Storslaget firandeNorrköpings Fältrittklubb grundades år 1899 och är därmed en av Sveriges äldsta ridklubbar. Med närhet till både stad och natur är den lättillgänglig för alla, vilket för med sig både fördelar och utmaningar. Här berättar flera medlemmar om minnen från förr, tankar kring jubileet och framtidens visioner.
En av landets äldsta ridklubbar fyller 125 år: ”Väldigt unikt”
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
På anläggningen i centrala Norrköping erbjuder Norrköpings Fältrittklubb, NFK, både ridskoleverksamhet, uppstallning för privatryttare samt läger och kurser för både barn och vuxna. Intresset sträcker sig från aktiviteter för barn och unga i den aktiva ungdomsstyrelsen till pensionärsridning för de äldre. Klubben äger just nu 16 ridskolehästar i olika storlekar.
– Det som är speciellt med den här ridklubben är att den ligger så centralt mitt i staden, vårt läge är väldigt speciellt. Klubben har funnits på samma plats sedan 1940-talet. Det gör att vi är så tillgängliga för alla. Många barn kan ta sig hit på egen hand efter skolan, så vi är verkligen en fritidsgård för ungdomar på riktigt, säger Anna Bredström, klubbens ordförande.
Vill ut i naturen
Samtidigt är detta också en utmaning, menar verksamhetschef Maria Wiksand:
– Det är en gammal anläggning mitt i staden, vilket gör att vi måste vara extra noggranna gällande hästvälfärden. Våra hästar är ute mycket i hage och sover inne på box. Jag brinner för att ge hästarna ett varierande arbete, vilket också ingår i tankarna kring hästvälfärd. Vi har en fantastisk galoppbana som hästarna älskar. Utöver det har vi även paddock, en stor gräsbana och ridhus.
– Skogen ligger en bit bort, men det är bra ridvägar på vägen dit. Eftersom vi vill rida ut så mycket som möjligt löser vi det med att eleverna rider dubbellektion så att man hinner hem igen och vi utnyttjar även lov och helger. Vi rider ut ofta i princip året om så mycket det går. Det finns även en liten park bredvid klubben där vi brukar skritta fram och av före och efter lektion, berättar Maria.
Hon säger att ridning i parken även är uppskattat från kommunens håll, eftersom det inger en känsla av säkerhet och trygghet med rörelse i parken.
– Vi knyter en relation till grabbarna som spelar fotboll där och människor i närheten får en ökad förståelse för djur och ryttare. Hästarna är coola och trafiksäkra och tål mycket. Vi rider till och med över spårvagnsspåren emellanåt.
Galleri med bilder från förr
Söndagen den 6 oktober blir det storslaget firande när klubben bjuder in för att fira deras 125:e födelsedag. Det blir föreläsningar, ponnyridning, aktiviteter och en utställning med gamla fotografier från förr.
– Det är spännande med jubileum, vi lär oss mycket om vår historia, säger Anna.
– Vi flyttade till den här anläggningen år 1942, så det är många medlemmar som har minnen härifrån sedan långt tillbaka. Förhoppningen är att firandet av jubileet ska stärka sammanhållningen ytterligare, det känns väldigt roligt, säger Anna.
”Den största skillnaden är hästhållningen”
Anki Nordquist började rida hos NFK år 1963. Då var hon i stallet nästan varje dag. Som vuxen red hon en gång i veckan under en period och nu som pensionär är hon i stallet flera gånger i veckan. Hon rider och hjälper till med diverse aktiviteter på klubben. Anki blickar tillbaka och ser flera skillnader från förr jämfört med idag. Det är mycket som har blivit bättre på flera sätt.
– Den största skillnaden är hästhållningen. På 60-talet var folk mycket tuffare gentemot hästarna. Dessutom stod de i spiltor hela vintern och fick inte gå ut i hage alls, förutom när de släpptes på bete på sommaren. Det var en stor brist i hästhållningen på den tiden och hästarna blev vilda på lektionerna till följd av det. Nu är hästarna ute så mycket som möjligt året runt och på vintern sover de inne på box. Djuren känner varandra bättre nu och det ökar också säkerheten för alla, säger Anki.
Att ridskolan är lättillgänglig för allmänheten tror hon är bra.
– Jag tror faktiskt att ridskolan är en räddning för många unga, speciellt tjejer. Vi har många exempel där det sociala sammanhanget i stallet faktiskt har räddat livet på dem, säger hon.
Ekonomiskt stöd
Precis som många andra ridklubbar i landet har även NFK utmaningar att hantera när det kommer till ekonomin.
– Vi har en god sammanhållning och vill gärna vara kvar och fortsätta vara tillgängliga för medlemmarna. Samtidigt har kommunen tagit en del av vår mark för att bygga en brandstation. Vi vill alltid prioritera hästvälfärden och det måste kommunen också förstå. Vi gör en otrolig insats för barn och ungdomar och det vill vi att kommunen också ska uppmärksamma. Visst får vi stöd för att vi är en fritidsgård, men när vi räknar på hur mycket det faktiskt kostar att driva det hela så är det svårt, speciellt nu när alla priser i landet har gått upp. Ridsport är fantastiskt för att det lockar många unga tjejer. Visst vill vi även nå killar, men om man ser på det hela ur ett samhälleligt jämställdhetsperspektiv så är en ridskola verkligen något som kommuner bör satsa på, om de vill att ridsporten ska överleva, säger Anna Bredström.
Samtidigt ser hon ljust på framtiden och klubben hoppas kunna fira ännu ett hundraårsjubileum. Målen framöver är klara:
– Vi vill vara kvar och fortsätta driva det här. Det vore bra med ett större ridhus och för hästvälfärdens skull behöver vi mer hagmark. Vi önskar ett ordentligt stöd och en garanti från kommunens håll så att vi känner att vi behövs för samhället. Vi tror på klubben och att vi kan bidra till det som är viktigt, säger Anna.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på