Dressyr
3 augusti 2020 14:37
Ridsportplus

Emelie Svanström FEI-segrare på Grevagården: ”Vår resa har varit en saga”

NationelltEmelie Svanström får ofta nypa sig själv i armen över resan som hon och Toscham SD har gjort tillsammans. Efter junior-EM förra året har ekipaget fortsatt mot nya höjder som young rider. Duon har gått från klarhet till klarhet och i helgen vann de mästerskapsprogrammet på Grevagården. "Torsten har en otrolig livsglädje", säger Emelie.

Emelie Svanström FEI-segrare på Grevagården: ”Vår resa har varit en saga”
Emelie Svanström och Toscham SD som förra året blev sexa i junior-SM. Foto: Linda Andersson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Förra året var Emelie Svanström och Toscham SD (val SWB f-07 e Topaasch-De Niro, uppf Stall Damino HB, äg Maria Svanström) det enda svenska ekipaget i juniorernas EM-final. De slutade på plats 17 med sina 69,875 procent. Att få rida ett EM var rena drömmen för Emelie som i år blivit young rider och är med i landslagets utvecklingstrupp. Ett kliv som hon har hanterat med bravur.

I duons andra FEI Prix S:t Georges blev det vinst med 71,324 procent och i helgen vann de FEI Mästerskapsprogram Msv A för unga ryttare på Grevagården med 70,981 procent.

Vilka är dina framgångsnycklar?
– Det måste vara att jag har det bästa teamet runt mig som stöttar och tror på mig vilket jag värdesätter otroligt högt! Såsom min fantastiska tränare Emma Jönsson som jag har allt att tacka för. Hon är inte bara min otroligt duktiga tränare utan även min förebild och mentor som alltid finns där för mig. Sedan tror jag att en annan del av framgångsnycklarna är att jag är noggrann, ambitiös och målinriktad som ryttare.

– Jag har även fått äran att från med i år vara med i Plantskolan som är en träningsgrupp för unga elitsatsande ryttare. Där får vi möjlighet till en mycket bra supplerande träning, samtidigt som vi ingår i ett team av likasinnade och det är så otroligt lärorikt och inspirerande.

Hur var känslan i mästerskapsprogrammet?
– Känslan var fantastisk. Han var verkligen med mig inne på banan och vi hade riktigt många fina moment.

Hur har resan med Toscham sett ut?
– Toschams och min resa har varit en saga. Vi köpte honom för två år sedan och sedan dess har han fått mina drömmar att gå i uppfyllelse. Jag fick rida mitt allra första SM 2018 som junior, och att året därefter få starta junior-EM med riktigt bra resultat var helt otroligt! Jag får ofta nypa mig i armen för att fatta att allt detta verkligen har hänt och att han är min. Han är verkligen min ”once in a lifetime” häst.

Vad är han för en karaktär?
– Om man skulle beskriva ”Torsten” bäst är det hans otroliga livsglädje i allt han gör och hans lite busiga sida. Han älskar fart och fläkt så han skulle inte tacka nej till att få springa snabbt och han har verkligen ett hjärta av guld!

Vad väntar härnäst i år och nästa år?
– Nu väntar vårt första SM som  young rider-ekipage på Strömsholm. Nästa år hoppas vi få starta någon internationell tävling och det stora målet under young rider-tiden är att få representera Sverige på ett mästerskap.

Hela resultatlistan i FEI Mästerskapsprogram Msv A (UR)

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden