Ponny
18 december 2019 20:50
Ridsportplus

EM-ponnyn Wise Guy har lämnat Sverige

FramgångssagaEtt av Sveriges mest framgångsrika dressyrekipage har skiljts åt. Meja Karlsson faller för åldersstrecket och ögonstenen Wise Guy har fått en ny belgisk ryttare. "Det blir svårt att hitta en sådan individ som han igen", säger Meja Karlsson.

EM-ponnyn Wise Guy har lämnat Sverige
Meja Karlsson och Wise Guy i Bishop Burton. Foto: Svenska Ridsportförbundet

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Wise Guy (holländsk ridponny f-08 e Bodo u Veldzicht’s Malou e Orchard d’Avranches) och Meja Karlsson har gjort en ofattbar resa från lätta klasser till EM på drygt två år. Redan från början fick landslagsledaren Pytt Hamberg upp ögonen för dressyrtalangen Meja Karlsson och ponnyn med de stora gångarterna och framgångarna har inte låtit vänta på sig.

Duon blev bästa svenska ekipage på EM 2018, samma år vann de ponnyküren på Friends och Elmia och i somras var de snubblande nära att vinna i Falsterbo efter att ha vunnit kvalet. Förhoppningarna var högt ställda inför EM i polska Strzegom i augusti i år, som dessvärre fick ett abrupt slut när Wise Guy plötsligt drabbades av allergiska utslag. Och nu är alltså resan över för gott – ”Wissie” har lämnat Sverige för att åka till nya ryttaren i Belgien.

– Jag tror inte jag har insett än att han har åkt. Jag har ju varit med honom konstant i två och ett halv år, och att han skulle åka utan mig känns inte normalt. Men jag vet att han kommer få det bra och bli behandlad som den kung han är, säger Meja Karlsson.

Fokus på rundare form

Mejafriends
Inget slår segern i Friends. Foto: Pierre Anderzon

Hon minns känslan när hon satt på honom för första gången, efter att ha provat tio andra ponnyer i Holland som inte hade det lilla extra.
– Så som det kändes när jag satt upp på honom, så har det aldrig känts. Det kändes bara så rätt. Men det var inte bara det att vi såg potentialen i hans rytm, det var hela hans personlighet som gjorde det. Han är otroligt gullig och snäll, berättar Meja.

Även om han hade startat FEI-klasser nationellt, var han dock inte riden på ett sätt som man skulle kunna önska sig. Stort fokus har lagts på att få honom att jobba i en rundare form med rundare hals och rumpa.
– Vi har jobbat mycket med att stärka honom, säger Meja som har gjort arbetet ihop med sin tränare Jennifer ”Ninni” Svensson som också var den som hittade Wise Guy.

Vilket är ditt bästa tävlingsminne?
– Det är faktiskt Friends – det går inte ens att beskriva hur det var att vinna där. Det kändes så overkligt. Två år innan satt jag på läktaren på Friends och drömde om att få rida där och två år senare hade jag vunnit alltihop. Det var något med stämningen och publiken på Friends som gjorde att det bara kändes helt fantastiskt, säger Meja.

Känslosam resa

Mamma Maria Alriksson har nära till gråten när hon pratar om ”Wissie”.
– Att han och Meja skulle bli en sådan fantastisk match hade vi aldrig kunnat drömma om. På ett år gick de från att rida LA till att komma tia i Bishop Burton. Förra året var helt galet – man bara åkte med på någon slags våg som man inte visste var den skulle landa.

– Det har också varit väldigt känslosamt. På träningarna innan Polen var han finare än någonsin, men så drabbades han av den där allergiska reaktionen och det var som att åka ner i en känslomässig ravin. Att inte få visa hur fin han var efter allt jobb, det knäckte Meja lite, berättar Maria Alriksson.

Men det är inte bara tävlingsframgångarna som har gjort avtryck, främst är det Wise Guys härliga personlighet som har etsat sig fast för evigt.
– Han kändes nästan som en människa. Fastän han inte kunde prata så kändes det ändå som att han kunde prata med oss. Han är väldigt klok, säger Maria Alriksson.

– Han står verkligen för sitt namn, han är väldigt smart – och han skulle aldrig vilja någon illa. Det kommer att bli svårt att hitta en sådan individ som han igen, säger Meja Karlsson som har börjat gymnasiet och nu tänker satsa på skolan ett tag innan hon eventuellt börjar leta häst.

Wise Guys nya ryttare är 14-åriga Ine Blommaert och även hon siktar på EM.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden