på tävlingen som var comeback efter en kortare tids skada.
– Vi har bara tränat på och jobbat vidare, säger 15-åringen som tränar för Elin Aspnäs.

I ponnyküren, som också var kval till semifinalen inför ponnyernas dressyr i Friends Arena, fick ekipaget 75,367 procent efter en jämn uppvisning. I denna klass var det bara två startande.

”Näst intill perfekt”

– Han kändes jättefin där, särskilt i galoppdelen. Där tyckte jag han var jättefin, det var näst intill perfekt. Men det finns en del att jobba med i skritten och traven, säger Elliot Nilsson

Han gillar sin lite pampiga musik mycket.
– Och så har jag lite annorlunda vägar än många andra, till exempel gör jag en travökning på halva diagonalen och en sluta på andra halvan.

Segern borde göra honom klar för ponnydressyrens semifinal inför finalen i Friends där fyra ekipage får starta.
– Förhoppningsvis kommer jag till Friends. Men innan dess ska jag också åka till en internationell tävling, antingen i Holland eller Polen. Vi får se hur det blir.

Jobbat med formen

En av sakerna som ryttaren har arbetat med är formen hos ponnyn.
– Innan blev han lite för kort i formen, det har jag arbetat med mycket.

Elliott Nilssons dressyrkarriär började på allvar med Dogge Doggelito (val f 2007 e Verdi-Scherasmin, uppf Hallsta Ridklubb) som han lånade av ägaren Louise Gligel. Ekipaget startade bland annat två SM och i Falsterbo. Det blev dock aldrig några SM-medaljer.
– Nu vill jag lyckas så bra som möjligt på SM och ta medalj nästa år. Och så vill jag bli uttagen till EM. Det är ju mitt sista internationella år nästa år, säger Elliot Nilsson.

Ridsport
Elliott Nilsson och Dogge Doggelito. Foto: Roland Thunholm

I lördagens lagprogram var konkurrensen tuffare än küren med 38 ekipage på startlistan. Här blev det 74,714 procent Elliott Nilsson och HB Dancing Daylight efter att ekipaget bland annat visat en ökad trav som gav en nia från domarna.

”En bra runda”

– Det var också en bra runda, säger Elliot Nilsson som har haft HB Dancing Daylight i ett år. Ekipaget gjorde internationell debut i Belgien i våras.
– Han är jättesnäll. Inne på banan lägger han allt ansvar på ryttaren. Det tycker jag är skönt för om jag bara skärper till mig går det bra. Han gör alltid sitt bästa och hittar inte på något där inne.

Elliott Nilsson tävlar för Föreningen Lindelunda Sportryttare.

Mantorpsryttarnas Tindra Holmertz och Brave Heart blev tvåa efter Elliot Nilsson på lördagen med 72,952 procent. I söndagens klass med FEI:s mästerskapsprogram blev det dock seger för Tindra Holmertz med 70,901 procent. Denna klass hade 35 startande och Ebba Odén red Extrem till en andraplats med 69,369 procent.

Lördagens klass med FEI:s mästerskapsprogram hade 14 startande och vanns av Stockholms Dressyrklubbs Ida-Maria Tanner/Brännornas Aida på 67,207 procent.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden