Dressyr
14 mars 15:52

En av den klassiska dressyrens främsta företrädare har lämnat oss

MinnesordJan Schöneman har lotsat många ekipage till svår klass och när begreppet Mastertränare infördes tillhörde han den första handfull som tilldelades titeln. Bo Tibblin har författat minnesord över vännen och kollegan.

En av den klassiska dressyrens främsta företrädare har lämnat oss
Jan Schöneman. Foto: GFRKs Matrikel 1977, Krister Lindh

Jag lärde känna Jan Schöneman på 1980-talet då jag som dåvarande lärare på Strömsholm till skolan köpte in hans häst Apache.

Vi utvecklade sedan en livslång vänskap som innefattade såväl arbete som fritid. Jan hade stor kunskap beträffande hästens beteende såväl fysiskt som psykiskt och hur detta skulle hanteras i praktiken.

Jan startade sin utbildarroll inom ridskolevärlden genom att driva ridskolorna i Skövde och Skara. Han var även verksam på GFRK i Göteborg. Efter att i många år ha drivit utbildningsverksamhet på Gåsevadholm slog han sig ner på Lillebacka i Åskloster. Jan drev samtidigt sin tränarverksamhet i Mellansverige och även i Norge. Många är de ekipage han lotsat från lätt till svår klass. Han var själv en aktiv tävlingsryttare upp till svår dressyr på 1970- och 1980-talet.

Jan var en sann företrädare för den klassiska dressyren, med stark betoning på grundridningens betydelse för hästens positiva utveckling. Tillsammans med Ingamay Bylund och undertecknad bildade Jan Svenska Dressyrtränarklubben, vars syfte var att skapa ett utvecklingsforum för dressyrtränare och att värna om den klassiska dressyrens bibehållande.

Jan var också under många år medlem av Ridsportförbundets Dressyrkommitté.
Svensk dressyr har mist en av sina största företrädare när det gäller den klassiska dressyrens bibehållande och utveckling.

Jan Schöneman blev 81 år.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden