Hoppning
10 oktober 2019 15:17
Ridsportplus

”En fantastisk möjlighet att få rida bland världsryttarna”

SäsongsstartTill helgen börjar jakten på de åtråvärda biljetterna till Scandinavium för Sveriges bästa juniorer och unga ryttare. En som är laddad är vinnaren av finalen i våras – Kajsa Björe.

”En fantastisk möjlighet att få rida bland världsryttarna”
Kajsa Björe och Holliday på väg mot segern i årets upplaga av Morgondagens Vinnare. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

– Det är väl allas dröm att få vinna i Scandinavium, och jag är glad att jag redan har fått göra det, menar Kajsa Björe, som gärna vill uppleva det igen.

Under många år har juniorer och ungdomsryttare kämpat om att få rida i Scandinavium i samband med Gothenburg Horse Show och deras 5-stjärniga världscuptävlingar. 16 juniorer och tio ungdomsryttare kommer så småningom att få chansen att vara med när det drar ihop sig till final i februari.

– På ungdomssidan är det verkligen en av de stora händelserna. Juniorerna rider 1,35-klasser, så det är inte det allra högsta vi rider men det är svårt att kvala in och en väldig atmosfär, så höjden räcker. Det är en fantastisk möjlighet att få rida bland världsryttarna, menar Kajsa Björe.

Hoppas på en tredje final

Kajsa har varit med i två finaler och hoppas förstås på en tredje redan till våren. Men skillnaden är att den här säsongen kommer hon att försöka ta sig till final både som junior och som ungdomsryttare. Däremot får hon inte rida båda finalerna, utan välja den ena.
– Det är första året jag rider båda, jag har inte haft någon häst som har gått 1,45 tidigare, förklarar Kajsa.

Däremot är det inte givet vad hon väljer – om hon skulle kvala in till båda finalerna.
– Nej, det vet jag inte nu. Det beror helt på hur situationen ser ut nästa år. Det är fortfarande så himla långt kvar och allt hänger på hur hästarna är i form, om man är aktuell med någon av dem för eventuella mästerskap och så vidare. Vi får se då vad som händer.

Premiär i helgen

Totalt ska sex deltävlingar ridas, där de fyra bästa resultaten räknas. Premiären sker nu till helgen i Gävle, och sedan fortsätter kvalresan till Billdal, Strömsholm och Flyinge innan årsskiftet. Efter nyår är det sedan dags för Helsingborg och Borås innan det står klart vilka som får rida finalen i Göteborg i februari.

– Planen är att åka till Gävle, Billdal och Strömsholm. Sedan får vi se om det blir Flyinge eller inte, det beror på hur många poäng jag har fått ihop. Hästarna har haft en intensiv säsong så det gäller att de hinner med att återhämta sig också. Däremot blir det nog både Helsingborg och Borås efter nyår, för ska de vara med i Göteborg måste de ändå komma igång ordentligt, berättar Kajsa.

Satsar på nya hästar i år

För att ta sig till finalen i våras räckte det med två kvalstarter för Kajsa. En seger och en andraplats och sedan var det klart. Ett upplägg som också räckte till finalseger med Holliday KLG.
– Jag trodde inte att vi skulle ha en chans att vinna eftersom det var så många bra ekipage där, men det var verkligen supermäktigt att stå först på prisutdelningen.

Ridsport
Kajsa segrade även i det första kvalet, i Södertälje, till Morgondagens vinnare 2019. Foto: Roland Thunholm

Kajsa siktar däremot inte på att låta Holliday KLG (val -01, e Quite Easy-Uskudar des Malais, uppf Christoffer Alwen, äg Lövsta Stuteri AB) bli finalhäst i år. I stället rider hon juniorkvalet med Jitske van het Kastanjehof (sto -09, e Thunder van de Zuuthoeve-Quite de Baussy, äg Lotta Björe) och Ballyshan Copa Cabana (sto -11, e Cobra-Lux Z, äg Eva Thulin).
– Holliday börjar bli lite till åren och kommer nog att gå mer 1,30-klasser i år. Han ska göra det han tycker är kul och får själv bestämma hur mycket han vill tävla, berättar Kajsa.

I ungdomskvalet, som rids i 1,45-klasser, väljer Kajsa att rida Fine Emmely (sto -08, e For Edition I-Escudo I, äg MÄLAB, Jacobsbergs Stuteri, Alain Storme). Med Fine Emmely debuterade Kajsa 1,50-hoppning i Sundbyholm för ett par veckor sedan och då blev det dubbelt felfritt och en andraplats.
– Jag hoppas att jag kan ta mig till final den här säsongen också. Det är verkligen en otrolig chans att skaffa sig värdefull rutin och erfarenhet genom att vara med och rida i Scandinavium, avslutar hon.

Fakta

Ungdomsfinaler i Göteborg

Morgondagens Vinnare

Öppen för ryttare födda 2002 eller senare.

Rids i 1,35-hoppning (kval och final)

Kvalen rids vid sex deltävlingar, där de fyra bästa räknas. De 20 bästa får poäng vid varje deltävling, men får inte ha mer än 12 fel för att få räkna poäng.

De 16 bästa totalt får rida final, varje ryttare får bara rida en häst i finalen.

GHS Young Rider Cup

Öppen för ryttare födda 1999-2004.

Rids i 1,45-hoppning (kval och final)

Kvalen rids vid sex deltävlingar, där de fyra bästa räknas. De 20 bästa får poäng vid varje deltävling, men får inte ha mer än 12 fel för att få räkna poäng.

De 10 bästa totalt får rida final. Varje ryttare får bara rida en häst i finalen.

Samma ryttare får inte rida final i både Morgondagens Vinnare och GHS Young Rider Cup, utan välja en final.

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden