Fälttävlan
26 september 2021 11:06

Svensk EM-medalj efter hopprysare

MästerskapDen avgörande banhoppningen på EM i Schweiz blev ett ordentligt lyft för Sverige som klättrade från en sjätte plats till en bronsplats. Storbritannien höll för trycket får med sig hela fyra medaljer hem.

Svensk EM-medalj efter hopprysare
Storbritanniens Nicola Wilson i lördagens terräng. Foto: FEI/Richard Juilliart

Startordningen i banhoppningen är omvänd, med de 25 bästa ekipagen i en egen grupp på eftermiddagen med start klockan 14. Och det blev en spännande tävling in i det sista.

52 ekipage var kvar i tävlingen efter terräng och den andra besiktningen.

Christoffer Forsberg och Hippo’s Sapporo i det svenska laget började med fina språng, men i anridningen till trekombinationen i mitten av banan blev den 16-årige valacken lite flack och en bom på C-hindret föll. Samma sak hände sedan i tvåkombinationen i slutet av banan och ekipaget fick totalt 8 straff med sig från hoppningen.
– Jag kunde ha hjälpt honom lite mer, genom att sitta upp. Nu i efterhand kunde jag ha tagit någon halv sekund extra på mig och suttit upp lite extra i anridningen. Men han kämpade på och kändes fin efter gårdagens terräng. Nu får jag hjälpa laget resten av dagen, säger Christoffer Forsberg till SVT.

 

Tiden på banan verkar inte vara någon större utmaning för ekipagen, och inte heller hindren verkade vara en jättestor utmaning för ekipagen.

Inför hoppningen var det väldigt jämnt mellan Schweiz, Irland och Sverige som låg inom ett nedslag i ett kluster efter de tre topplagen.

Hemmanationen Schweiz hade till skillnad från Sverige bara tre ekipage kvar i mästerskapet. Schweiz första ekipage i hoppningen, Patrick Rüegg/Fifty Fifty, gjorde en snygg och väl avvägd nolla – viktigt för hemmalaget.

Enda danska ekipaget i tävlingen, Mia Hastrup/Constantin M, avslutade sitt EM med ett nedslag i hoppningen.

Svensk nolla

Svenska lagekipaget Malin Petersen och mästerskapsdebuterande Charly Brown levererade en väl avvägd och rytmisk hoppning. Valacken nuddade något hinder, men ekipaget var felfritt och Sverige fick en efterlängtad nolla i protokollet.
– Jag hade en jättebra känsla, nu siktar vi högt mot kommande mästerskap. Vi har potential att bli bra i alla tre moment, det känns jättekul, säger Malin Petersen till SVT.

Irlands lagryttare Sam Watsons runda var lite forcerad och spänd och det blev tre nedslag, vilket gjorde att Sverige gick förbi Irland.

Först ut i sista startgruppen var Malin Josefsson och Golden Midnight som gjorde en målmedveten och välplanerad runda. Hästen tog sin an uppgiften med spetsade öron och fina språng. Det blev ytterligare en felfri runda för det svenska laget.

Stark avslutning av svensk debutant

Individuellt tävlande svenska ekipaget Sofia Sjöborg och spänstiga Bryjamolga van het Marienshof Z, som gör mästerskapsdebut på seniornivå, gjorde en snygg och harmonisk runda. Hästen såg väldigt fräsch och stark ut, trots lördagens terräng. Det blev en felfri runda och härlig avslutning för den 23-åriga ryttaren.

Sista ekipaget i svenska laget var Sara Algotsson Ostholt och Chicuelo. Hästen var inte riktigt i balans i början och fick ett nedslag redan på andra hindret. Resten av banan höll ryttaren i hop det och klarade tiden med två hundradelars marginal. Det blev 4 straff för henne och det svenska laget. Sverige slutar på 113,9 straff.

Frankrike, som legat stadigt på bronsplats, hade inte en bra runda genom Jean Lou Bigot där bommarna trillade och det blev 12 straff. Detta gjorde att Frankrike tappade en placering med ett ekipage kvar. Även Irland har tappat efter nedslag och är efter Sverige.

Kanske var det nerverna som spökade för hemmaryttaren Robin Godel som fick två nedslag. Schweiz hade då ett ekipage kvar, men har bara tre ekipage kvar i tävlingen. Det innebär att de nu är efter Sverige och inte kan gå förbi. Sverige hade i detta läge bara 1,1 straff upp till bronsmedaljen.

De sista sju ekipagen låg alla inom ett nedslag individuellt.

Tyska världsstjärnan Michael Jung med blott 9-årige FischerWild Wave gjorde inga misstag och galopperade starkt genom banan utan att lägga till några straff till det tyska lagresultatet.

Storbritanniens Piggy March gjorde en segergest när hon red över mållinjen utan fel.

När Frankrikes Maxime Livio rev stod det klart att Sverige kommer att ta medalj. Det blev ett brons till slut, och Sara Algotsson Ostholt blev bästa svensk med en individuell elfte plats. Storbritannien tog hand om laggguldet och alla individuella medaljer.

Svenska ekipagens startnummer

Med start klockan 11
9. Christoffer Forsberg
25. Malin Petersen
Med start klockan 14
28. Malin Josefsson
36. Sofia Sjöborg
40. Sara Algotsson Ostholt

Startlista, hoppningen

Liveresultat, individuellt

Liveresultat, lagtävlingen

SVT Play sänder direkt

Start- och resultatlistor

Arrangörens webbplats

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden