Ponny
10 februari 2020 17:21
Ridsportplus

Emma Kåberg dominerade i Åstorp

StorsatsningEmma Kåberg fick en kanonstart på tävlingsåret med dubbla segrar i Åstorps ponnydressyr i helgen. Dessutom blev det både ett SIHS-gehäng och direktkval till Falsterbo. "Allt känns overkligt", säger den unga talangen som hade Johanna-Due Boje med sig vid ringside.

Emma Kåberg dominerade i Åstorp
Johanna Due-Boje och Emma Kåberg med Dusty, som hon själv skolat om från hopponny. Foto: Anki Kåberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Årets nationella ponnydressyr kickade igång ordentligt i helgen i Åstorp med stora startfält och kval till både SIHS och Falsterbo i prispotten. Ingen kunde dock rubba Emma Kåberg som både vann lördagens FEI Lagprogram och söndagens FEI Mästerskapsprogram med D-ponnyn Untouchable på 72,524 respektive 70,496 procent. Således blev det både SIHS-gehäng och direktkval till Falsterbo.

– Allt känns overkligt, jag försöker smälta allting. Jag är så glad att jag har mitt fantastiska team och mina fantastiska ponnyer som har presterat så bra, säger Emma Kåberg som även hade med sig C-ponnyn Dusty till Åstorp.

Har hårdtränat på att rygga

Tvåa på lördagen blev Tindra Holmertz  med Brave Heart på 71,571 procent och trea blev My Sandgren med Twenty Two på 71,238. Det senare ekipaget vann ponnyküren i Falsterbo 2018. På söndagen var Tindra Holmertz återigen tvåa med Brave Heart på 70,225 medan Sara Granfors kom trea med Brouwerij’s Percival på 70,090 procent. I lördagens klass var det hela 45 starter och på söndagen kom 37 ekipage till start.

Emmasihs2
Emma Kåberg och Untouchable. Foto: Anki Kåberg

– Känslan på Otto i lördags var magisk, glädjetårarna kom när jag red upp och gjorde sista halten. Allt var så bra genom hela programmet och ryggningen blev så bra, säger Emma Kåberg.

Vad har ni tränat på i vinter?
– Vi har tränat på att alla momenten ska bli bättre men framför allt ryggningen. Jag vet inte hur många ryggningar jag har gjort denna vintern. Men det visade resultatet i lagprogrammet där vi fick en 9:a!

”Ingenting känns omöjligt”

Emma Kåberg tränar till vardags för Peter Härnstam och har nyligen börjat träna för Johanna Due-Boje samtidigt som hon följer med på tävling.
– Jag kände att med mina mål behövde jag mer träning. Kombon av de två tillsammans har blivit perfekt. Innan denna helgen har jag bara tränat för Johanna en gång. Det betydde jättemycket att ha med henne. Både som coach men också för mig mentalt, säger Emma Kåberg.

– Med Johanna Due-Boje och Peter Härnstams hjälp känns ingenting omöjligt. Peter har gett mig ett superbra tips som jag tar med mig i varje moment. Jag ska inte rida för att få en 7:a eller 8:a, jag ska rida för en 10:a i varje moment.

Även med Dusty har det blivit placering bägge dagarna i samma klasser. På lördagen red ekipaget in på elfte plats med 68,333 procent och på söndagen blev det en niondeplats med 67,342 procent, då Dusty även blev bästa C-ponny.
– Det känns magiskt att få starta året på detta sättet och nu ska det bara blir bättre. Nu fortsätter vi träna inför Grevagården om en månad, avslutar Emma Kåberg.

Emma Kåberg är uttagen till utvecklingstruppen i dressyr med både Untouchable och Dusty.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden