Ponny
16 november 2019 13:50

Svenska EM-ponnyn får ny ryttare

De har vunnit både NM-guld och EM-silver i lag tillsammans. Men nu lider ponnytiden mot sitt slut och Mathilda Bohlin har lämnat över tyglarna på Miclas Aristocrat för gott.

Svenska EM-ponnyn får ny ryttare
Mathilda Bohlin med sin älskade "Aristo". Foto: Jenny Schwieler Staaf

– Det känns otroligt tråkigt, men samtidigt vet jag att han har kommit till ett bra hem och att han inte är så långt bort, säger Helsingborgsbaserade Mathilda Bohlin.

New forest-hingsten Miclas Aristocrat (f-06 Miclas Activ RNF 100 u Lady Jane RNF 249 e Kantje´s Ronaldo, uppf Stuteri Micla/Åsa Heldemar), har nämligen precis bara åkt över sundet till den danska ponnyryttaren Sofie Höjris Hansen.

– Jag har fått uppleva så mycket med honom, han har låtit mig tävla på de största tävlingarna och på stora arenor och han har verkligen varit en riktig bästa vän, fortsätter Mathilda.

Mathilda och Miclas Aristocrat blev ett team för drygt två år sedan, då hade han redan ett EM-silver i lag på meritlistan med Tilda Eldh i sadeln, och EM-målet hägrade även för Mathilda.

Tillsammans vann de först NM-guld i lag, där ekipaget dessutom blev fyra individuellt, och därefter blev det ett hett efterlängtat EM-silver i lag i engelska Bishop Burton förra året. Utöver mängder med GP-placeringar toppade ekipaget med att vinna årets ponny-GP i Falsterbo, efter fjolårets snöpliga rivning på sista hindret i omhoppningen.

Man kan säga att han vet att han är hingst, men han känner inte att han måste bevisa det.

– Han är en riktig fighter, han vill lika mycket som ryttaren vill. Hemma är han lugn och snäll, men så fort det är tävling så taggar han till och bara kör.

Medan andra hingstar behöver särskilda arrangemang på tävling, står Miclas Aristocrat med bara en boxstopper och boxdörren öppen.
– Man kan säga att han vet att han är hingst, men han känner inte att han måste bevisa det, säger Mathilda och skrattar.

Samtidigt som hon sörjer att ponnytiden snart är över – det finns fortfarande tre ponnyer kvar i stallet som är på väg att säljas – så ser hon fram emot att satsa mot nya mål på storhäst.
– Förhoppningen är att hitta ett samarbete med någon, eftersom vi inte riktigt har möjlighet att själva köpa en häst som kan gå de högsta klasserna.

Tanken är att jag ska rida in mig lite på henne och sedan börja klättra i klasserna under nästa år.

Ett samarbete är redan på plats i och med det holländska stoet First Lady Utah (f-10, e Ustinov u Utah Tettie e Pacific, äg Lulu Equestrian AB).
– Tanken är att jag ska rida in mig lite på henne och sedan börja klättra i klasserna under nästa år. Hon har en helt fantastisk inställning, så det känns väldigt spännande.

Samtidigt ska Miclas Aristocrat få ta det lite lugnare med sin nya ryttare, som inte är så rutinerad ännu, vilket Mathilda tycker känns skönt med tanke på att han har presterat på hög nivå länge nu.

Hon avslöjar också att ”Aristo” har varit det offentliga smeknamnet, i själva verket har hans kraftiga hals givit honom det inofficiella smeknamnet ”Knubb”.
– Han är lite lik en knubbsäl och han har alltid haft en liten vit säl som maskot, skrattar Mathilda.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden